Gripsholms slott

1 röster
8654 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
2.1 Var ligger Gripsholms slott?

Vid stranden av mälaren i den lilla staden Mariefred i Södermanland ligger detta idylliska slott, Gripsholms slott. Slottet har fått sitt namn efter en av medeltidens stora personligheter, Bo Johansson Grip. Det var han som under den senare delen av 1300-talet lät bygga den första borgen.


2.2 Kartusianerklostret Gripsholm

Att Gripsholm varit ett kartusiankloster låter intressant, men vad är nu ett kartusiankloster? Kloster har vi väl haft många i Sverige? Jo, vi har haft kloster i Sverige, men vi har endast haft ett kartusiankloster, det grundades av Pax Mariae (klostret kom sedan att kallas för Pax Mariae) 1494 i det redan byggda slottet som skänkts till Pax för att det skulle kunna bli ett kartusiankloster. Ett sådant kloster skiljer sig från vanliga på det sättet att munkarna och/eller nunnorna har var och en sitt eget hus med verkstad, bönkammare och sovplats. Samt en trädgård där de kan odla grönsaker.

De dagliga bönerna sköttes dock gemensamt i klosterkyrkan där även andra gemensamma lokaler finns. Men bara för att dom har egna små hus som dom kan vara i så betyder inte det att det är skratt och lek hela dagen, nej, det är stränga regler som måste hållas.
I ett kartusianerkloster har man vita kläder och ägnar sig i största del till att skriva av böcker och trycka dem. Det finns 17 manliga och 5 kvinnliga kloster i världen.

Gripsholm var endast ett kartusianerkloster fram till 1526, då tyckte Gustav Vasa att det fick vara nog och stängde det klostret, nu tillhörde det staten.


2.3 Vasa söker 3.a med kokvrå…

Det var då Vasa byggde om slottet som det fick en sexkantig form men även de fyra runda hörntorn kring borggården.
Då Gustav Vasa blev kung ville han till varje pris skydda Sverige (läs även om Vaxholms fästning) slottet skulle inte längre vara guds hus utan det skulle utrustas och man skulle till och komma att använda ett nytt nationellt försvarssystem. Där skulle även Gustav Vasa ha sin bostad.
Om kungen verkligen bodde där eller inte tåls att diskutera, men då det kom högaktat folk som skulle besöka honom eller ville ha reda på vart han bodde så visade han dom till detta storslagna slott, det var alltså till största del upprustat för att kungen skulle kunna skryta om hur fint han bodde.

Gustav Vasa var den som kom på idén med att inreda rikssalen med porträtt på sig själv och andra europeiska kungar under denna tid. Det kanske är tack vare denna idé som Gripsholm blivit såpass känt.


2.4 Hertig Karl IX en moderiktig filur

Det var inte Gustav själv som fullföljde bygget, utan hans son Hertig Karl IX fick den stora äran. Det var han som lät slotten inta tegel med den röda färgen så att det mer liknar en borg än ett slott.

Karl var modern av sig och tyckte väl att det hans far låtit bygga var lite väl mycket sent 1400-tal och tidigt 1500-tal. Eftersom att Karl var Gustafs yngste son så var det sen 1500-tal stil som gällde. Han inredde därför vissa rum i renässans stil, det var lite antiken över vissa rum.
Detta gör att Karl IX är mycket uppskattad på Gripsholm idag, hans kammare hade nämligen en mycket speciell inredning som är Sveriges mest välbevarade från denna tid.


2.5 Karl IX - sist och sladdbarn men ändå kung.

Visst, Gustav Vasa hade säkert hur många barn som helst, men det var bara tre av dessa som hade chansen att få kronan efter honom, det var Erik XIV, Johan III och sladdbarnet Karl IX som födde först 1550, 13 år efter Johan.


