Kosovo

2 röster
18968 visningar
uppladdat: 2001-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Är det här början på det tredje världskriget?

Innehållsförteckning

Sid. 3 Förord

Sid. 4 Balkan
* Historia
* Milosevic

Sid. 5 Balkan
* Etniska grupper i de olika republikerna.
* Montenegro

Sid. 7 Nato
* Bakgrund
* Inblandning

Sid. 8 Nato
* Effektivitet

Sid. 9 Kriget Globalt
* Kina
* Ryssland

Sid. 10 Konsekvenser och motiveringar

Sid. 12 Efterord

Sid. 13 Källförtäckning
Förord


När vi här i Sverige läser, hör och ser om vad som hände under förintelsen känns detta ofta overkligt för många, det känns som det hände för mycket länge sedan. Detta hände inte alls för så länge sedan, för 55-60 år sedan var detta verklighet för 6 miljoner judar. Och nu när vi ser på TV, lyssnar på radio och läser i tidningar om vad som händer nere i Jugoslavien så kommer känslan av overklighet fram igen, det är bara bilder på en TV. Det som händer, händer långt bort och det berör inte oss. Men det berör oss i allra högsta grad, dels för att det kommer flyktingar från dessa ställen men också för att konsekvenserna av vad som händer där nere kan vara stora, stora och farliga, inte bara för folket där nere utan för hela världen. Om det som frågeställningen menar på skulle orsaka ett tredje världskrig, så skulle det kanske innebära slutet för världen, de vapnen som finns i världen idag kan förstöra hela jordklotet så att de aldrig går att bygga upp igen. Detta är den yttersta konsekvensen av vad som kan hända och även den känns mycket overklig. Syftet med det här arbetet för mig är att försöka skapa förståelse att detta inte är overkligt utan att det mycket väl kan hända.

För att skapa denna förståelse måste jag ta upp bakgrundsinformation om de olika inblandade i denna ”krigsrelation” och beskriva vad som händer där nere, detta gör jag genom små kapitel om varje enskild sak, så att det är lätt att urskilja vad som handlar om vad.

___Balkan___


Ett världskrig 1999, tanken känns overklig, så långt som vi har kommit i (den materiella) utvecklingen borde vi klara av att komma överens i samhället. Tvister om olika saker kommer nog alltid att finnas, men att döda en människa för att man inte är av samma religion, samma hudfärg, samma politiska uppfattning eller dylikt, detta känns för mig som en overklig sak, en sak som jag aldrig skulle kunna göra. Denna moraliska spärr som finns hos mig finns hos många andra människor, men tydligen inte hos alla. Men dessa människor som lever nere på Balkan har hat ingjutet i kroppen, i blodet, sen de föddes. Detta hat kommer från deras uppfostran, i generationer har det varit allt ifrån krig till små tvister mellan de olika etniska grupper som lever på Balkan, de har omedvetet blivit lärda att hata varandra. För att kunna förstå hatet måste man veta vad som har hänt i historien.

”Vi krigar för att vi är serber. Detta kanske verkar overkligt för dig, men för oss, är inget overkligt.”
Kosta Novakovic, serbisk krigsherre.


