Nostradamus

1 röster
4730 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Michel de Nostredame är en av världens mest berömda siare. Han har chockat världen ett antal gånger när hans mystiska och svårtolkade profetiska verser verkligen stämde in på verkligheten under ett lopp av 500 år. Nostradamus är en latinsk stavningsvariant av hans riktiga namn Michel de Nostredame. Han föddes den 14 december år 1503 i provinsen St.Remy i Frankrike. Hans föräldrar var kristna judar som konverterade till katolicism under inkvisitionen. Under sin uppväxt fick nostradamus en hel del undervisning i matematik, språk, astronomi, filosofi, retorik och astrologi av sin farfar och morfar. Han var redan bildad när han började sina studier på skolan för fria konstformer i Avignon. Senare studerade han medicin på Universitetet i Montpellier.

Nostradamus blev känd långt innan han började med sina profetior för att han hjälpte till att bota ”digerdöden” som i princip grundades på sträng hygien och intaget av C-vitamin. Han gav sina patienter ett piller som kallades Rospiller som gjordes av rospestiller, sågspån från cypress, iris, klöver och aloe. Och så sa han till dom att vistas ute mycket i naturen och dricka rent vatten. Hans teknik visade sig mycket effektiv men sin egen familj lyckades han inte rädda när pesten kom till hans egen by. Hans fru och två barn dog 1537. Det var då han började mållöst driva omkring i Europa. Det var då han började upptäcka sina visionära krafter. När pesten bröt ut i Aix, huvudstaden i Provence där tillbringade Nostradamus 9 månader och han räddade många människors liv. När pesten avtog visade staden sin uppskattning till Nostradamus genom att ge honom en livstidspension.


År 1547 gifte han om sig bosatte sig i Salon och fick 3 döttrar och 3 pojkar. Han byggde om övervåningen i sitt hus till ett arbetsrum
Där den nyblivne siaren installerade sin magiska utrustning. Under natten gick Nostradamus till sitt arbetsrum för att utföra sina profetiska ritualer. I 5 år tvekade Nostradamus om han skulle visa sina upptäckter för allmänheten. År 1550 publicerade han sin första almanacka med profetior som bestod av 12 fyrradiga strofer. Varje strof predikade om en händelse för det kommande året. Almanacken fick mycket beröm att han publicerade en varje år tills han dog.

Nostradamus mest berömda verk heter Århundraden. Den är indelad i 10 volymer döpta efter olika århundraden med mer än hundra fyraradiga strofer i varje volym. De sju första volymerna publicerades år 1555 och de resterande kom ut år 1558. Sedan dess har Århundraden konstant tryckts i nya upplagor i 500 år. Vittnen berättar att Nostradamus förblev alert fram till sin död trots han plågades av ledinflammation och vattusot. När hans assistent önskade honom god natt den första juli år 1565 svarade han att han inte kommer vara vid liv när solen går upp. I sin sista almanacka har profeten förutsagt sin egen död i följande strof.


När han återvänder från Ambassaden, konungens gåva lagd på sin plats,
skall han göra inget mer. Han kommer att ge sig av till Gud.
Nära släktingar, vänner, bröder av samma blod finner honom
fullkomligt död vid sängen och bänken.

På morgonen den andra juli hämtade assistenten Nostradamus familj och vänner till arbetsrummet där de hittade profetens kropp mellan sängen och en bänk som han hade ställt där för att stödja sig när han gick upp. Nostradamus fru uppfyllde sin makes sista önskan att bli begravd stående i väggen av Cordelierkyrkan i Salon. Det sägs att han begravdes med ett hemligt dokument som förklara alla sina profetiska strofer. Men år 1700 när stadsmyndigheterna ville flytta Nostradamus kista till en mer synlig plats i kyrkan. När kistan flyttades kunde man inte låta bli att titta i kistan inga dokument hittades med en medaljong med datumet 1700 inristat. Det stora genombrottet för hans strofer kom 1559 då en av hans mest kända strofer (strof 65) slog in. Strofen lyder.

Det unga lejonet skall besegra det äldre
på slagfältet i en ensam strid.
Hans ögon genomborrar han genom en bur av guld.
Två sår blir ett, då han avlider en smärtsam död.

Det året höll den franske kungen Henry II tornerspel som han själv deltog i. Kungen var klädd i metallrustning och bar en sköld som var dekorerad med ett lejon. Efter att ha vunnit en omgång drog Henry II upp visiren på sin hjälm för att välkomna publikens applåder. När finalstriden mellan kungen och greven Montgomery blev oavgjord insisterade Henry II på en sista strid. Montgomery var medveten om Nostradamus vision och försökte protestera, men gav sig slutligen. Under andra sammanstötningen bröts grevens lans och ett splitter genomborrade kungens hjälm och fastnade bakom hans vänstra öga djupt i monarkens hjärna. Bländad, led Henry II av svåra plågor i tio dagar innan han slutligen avled. Han ska också ha förutsätt den franska revolutionen och den ryska revolutionen. Han ska också ha förutsätt att Kennedy skulle bli skjuten och att Prinsessan Dianas död. Den strofen lyder så här.

Det som föregår Profetens efternamn
Skall ta med Diana till vila
Han skall vandra långt tack vare sitt ursinniga huvud,
och frigör således ett stort folk från underkastelse.
(Andra århundradet, strof 28)

Dianas död var ett resultat av den hemliga affären hon hade med Dodi al Fayed som också dog i samma olycka. Hans far heter Mohammed al Fayed. Enligt arabiska namnregler skulle hans namn lyda Dodi ibn Mohammed al Fayed. Namnet Dodi föregår då namnet på den islamiske profeten ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nostradamus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Nostradamus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4647 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×