2.5.1 Erik, en ostabil person

Det var ju självklart att Erik skulle bli kung, han var född först. Så han tog över kronan och fick dela med sig av riket till sina bröder. Erik hade säkert varit kung i många år om det inte varit så att han hade ett brinnande intresse, han tyckte om stjärnorna. Så han började studera om astronomi. Vilket inte hade varit så konstigt, om det inte var 1500 talet. Man skulle inte tro att stjärnorna var något annat än det Gud ansåg att dom var. Men Erik förstod inte riktigt det och hur mycket han än blev tillsagd att sluta titta på stjärnorna så slutade han inte. Folket började bli oroligt, vad är det med kungen? Men det var ju givetvis inte bara det som ledde till hans förtroende brist i riket.

Erik visade i ett tidigt stadie att han inte litade på högadeln och han föredrog att jobba med nyare adelsgrupper och i vissa fall gav han ofrälse män (bönder, borgare) en utbildning så att de kunde jobba för honom. Det här gjorde ju högadeln rädda för dom skulle tappa både sin makt och sitt inflytande.

Men Erik gick från paranoid till mördare 1567. Det var det året han anklagade Svante Sture och hans söner för att ha varit olojala mot honom, resultatet blev att dom fängslades. Innan en riksdag hann bestämma om Sture var skyldiga eller ej så hade kungen redan hunnit döda Nils Sture personligen och givit åder om att dom andra skulle dödas. De som skulle komma att kallas Sturemorden hade börjat. Kungen förstod sitt misstag och flydde till skogs.

Erik hade tidigare friat till den Engelska drottningen Elisabeth I genom att sända henne sitt porträtt, han hade dock fått tillbaka porträttet utan något ”Yes I Do” så han fick nobben och 1567 gifte han sig i hemlighet med sin älskarinna Karin Månsdotter. Även detta upprörde, hon var inte adel, hon var en bondes dotter! Folket blev argare och argare.


2.5.2 Johan och Erik

Johan hade också fått lida för Eriks paranoja. Han hade nämligen fått skaka galler i 2 på grund av att Erik inte litade på honom. Tidigare hade de båda bröderna varit vänner men när Johan hade byggt upp en självständig ställning i sitt finska hertigdöme så fick Erik för sig att han kunde bli för stark. Droppen blev då Johan gifte sig med den polska prinsessan Katarina Jagellonica. Johan fick på det sättet mark i Livland (Balticum) så 1563 fängslades Gustav Vasas favorit son Johan. Erik var även orolig eftersom att Johan var älsklingsbarnet, han hade därför fått en lika fin utbildning som Erik, vilket gjorde att Johan utan problem hade kunnat vara kung istället.


2.5.3 Eriks mentala ohälsa:

Eriks konstiga uppträdande skylldes på mental ohälsa och 1567-68 styrdes Sverige av styrelsen. 1568 ansågs Erik åter frisk. Men då Erik gifte sig med Månsdotter igen, denna gång officiellt orkade inte högadeln mer, dom avsatte honom. Efter det hölls han fram till sin död fången i flera slott sist var han på Örbyhus. Hans familj gjorde de första åren honom sällskap i fängelset men inte nu längre. Men så en dag 1577 avled kungen 44 år gammal, men har spekulerat i om han blev förgiftad via maten och misstankar har gått att det var Johan som förgiftade honom. Men det är ingenting man egentligen vet…


2.5.4 Johan tar över

Johan III tar över efter sin bror. Men även han gjorde saker som ogillades av folket, som att blandade de katolska och protestantiska kyrkorna, det första som inträffade efter hans död 1592 var att man avbröt den fria formen av kristendom som kommit in i landet då Johan var kung.
Anledningen till att Johan överhuvudtaget kom på en sådan idé var för att Polen var katolskt och Sverige protestantiskt, Johans fru var en mycket trogen katolik och hans barn hade uppfostrats på ett katolskt sätt.


2.5.5 Sigismund kung i Polen, och Sverige

Efter Johan tar hans Son Sigismund över tronen. Sigismund hade då varit kung över 5 år i Polen (och i Polen skulle han vara kung i 40 år till) Sigismund har faktiskt en liten anknytning till Gripsholm, han är nämligen född i slottet. Det var då hans föräldrar satt av sin tid i fängelset där. Under tiden hann Johan och hans fru få 3 barn, Sigismund och två flickor.