Historia

Jag skall därför här mycket kortfattat återge balkans krigshistoria och jag börjar när Ottoman imperiet tar över Makedonien och södra Serbien efter slaget om Maricia 1371, och vid början av 1500 talet kontrollerar de det mesta av Balkan, Montenegro behåller dock sin självständighet. Under tiden av Ottoman imperiet styre så flyr många serber från norra Albanien in till Kosovo. I slutet på 1800 talet så börjar Ottoman imperiet tappa makten och 1912 så återtar serberna Kosovo när Serbien, Montenegro och Grekland besegrar Ottoman turkarna och avslutar mer än 500 år av turkiskt styre. Efter första världskriget när Österrike-Ungern försvinner så är självständighet utropat under kung Alexander av Serbiens styre. Kungadöme av serber, kroater och slovener utvecklas 1918, byter sedan namn till Jugoslavien och styrs som en diktatur. Och när andra världskriget, under andra världskriget dödades en tiondel av Jugoslaviens befolkning, den största delen av inbördes strider, slutar 1945 så proklamerar den nye diktatorn, Josip Broz Tito, Jugoslavien till att bli Folkets Republik Jugoslavien, och Jugoslavien blir kommunistiskt och rivaliteten mellan de etniska grupperna blir djupt förtegen. 1980 dör den diktatorn Tito och Jugoslavien lever vidare som en intakt stat tills sommaren 1991 då de gamla konflikterna flammade upp, kroaterna ville rensa de etniskt blandade områdena från serber medan serbernas ambition var att erövra så mycket som möjligt av dessa områden. Landet gick igenom en politisk kris som kan beskrivas som ett partiellt inbördeskrig. Och efter ett par krigshärjade år där främst Serbien, Kroatien och Bosnien-Hercegovina krigade, lyckas en skakig fred etableras 1995.


Milosevic

Slobodan Milosevic föddes 1949, hans far begick självmord 1962 och hans mor begick självmord 1973. Han gifte sig med Marjana Markovic, en aktiv kommunist från en av de ledande kommunistiska familjerna i Serbien. 1986 blev Milosevic partiledare för det serbiska kommunist partiet (nu ”Serbiens socialistiska parti”). Och 1989 blev han Serbiens president. Milosevic avskaffade då Kosovos autonomi. Milosevic kontrollerar nästan all media i Serbien

Etniska grupper i de olika republikerna.


Serbien (Från Vojvodina i norr till Kosovo i söder):
Befolkning: 9,3 milj
Serber: 89 % överlag men i Vojvodina bara 56 % (22 % ungrar)
Och i Kosovo bara 9 % serber medan 85 % albaner

Kroatien:
Befolkning: 4,5 milj.
Majoritet av katolska kroater dock 600 000 serber.

Slovenien:
Befolkning: 2 milj.
Huvudsakligen katolska slovener

Bosnien-Hercegovina:
Befolkning: 3,2 milj.
40% muslimer, 37% serber och 20 % kroater

Makedonien:
Befolkning: 2 milj.
69 % slaviska makedonier, 18% albaner och 6% turkar.

Montenegro:
Befolkning: ½ milj.
67% montenegriner, 13% muslimer, 8% albaner och 8% serber.

OBS! Siffror från 1992.

Montenegro

Montenegro, en del av Förbundsrepubliken Jugoslavien, strävar efter att hålla sig utanför kriget. Åtminstone Montenegros regering gör det, folket är i delad uppfattning. De civila myndigheterna i Montenegro, t.ex. polisen, styrs under regeringen, medan militären styrs direkt under Belgrad och Milosevic. Regeringen som är i opposition mot Milosevic är därför av annan uppfattning gentemot militären, detta är ett dubbelsystem som skapar problem. Belgrad vill dock att regeringen skall lyda under deras befäl, de vill ha full kontroll i landet. Momir Bulatovic, premiärminister Jugoslavien, säger så här i ett tal om denna fråga ”Antingen så ställer Montenegros regering polisen under jugoslaviskt armébefäl eller så också så upphör den att existera.” Men Montenegros regering svarar med att det är uteslutet, de säger att premiärministern borde skriva in sig på mentalsjukhus. Regeringen är alltså mycket kritisk mot Milosevic och hans sätt att styra, ”så länge Milosevic sitter vid makten, vilket jag hoppas inte blir länge kommer han att försöka krossa demokratin i Montenegro som utgör ett allvarligt hot mot hans diktaturregim”, Montenegros presidents uttalande dagen efter Nato bomber föll på militärflygplatsen i Podgorica, Montenegros huvudstad. Men detta betyder dock inte att regeringen anser det vara bra att Nato bombar, de är av motsatt uppfattning.

