Kvinnohistoria

2 röster
12133 visningar
uppladdat: 2005-09-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1.
Alla samhällen ville självklart ha ett rofyllt samhälle. Männens idealkvinna är vacker, älskad, klok och vänlig. Och självklart inte snacka dynga med andra gifta kvinnor och vara en älskad fru helt enkelt.
Giftermålet var viktigt.
Giftermålet var inte alltid av kärlek utan av press från familj/fadern/samhället.
Men det viktigaste uppgifterna i dessa fyra samhällena var att gifta sig, föda barn, och vara trogen var angeläget i alla länderna. Men i Aten var det betydelsefullt att föda så många söner som möjligt. (Där var det rena barnmaskiner i Aten!)
I alla nationerna hade ju förstås alla nöjen. Om man ser på ett abstrakt perspektiv. Atenska kvinnorna kunde snacka skit med andra gifta kvinnor, medan Spartas kvinnor kunde äta god mat, motion, spela instrument som lyra exempel. Eller de romanska adelskvinnor läser litteratur eller Egyptens kvinnor gör karriär eller så unnar det sig vackra smycken eller varför inte en ny frissa?
Det har också gemensamt att kvinnan är ”härskare” i hemmet. Kvinnorna fixade hemmet m.m., men mer eller mindre. I Egypten var det oftast kvinnan som var i hemmet och gjorde de prydligt men i Aten var det en skyldighet att ha maten framme på bordet och ta hand om barnen.
Kvinnan är även stark efter hon har blivit änka och får hjälp av samhället. Då krävs av samhället att hon blir omhändertagen/försörjd

Olikheter mellan samhällena?
Egyptens samhälle var mer jämställt än det andra tre. Dvs. Lönen var lika, lika delningar på arv, och kvinnan kunde skilja sig.( kunde även romarna) Medan Aten och Sparta var inte riktigt på samma nivå. Kvinnorna kunde bli chef i Egypten. Medan Atens kvinnor var instängda. I Egypten kvittade könet. Båda könen var lika värda. I de andra tre länderna ville man helst ha pojkar. Därför att de fanns inga kvinnor som arbetade i Rom, Sparta och Aten. Utan det var männen som behövdes i krig eller i arbete.

I Rom och Grekland var dödligheten större. För att männen var ute i krig. Också att man dödande oftast flickorna vid födelsen för flickorna hade ett mindre värde än pojkarna. Dödligheten var sämst i Aten därför att det var så pass dålig hälsa. Man ska gifta sig vid 13 års ålder.
Har detta påverkat oss idag dessa 4 nationerna?
Fysisk fostran & Idrott - olympiska spelen inga kvinnliga deltagare.
Rättssystemet Lagar
Litteraturen dramatiken berättelser Troja Odysseus.

2)
De två filosoferna har två olika uppfattningar om uppfostran och om kvinnor och mäns relationer och deras sätt att vara en del av samhället.
Platon tycker att det ska vara jämlikhet mellan kvinnor. Och man ska uppfostra barnen samma sätt som pojkar o flickor.
Men Aristoteles tycker könet är avgörande. Mannen styr och kvinnan är underlägsen och gör vad hon blir tillsagd att göra.
Hennes intelligent är alltså otillräcklig.
Deras teorier kan ha påverkas oss idag.
Platons uppfattningar kan ha påverkats idag med hans teorier om kvinnan ska komma högre. Att kunna starta diskussioner om kvinnans nedvärdhet/förtryck.
I Iran så ska kvinnan göra vad mannen säger. Hon ska inte visa sin kropp och vara heltäckt. ” vara instängd i sin kropp”. Hon uppfostrar barnen, gör mat och passar upp sin man. Så då har iranierna tagit efter från Aristoteles.
Aristoteles tyckte även att kvinnan behöver styras.
I Sverige så uppfostrar vi pojkar och flickor på samma sätt. Eller vi försöker i alla fall. Vi försöker uppfostra pojkar och flickor desamma. Vi har ju kommit långt med utvecklingen. Att få lika lön, att både kvinnan och mannen ska hjälpa till i hemmet. Kvinnorna fick rösträtt 1921 som var ett stort steg för utvecklingen att något ska göras för jämlikheten. Just nu så diskussion om kvinnorna i hemmet, att de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnohistoria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-14]   Kvinnohistoria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4775 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×