2.5.6 Karl blir rosen röd…

Självklart ansåg inte Karl att detta var rätt, varför skulle Sigismund ta över tronen för? Sigismund var ju kung i Polen! Hoppet hos de katolska i Sverige väcktes. Sigismund var ju uppfostrad som katolik. Men ett misstag inträffade. Utan att kungen viste om det så beslutades det i Uppsalas möte 1593 att man som kung skulle styra landet efter den protestantiska tron och ingenting annat. Karl trodde att Sigismund skulle ge upp och lämna Sverige. Men till hans förvåning vägrade hans brorson lämna kronan till honom. Sigismund kröntes 1594 och han styrde Sverige från Polen. Han försökte så gott han kunde få sin farbror mindre betydelsefull i Svea Rike. Det var nog ett misstag för de kommande åren var allting en maktkamp mellan Karl och Sigismund. Det var inte bra för Sigismund eftersom att Karl hade högadeln med sig och 1599 förklarades Sigismund avsatt.
Så, Karl blev kung han var det fram till sin död 1611. Han blev 61 år gammal och dog av sjukdom. Efter honom tog hans son Gustav II Adolf över.


2.6 Andra som har gjort en insats för slottet

2.6.1 Drottningarna bygger om

Änkorna Maria Eleonora (Gustav II Adolfs änka) och Hedvig Eleonora (Karl X Gustavs änka) bodde tillsammans på slottet. Även dom bestämde sig för att bygga lite. Det var under deras period i slottet som b.la ”drottningflygeln” tillkom.

2.6.2 Gustav III- teaterns konung…

I slutet av 1700-talet gjorde även Gustav III en insats för att göra Gripsholms slott mer fantastiskt än vad det redan var. Han inredde en mycket exklusiv slottsteater i ett av slottets torn.
Gustav III älskade teater, teater och opera (som tyvärr blev hans fall då han sköts ihjäl av Jakob Johan Ankarström på operan i Stockholm) och skrev själv pjäser som spelades upp ibland. Han gjorde även en rund salong som blev hans variant av Vasas rikssal. Gustav III gjorde som Vasa och lät måla porträtt av sig själv och andra Europeiska styresmän.

2.6.3 1800-talet- det nationella Gripsholm

På 1800-talet började Gripsholms slott betraktas som ett nationalt monument, möbler, prydnader, tavlor mattor ja, allt möjligt flyttades från de olika slotten till Gripsholm för att den nationella och historiska karaktären skulle förstärkas.

I början av 1900 talet gjorde man någonting som folk ställde sig lite olika till, man gjorde en restaurering. Man reparerade små fel för att få det att se helt och fint ut. Var det någonting på en staty som ramlat av så anlitade man restaurerare som sätta dit det igen så att man inte såg att det någonsin varit borta. Och varför var vissa emot detta då? Jo, skadorna var ju kanske flera hundra år gamla, det gav ett gammalt slott karaktär med lite skador. Det kanske var Vasa själv som förstört statyn, man kunde ju aldrig veta. På så sätt var det ju dumt att dom reparerade vissa skador.


2.7 Vad får du se på Gripsholm?

På Gripsholm får du se föremål från 1500-talet fram till sent 1800-tal allt möjlig finns, möbler, textilier, porslin och konsthantverk. Men självklart den svenska statens porträttsamling.

2.7.1 Porträttsamlingen

Gripsholms slott har den äldsta nationella porträttgalleriet i världen, idag finns det hela 4200 stycken porträtt. Men porträtten är inte bara av gamla avlidna kungar, nej, det vore ju att begränsa sig. Varje år kommer det 15-20 porträtt till i samlingen.