Montenegros befolkning är mycket splittrad, det finns många som stödjer Milosevic och hans Belgrad regim, men det finns även många som stödjer den egna regeringen. Det börjar även ryktas om att Milosevic kommer att göra en statskupp mot Montenegros regering, rykten som kanske ligger på god grund, serberna vill inte kriga mot montenegrinerna, de har lång tradition tillsammans. Detta är till skillnad från det som händer i Kosovo ingen etnisk konflikt utan en politisk konflikt, skulle detta gå till strider skulle det bli det riktiga brödrakriget. Men Montenegro är mycket viktigt för serberna, egentligen mycket viktigare än Kosovo. Montenegro har kust, detta innebär att de kan ha hamn och begå handel osv. vilket är mycket viktigt för ett land. Annars blir Serbien en helt landomsluten stat. Men det sägs att Milosevic väntar med en eventuell statskupp tills kriget, i Kosovo, är slut.
___NATO___


Bakgrund

NATO, North Atlantic Treaty Organisation, grundades 1949 och har under de femtio åren som de har varit verksamma alltid varit en mycket framgångsrik militärallians. Några exempel på det är 1995 då hjälpte Nato till med att få ett slut på kriget med en militär styrka som ledde till ”oktober vapenvilan” och även deras insats innan berlinmurens fall där de uppehöll freden i Tyskland. Men de har dock under de 50 åren aldrig deltagit aktivt i ett krig. Detta som händer nu i det forna Jugoslavien är alltså deras första krigsinsats och därför även mycket viktigt för dem att de vinner detta krig, annars är framtiden för Nato mycket oviss.

Det är inte lika lätt för en allians av så mycket som 19 länder att föra ett krig som det är för ett land. De har 19 olika regeringar som vill ha sin vilja fram i varje fråga, men det är inte ofta som alla får det. Italien som är ett av de ledande länderna i Nato föreslog i början av denna kris att några dagars flygbombningar räckte. De ville sedan göra en paus med bombningarna under påsk. Tyskland föreslog att man skulle upphöra med bombningarna under en dag. Ingen av dessa förslag har blivit genomförda. Andra meningskiljaktigheter är t.ex. att Ungern inte vill att marktrupper skall gruppera sig på deras mark. I Grekland stödjer regeringen Nato medan pressen är övertygade om att ändringar i Balkan gränserna kommer att vara fördel för Turkiet och har därför mycket anti-Nato och för-Serberna propaganda.


Medlemmar:
Belgien
Danmark
Frankrike
Grekland
Island
Italien
Kanada
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal,
Storbritannien
Spanien
Tjeckien
Turkiet
Tyskland
Ungern
USA

Inblandning

Det finns många olika åsikter om ifall Nato skall bomba i Jugoslavien eller inte och det är oerhört svårt att hitta en bra lösning. Milosevics trupper har ju gått fram som en ångvält genom Kosovo och förstört mycket, det har i princip varit en etnisk rensning som i vissa fall kan jämföras med Hitlers fälttåg. Och att nånting måste göras åt det är ju uppenbart, d.v.s. om man vill ha fred i världen. Men är det rätt av Nato att bomba? Kunde de inte förhandlat fram en fredlig lösning?

För att svara på denna fråga tänker jag ta er tillbaka drygt 60 år i tiden, närmare bestämt till 1938 till en liknande situation. Det nazistiska Tyskland under ledning av Adolf Hitler invaderade Österrike, Frankrike och Storbritannien protesterade men inget gjordes, sedan invaderades även det dåvarande Tjeckoslovakien som var allierat med Frankrike och därigenom även Storbritannien. Men varken Storbritannien eller Frankrike ville gå i krig för Tjeckoslovakien. Istället så föreslog Neville Chamberlain, Storbritanniens premiärminister, att konflikten skulle lösas med fredliga medel. Så i de sista dagarna av september 1938 samlades Hitler, Chamberlain, Mussolini och den franske regeringschefen Daladier till en konferens i München. De kom fram till lösningen att Tjeckerna fick avträda sudetområdet men Hitler lovade att det var det sista territoriella krav han hade att framställa i Europa. Chamberlain och Hitler diskuterade även i enrum där de båda skrev på en deklaration om att Tyskland och Storbritannien aldrig mer skulle gå i krig mot varandra. När Chamberlain kom hem till London den 30 september 1938 klev han ut ur sitt flygplan mot den jublande publiken, höll upp deklarationen och sade ”Detta betyder fred i vår tid!”. Och vi vet ju alla vad som hände sedan, detta visar hur mycket man kan lita på män av Hitler och Milosevics kaliber, nu säger jag inte att Milosevic är lika hemsk som Hitler, men nog finns det likheter alltid.