Som jag nämnt tidigare så var hela idén från början Gustav Vasas. Han lät redan då slottet var färdigbyggt föra dit konstverk, redan 1548 (ca 10 år efter det nya slottet stod färdigt) fanns 98 målningar i slottet och 23 av dessa var porträtt. Dessvärre så föreställer de flesta av porträtten styresmän i Europa under denna tid och de är idag omöjliga att identifiera.
Karl IX ville fortsätta med det hans far påbörjat och han inredde en hel sal ägnad sin far Gustav Vasa, han beställde porträtt på kungen och en del av andra kungar runt om i Europa. De tavlor som man får se i denna sal idag är inte originalen utan kopior från 1600-talet.

2.7.1.1 Kungen litar på Hedvig Eleonora

Änkedrottningen Hedvig Eleonora har en helt egen våning på Gripsholms slott, en bottenvåning. Där hänger alla de porträtt som hon bidrog med under 1600-talet. Hon var säkert mycket intresserad av konst, men hon hade framför allt pengar så hon kunde låta måla porträtt. Det var konstnärerna David Klöcker Ehrenstrahl och Lemeke som målade porträtten åt henne.

David jobbade för Hedvig Eleonora som hovmålare. Porträtten föreställde oftast Hedvigs syskon som dött i tidig ålder. Hon lät även bygga slott såsom Drottningholm och Strömsholms slott.

Men vem var det som gav henne pengar till allt detta då? Hon var ju bara en änkedrottning. Jo, Hedvig Eleonora hade en väldigt nära relation till sin son Karl XI (det är hans son Karl XII som är på våra 500 kr sedlar.) som endast fem år gammal övertog tronen efter sin far (tills han blev 17år så hade han visserligen en förmyndarregering). Han gav henne väldigt mycket pengar så att hon hade någonting att syssla med på Gripsholms slott, ovanligare än så, han lovade henne även att om han dog så skulle hon få ta över tronen efter honom. Detta inträffade visserligen aldrig, eller jo, han dog men hon han dö först. Hon blev hela 79 år gammal.

2.7.1.2 Gustav III: Vita Salongen, en hyllning till mig själv…

Det var Gustav själv som 1770 skapade det som kom att kallas den vita salongen, här hade han samlat på sig bedårande konst. Det som är mest fascinerande och det som Gustav själv förmodligen ansåg var det finast i samlingen är en tavla av Alexander Roslin. Porträttet föreställen kungen själv i sin kröningsdräkt, tavlan är signerad 1777.

Gustav III var den personen som började göra porträttsamlingen till ett nationellt porträttgalleri. Vad gjorde han då som ingen annan gjorde? Han tillförde porträtt i samlingen som inte var av kungliga personer.

2.7.1.3 Adolf Ludvig Stjerneld

Ett officiellt nationellt porträttgalleri blir det 1822 då kungen Karl XIV Bernadotte (som var adopterad från frankrike) gav Adolf Ludvig Stjernfeld som uppdrag att ansvara för samlingen. Han kanske jobbade på lite väl hårt för då Adolf dog kunde man räkna samlingen till hela 1500 konstverk (det betyder att det tillkommit cirka 1000st porträtt). Det är från denna period som ett porträtt av Carl von Linné tillkommit i samlingen.

2.7.1.4 Nationalmuseet tar över…

1860 tar nationalmuseet ansvaret för svenska statens porträtt samling. Under dessa 145 år så har samlingen utökats med mer än 2000 verk från olika århundraden. Under några år var det till och med så många tavlor att det blev ont om platts inne i det stora slottet, man fick då flytta några av tavlorna till Gripsholms folkhögskola. Sedan 18 år tillbaka så hänger alla tavlor återigen på Gripsholm för att kunna bli beskådade av allmänheten.

2.7.1.5 Är du en betydande svensk?

Om du är en betydande svensk så har du möjlighet att hamna på Gripsholms väggar. Varje år låter Gripsholmsföreningen utföra hedersporträtt på betydande svenskar till samlingen på Gripsholm.