Konsekvenserna av att avvakta ännu längre hade kunnat bli förödande, men de hade även kunnat bli positiva, t.ex. att konflikten löstes fredligt och att freden uppehölls. Men riskerna var stora och någonting behövde göras, så enligt mig, var det rätt att gå in med kraft för att få ett snabbt slut på den etniska rensningen.


Effektivitet

Nato:s bombattacker har nu pågått i 53 dagar ( 15 maj 1999), men de har inte varit så framgångsrika som Nato hade hoppats på. Nato hade hoppats på att få ett snabbt slut på kriget och att Milosevics trupper snabbt skulle begå reträtt från Kosovo. Så blev som bekant inte fallet, utan bombningarna har pågått mycket länge utan någon stor märkbar förbättring för situationen. De första veckorna av flyganfall var relativt snälla, många Nato plan återvände till deras baser med bomberna kvar i lasten för att de inte kunde vara säkra på att släppa bomberna på det exakt rätta stället. Men under den senare tiden så har Nato trappat upp attackerna och även blivit mindre försiktiga med var de släpper sina bomber. P.g.a. detta så har Nato gjort många misstag i sina bombningar, misstag som man inte har råd med i en situation som denna, de är främst de misstag som dödar civila människor som är uppmärksammade. Speciellt på senare tid har Nato:s attacker dödat många civila människor på bussar, tåg och konvojer i Kosovo, enligt obekräftade Jugoslaviska uppgifter rör det sig om 1200 döda civila och 5000 skadade. Men det kanske största misstaget hittills var när Nato bombade den kinesiska ambassaden, detta tar jag upp mer om senare.


”Militärt kan han hålla ut i evigheter. För det här är inget normalt krig. Broar och fabriker, infrastrukturen förstörs… Men Milosevic bryr sig inte var folk har sina arbeten om fem år.”
Den serbiska oppositions-politikern Zoran Djindjic anser att Nato:s flyg-bombningar aldrig kan tvinga Milosevic till ett fredsavtal.


När Nato:s bombningar började förklarades det att man bara skulle bomba, att gå in med trupper var högst otänkbart. Över 20 000 flygningar senare så är uppfattningen en annan. USA:s president Bill Clinton säger att han inte helt kan förkasta idén att ta till marktrupper, de ville inte lägga någon form av lösning åt sidan så länge kriget håller på.
___Kriget Globalt___


För att detta skall kunna bli ett världskrig såsom jag ställer upp frågeställningen kräver detta att fler blandar sig i kriget än Nato och Jugoslavien. I detta kapitel skall jag ta upp vilka som blandar sig i kriget och varför.


Kina

Kina, världens största land till befolkningen och en given supermakt, har inte varit verksamma i konflikten fram till nu, de har inte heller haft någon anledning. De är inte med i Nato och de är inte heller allierade med Jugoslavien eller Kosovo på något sätt. Men nu är de i högsta grad med i spelet, på grund av Nato:s fatala misstag som jag tog upp kortfattat tidigare. Nato råkade av misstag bomba den kinesiska ambassaden i Belgrad och tre stycken dog, misstaget förklaras med att CIA hade använt felaktiga kartor för att ange nya mål för Nato:s bombningar. Detta är givetvis ingenting man tar lätt på i Kina. Kineserna protesterar vilt mot Nato och USA utanför den Amerikanska ambassaden i Peking. Detta utnyttjas grovt av kineserna, de vill få all uppmärksamhet bort från 10 års minnet av massakern på Himmelska fridens torg, som inträffade den 4 juni 1989, och genom en yttre fiende får de sammanhållning inåt. Det är även en chans att få studenterna att avreagera sig så inte liknande demonstrationer äger rum mot makten, den 4:de juni, men det kan också få motsatt konsekvens, det är ett spel med hög risk. Kina kallar attacken för en barbarisk handling och en krigsförbrytelse. Kina har nu även avbrutit förbindelserna på hög nivå om säkerhetspolitik, nedrustning, kärnvapen och samtal om mänskliga rättigheter med USA, dessa förhandlingar har de ganska nyligen återupptagit efter att ha legat på is sedan massakern, dialogen om de mänskligheten fäste amerikanerna stor vikt vid. Kina har officiellt framställt Nato och USA:s politik mot Jugoslavien ”som ett oprovocerat angrepp på en suverän stat”. Lite nämns om konflikten mellan serber och albaner eller den etniska rensningen. Det bör även tilläggas att Kina har veto rätt i FN och kan stoppa eventuella sanktioner som går in i Jugoslavien, och de är uppenbart negativa till Nato men positiva mot serberna.

Ryssland

Ryssland, en annan av världens supermakter, har varit inblandad i den här krisen redan från början. De är sedan långt tillbaka knutna till Serberna. Detta betyder dock inte att de är positiva till den etniska rensningen av albaner från Kosovo. De är negativa till den, men de är även bundna som bröder till serberna och är därför inte heller likgiltiga till Nato:s bombattacker. Ryssland spelar en väldigt stor roll i denna konflikt, Nato:s ledare tror att om Milosevic kommer ge upp gentemot någon så är det gentemot Ryssland, därför så behöver de Ryssland på sin sida, Ryssland som är ett land i kris, har inte heller råd att bråka för mycket med västmakterna. En av de viktigaste medlarna kommer därför ifrån Ryssland, Viktor Tjernomyrdin, han är den enda medlaren som är lika välkommen i Vita Huset som hos Milosevic, han är stabil och kompromissvillig vilket är goda egenskaper för en medlare. Ryssland är alltså fredligt i denna konflikt. Men de hyser även gammalt fiendskap mot USA och gammal vänskap med serber och utgången är ändå oviss, särskild nu när Kina har kommit in i bilden.



Inblandade i kriget är alltså förutom länderna i det forna Jugoslavien även Kina, Ryssland och Nato:s 19 medlemsländer. Alltså är världens alla supermakter och stormakter iblandade i denna krigsrelation, men alla är inte på samma sida.
Konsekvenser och motiveringar


Utgången av denna kris som pågår just nu där nere är mycket oviss, det finns många olika konsekvenser som kan bli faktum och man kan hittills bara spekulera i vilka följder krisen får. Och i detta kapitel skall jag spekulera och visa andras spekulationer för att försöka besvara frågeställningen eller i alla fall ge dig en uppfattning om de olika konsekvenserna så att du själv kan befatta ditt egna svar på frågan.