2.7.2 Rokokomöblerna

Det finns självklart mer att se på Gripsholm än porträttsamlingen. Man kan b.la se de vackra franska rokokomöblerna. Denna rokokogrupp består av en byrå och två hörnskåp

Var kommer dessa ifrån? Man tror att då Gustav III 1771 gjorde en resa till Frankrike så köpte han dessa möbler som är tillverkade redan år 1761 av en möbelmästare vid namn Léonard Boudin. Men rokokomöblerna har konst på sig. Dom är nämligen dekorerade med scener av rokokons mest kända konstnär, François Boucher. Dekorationen föreställer en herdes liv och är ett vanligt motiv för den franska överklassen.

I början tros möblerna ha funnits i drottningens förmak i Gustavs sommarslott Ekolsund, men då kungen slutade besöka Ekolsund för att istället intressera sig i Haga. Möblerna fick undertiden de inte användes ligga i ett källarförråd på Gripsholm, först 1849 dyker möblerna upp igen då någon öppnar lådan med Ekolundsmöbler. Möblerna placeras nästan genast ut i Gripsholmsslott.

Om man besöker Gripsholms slott så kan man lägga märket till att föremål från olika tider och olika stilar inte blandas. Rokokomöblerna är inget undantag utan dom blev direkt placerade i samma rum som drottningsängkammaren där det redan fanns en elegant rokokosäng.
Byrån finns idag på drottningens toalettrum och byråerna har sina platser tätt intill drottningsängkammaren.

2.7.3 Damastsängen Gustav III favorit.

Den 31 augusti 1775 kom denna majestätiska säng till Gripsholm, det var kungen Gustav III och hans fru Sofia Magdalena som var tänkta att sova i sängen. Sängen var Gustavs första säng som nygift prins. Den måste ha varit något alldeles extra, då kungen skulle göra militära övningar på Ladugårdsgärde i Stockholm sov han liksom alla andra i tält. Det han önskade mest av allt då var den fina damastsängen från Gripsholmsslott. Denna transporterades därför från Gripsholm till Gärdet. Att det fanns hur många sängar som helst på kungliga slottet någon kilometer bort som säkert gick lika bra om inte bättre att transportera det är en helt annan sak.


2.8 Slottsparken genom åren

2.8.1 1500-talet: på slottets västra sida fanns på 1500talet en stor örtagård. I denna örtagård fanns en kryddgårdsstuga, det var som ett växthus där man odlade alla möjliga sorters kryddor. 1581 byggde man även ett lusthus som hade samma form som ett torn.

2.8.2 1600-talet: Karl IX var inte bara intresserad av inredning utan även av trädgården och trädgårdskonst. Karl uttryckte i många brev hur underbart det var att vandra i den vackra Gripsholmsträdgården. Änkedrottningen Maria Eleonora tros ha tillfört många lövträd till den vackra trädgården.

2.8.3 1700-talet: 1715 byggde man ett rött staket med grindar runt slottsparken, men redan 1730 hade Carl Hårleman åsikter på detta och föreslog en trädgård i rokokostil. Hur mycket av hans förslag som blev genomförda är oklart men staketet revs och man byggde istället upp en tegelmur med plåttäckning. De träd som sedan tidigare växte i trädgården ansågs ge en dyster bild av trädgården, därför höggs de ner. Jorden i trädgården var näringslös och därför lade man ny jord och man planterade många långstammiga träd. Stranden i närheten av trädgården fick en stenmur runt sig.

Gustav III var inte alls nöjd med trädgården då han kom till makten, han rev muren och i slutet av 1700-talet omvandlades hela området till en trevlig park. På slottets västra sida kan man än idag se några lindar, dom kommer förmodligen från denna tid och dom är det som är kvar av en allé som var här på den tiden.

2.8.4 1800-talet: under denna tid blir trädgården större och man kan tro att någon blivit förälskad på slottet. Trädgården inreds i ett romantiskt och oregelbundet tema. Träd är planterade lite oregelbundet både längst vägarna och på gräsytorna. Många sittplatser tillkommer och blomsterarrangemang pryder de ytor som är lediga. 1897 planterades den stora fruktträdgården. Hela 3600 träd sattes ut, det var då Sveriges största fruktodling. Under andra världskrigen kunde man skörda ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gripsholms slott

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Gripsholms slott
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4698 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×