Milosevic har veknat, han har sagt ja till några av kraven som ställts på honom och han har beordrat reträtt från Kosovo, de två sista påståendena är helt sanna, det första är däremot en uppfattning. Har Milosevic verkligen veknat, att han går med på några av kraven som ställs på honom, t.ex. som att dra tillbaka trupper från Kosovo är ganska självklart att han måste göra, annars försvinner hans land helt och hållet och det tjänar han ingenting på. Han har beordrat trupper utifrån Kosovo, men drar sig verkligen trupperna tillbaka? Nato säger sig ha sett en klar nedgång i serbernas aktivitet i Kosovo, och visst har trupperna börjat reträttera och aktiviteten har gått ner, men i vilken takt? det går inte enligt Nato:s direktiv, det går i Milosevic egen takt. Milosevic säger att Nato:s bombningar gör det oerhört svårt att reträttera från Kosovo, men på det svarar Nato ”…det är som att en alkoholist skyller sina problem på whiskeybolaget”. Men kan man lita på Milosevic ? det är mycket svårt att förstå hur han tänker, när beskedet kom om att Jugoslavien inlett en partiell truppreträtt ur Kosovo gjorde Albaniens premiärminister Pandeli Majko följande uttalande ”Som Albaniens premiärminister kan jag inte ta det på allvar. Serberna vet hur man spelar mediaspelet.” Förtroendet för Milosevic är alltså inte så stort, alltså kan det som Majko säger bara vara ett spel för medierna, egentligen har Milosevic helt andra planer.


”Den part i en ’intern’ konflikt som erhåller ’externt’ stöd upplever detta som en legitimering, och förses med en artificiell kraft som sedan i regel inte kan upprätthållas praktiskt-politiskt utan fortsatt stöd. En extern intervention kan i undantagsfall motiveras för att förhindra blodbad, men är sällan någon varaktig konfliktlösning.” Så skriver Björn Hettne i sin bok ”Etniska konflikter och internationella relationer” och detta beskriver mycket väl situationen i Jugoslavien idag. Det har under 90 talet varit mycket krig i det f.d. Jugoslavien, FN gick där in och fick till ett fredsavtal. Men detta var en tillfällig lösning på konflikten och nu har konflikten blossat upp igen, inte exakt samma, men samma plats, och aktörer. Nato har nu gått in i konflikten för att då förhindra blodbad men som Hettne skriver är det sällan någon varaktig konfliktlösning, även om det sluts ett fredsavtal innebär inte det att det är över, utan det kan blossa upp igen, kanske t.o.m. värre.


Men om Kosovo nu blir självständigt kan det öppna upp många andra konflikter runtom i världen. Ett självständigt Kosovo då innebära fara för Makedonien. Men även för många andra stater runtom i Europa som har liknande etniska motsättningar. Det finns många europeiska stater som har ”ett Kosovo” vid sina gränser. Detta menar Kiro Gligorov, Makedoniens president, på. Detta innebär alltså att om Kosovo blir självständigt så finns det risk för att proceduren kan upprepa sig i andra länder med Kosovo som förebild. Andra konflikter kan alltså startas om denna konflikt löses på detta sätt.


Det pågår nu ungefär 30 krig runtom i världen så varför skulle det just vara det här som skulle kunna vara början på det tredje världskriget? Men om man tittar på de andra krigen så är de flesta inbördeskrig, detta var ju i och för sig också ett inbördeskrig från början, men de flesta av dessa krig utspelar sig i U-länderna och faktum är att vi då inte bryr oss på samma sätt som om det är nära, i något av våra I-länder i Europa. Bl.a. därför har många olika parter lagt sig i denna konflikt. Som jag har tagit upp tidigare är förutom Balkan länderna, som krisen bara berör ”direkt” även Nato och därigenom länder som USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike m.m. även Kina och Ryssland är inblandade. Dessa länder har ju själva lång krigshistoria och har en benägenhet att komma in i krigssituationer. Och det är just det att det är så många parter från olika håll som är inblandade, USA:s och Kinas förhållande har ju avsevärt försämrats av denna kris, dels innan Bombningen av ambassaden då Kina har varit i negativ ställning gentemot Nato:s bombningar. Och denna inställning förbättrades ju inte direkt av Nato:s fatala misstag. Att de har blivit fientligare gentemot varandra kan ju spela in i andra konflikter än just denna. Detta är ett stort bakslag för världsfreden och därigenom ett steg närmare det tredje världskriget, om inte i denna konflikt, så i framtida konflikter.
Och vad händer om Nato bestämmer sig för att gå in med marktrupper, det kommer ju att försämra relationerna mellan de olika parterna ännu mer.


Det finns även många saker som man kanske kan ”ta med en nypa salt” som skulle kunna tänkas samspela till att denna konflikt utvecklas till ett tredje världskrig. Om man t.ex. tänker efter och ser efter vad som kan relateras till att Kina har blandats in i konflikten. Man ser då att Nostradamus, den kände ”spåmannen” från medeltiden, skrev i en av sina många fyrradiga strofer, quatrains, att (kungen av) terror skulle komma från skyn och ge tillbaka storheten till ett asiatiskt land, innan och efter skulle guden av krig regera över jorden. Kan då ”terror från skyn”, vara Nato:s bomber? Det asiatiska landet som Nostradamus pratar om är i och för sig Mongoliet men om man jämför detta med ett annat av hans påstående som lyder: ” Beasts ferocious from hunger will swim across rivers: The greater part of the region will be against the Hister, The great one will cause it to be dragged in an iron cage, When the German child will observe nothing.” Detta påstående tror man vara hans ”spådom” om det andra världskriget, han har här talat om ”Hister” kan detta vara ”Hitler” i såfall är det inte otänkbart att Mongoliet skulle kunna vara Kina. Om man relaterar ”terror från skyn” med Nato:s bomber och Mongoliet med Kina så säger alltså Nostradamus det att Nato bombar och Kina blir arga och då blir det världskrig och detta händer 1999, att Nato har bombat och Kina har blivit arga har redan hänt, men något världskrig har det inte blivit än, men det står där även ”1999 och sju månader” detta kan alltså tolkas som att världskriget bryter ut i juli.
En annan faktor som inte ligger på någon ”faktisk” grund är att serberna har ”startat” ett världskrig förut. Det jag talar om här är den s.k. ”tändande gnistan” i det första världskriget, den utlösande faktorn som gjorde att kriget startades var ju när serben Gavrilo Princip sköt den österrikiske kronprinsen Frans Ferdinand 1914. Det var ju dock många faktorer innan som spelade sin roll i detta krig och kriget hade med högst sannolikhet kommit även om Ferdinand blivit skjuten. Tyskland var ju ett av de bakomliggande länderna till första världskriget, kanske det främsta. Tyskland var även den främsta orsaken till andra världskriget och nu är Kosovo krisen Tysklands första aktiva insats i krig sedan de två världskrigen. De här olika sakerna kan ju som sagt tas med en nypa salt men när det finns flera sådana här saker oroar det lite ändå.


Det är alltså mycket svårt att se vad Kosovo krisen kommer att få för konsekvenser, men jag anser att människan borde ha tillräckligt med förnuft för att kunna undvika ett tredje världskrig. Att människorna inblandade i det här kan inse att hela människans framtid står på spel, så att de sätter mänskligheten före sina egna värderingar. Nato har ju aldrig utkämpat ett ”skjutande” krig förut och nu när deras 50 års jubileum firas och de utkämpar sitt första krig känns det otroligt viktigt för dem att vinna detta. Annars kanske det innebär slutet för Nato. Och Milosevic vill gå ut ur det här kriget som en ”hjälte för sitt folk”, som en vinnare. ”Ett lyckligt slut på en problemlösarprocess innebär att parterna uppnått en sådan kunskap om varandras positioner och överväganden att konflikten kan förändras från vinna – förlora till vinna – vinna.” Så definierar Svante Karlsson ett lyckligt slut på en konflikt. Och det är det som måste ske i denna konflikt nu, det är endast då alla kan vinna. Men det finns inga riktiga vinnare i krig och detta hoppas jag att de inser , det är bara mänskligheten som kan ”vinna” detta krig genom att fred sluts. Att de inser att det är ett bättre alternativ om de själva går under än om mänskligheten går under.
Efterord

Det har varit många svåra saker att ta hänsyn till i detta arbete, det är främst det att skriva om något som är så pass...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kosovo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-26]   Kosovo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=549 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×