Kost

1 röster
5363 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har fått i arbete i att försöka ge dig en ”överblick” på hur jag i samband med energi (kcal); får i mig energi när jag äter och hur mycket energi jag slösar på under min fritid/vardag. Vad energi ger och vad det betyder för kroppens funktion. Vi (människan) får våran energi från tre huvudsakliga källor. De tre källorna är fett, kolhydrater och protein. Om kroppen ska fungera så bra som möjligt bör man helst fördela detta på ett bra vis. Det fördelar du bäst genom att göra en så kallad ”mix” av dessa tre källor och på så vis dela upp det i livsmedelsgrupper för att försöka få med allting som kroppen behöver. De grupperna är således; Grönsaker. Kött, fisk och ägg. Frukt och bär. Bröd och andra spannmålsprodukter. Potatis och rotfrukter. Matfett. Och slutligen mjölk och ost. Om du ser till att få i dig en bit av alla dessa grupper varje dag så ska kroppen må som allra bäst. För då får kroppen all näring som den vill ha och det den behöver för att du ska må bra som möjligt. Jag tänkte att jag också skulle ta med vad som menas med kroppsmasseindex (BMI eller Body Mass Index) och basalmetabolism (BMR eller Basal Metabolic Rate.) Basalmetabolism är den mängd energi som lungor, hjärta och övriga organ behöver för att fungera som dom ska. De människor som har samma kroppsstorlek och muskelmassa har ungefär samma BMR. En normalbygd vuxen man har ett BMR på ca 1500 kcal per dygn. Kvinnor ligger något lägre. Vad BMI (Body Mass Index) är kan lätt förklaras. BMI är varje människas energibehov. Som är beroende av kön, ålder, vikt, längd, fysisk aktivitet med mera. Alltså att tex människor som sysslar med motion och fysisk aktivitet har ett mycket större behov av energi än soffliggande och lata människor som har ett mycket mindre behov av energi. För att din kropp ska må så bra som möjligt ska du varje dag ta en liten promenad eller joggingtur och äta följande mål av mat: Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsfika. Nu tror eller hoppas jag att du har en grundläggande uppfattning om vad man bör äta och hur du får din kropp att må bra. Så nu tänkte jag att du skulle få se de resultat jag fick fram när jag gjorde ett test på mig själv för att se hur mycket energi jag får i mig när jag äter och hur mycket jag ska äta med tanke på mina fritidsysslor och energislösandet.
Härmed får du mitt resultat.

Resultat

Fritidsaktiviteter:
Sova, ligga tyst: 7 timmar
Laga mat, äta: 1 timme
Sitta tyst, köra bil, lyssna på föreläsning: 3 timmar
Stillasittande arbete, kontorsarbete: 10 timmar
Tvätta/klä sig, lätt hushållsarbete, städa, arbeta stående: 1 timme
Styrketräna: 1 timme
Jogga medel/snabbt: 1 timme


Matsedel
Frukost: 5 dl mellanmjölk (430) 3 dl cornflakes (1050) Två franskor (130) Smör (70) Två ostskivor (78) = 1758

Lunch: Två potatisar (220) En portion kalops (243) 6 dl jordgubbssaft (200) = 663

Middag: 4 dl mellanmjöl (190) Tre potatisar (330) med 5 prinskorvar (300) Ketchup(80)
= 900

Kvällsfika. 4 franskor (250) 2 skorpor (80) 5 dl mellanmjölk (220) = 550

Mellanmål: Två flaskor mineralvatten 66 cl en kopp kaffe 4 dl (15) Vatten 5 dl Coca Cola (123) = 138

Beräknat energi jag gör av med på ett dygn = 4324 kcal.
Energi jag får i mig av mat på ett dygn = 4009 kcal

Diskussion

Nu är jag alltså här. Med här så menar jag att jag kommit till den punkt där det är meningen att jag ska analysera mitt arbete. Vad jag har kommit fram till och vad jag kan göra för att förbättra hur jag slösar och får i mig energi. När jag nu är här och ser mitt färdiga resultat från min vardag så får jag en bild över vad jag behöver ändra på ganska självklart. Jag tog till att börja med en ”bra” dag för mitt arbete om energi, jag valde då en dag som ser ut ungefär som en helt vanlig dag i mitt liv, men ibland med vissa undantag givetvis. För jag tror att det är meningen att man med detta arbete ska se (även om du inte nämnde det vad jag hörde) hur man lätt kan förbättra sina kostvanor om man bara vet hur man ska äta och om man vet vad man kan ändra på. Alltså med detta så menar jag att jag såg en del ändringar genom mitt färdiga resultat som jag kommer att göra med mina kostvanor. Tex: Med frukosten är jag nöjd med då jag kollar hur mycket energi (kcal) jag får i mig, då jag anser att frukost nog är det viktigaste målet på dagen då den kan avgöra hur ens dag ska börja – vad vill du vara, trött eller pigg? Med det menar jag att man kan tänka fel om man bara kollar på energin man ska få i sig. Man kan ju tex inte trycka i sig tomma kalorier som kanske lite kaffe med några sockerbitar, någon Snickers, en glass och några skorpor och tro att ”nu har jag fått i mig tillräckligt med energi för några timmar” nej man måste förstå att då tror du kanske att du är mätt och sen har du glömt att du kanske behöver kolhydrater och protein också för att kroppen ska må bra. För om du tex skulle äta så under några måltider skulle det få förödande konsekvenser för hur du mår och troligen också hur du beter dig. För det enda du fått i dig under den lilla måltiden är massor av socker och lite fett. Sen så kollade jag på mitt resultat än en gång och märkte rätt fort att det var någonting som fattades i min ”matsedel” Och det är inte bara denna valda dag utan det är nog ganska ofta när jag då tänkte efter. Det som tydligt fattas på min matsedel är grönsaker och frukter. Och det är ju så lätt, att kanske äta någon banan och kanske en apelsin efter middagen, kanske lite sallad och morötter till kalopsen. Det är allt som min kropp skulle behöva för att den skulle känna sig belåten och även jag själv skulle känna mig mer tillfreds. Sen så var det ju också en viss skillnad på mitt slutresultat – Jag tränar ju bort mer energi än jag får i mig. Jo jag skulle kanske istället för att äta franska på kvällen eller morgonen börja äta exempelvis kanske två-tre mackor av sorten rågbröd, och då har jag ju också tänkt att jag ska börja äta frukt och grönsaker, och med dessa tillägg tror jag att min kropp skulle vara nöjdare med hur jag spenderar min vardag.
Men en annan sak jag också hade tänkt på ett tag innan denna uppgift var hur min kropp reagerade på min motionerande vardag. Då jag nu i några månader har varit ute och joggat en stund varje dag har jag inte varit sjuk eller känt något illamående under alla dessa månader. Tror faktiskt jag inte ens haft någon förkylning. Fast det är ju någon som egentligen är ganska självklart men det syns så tydligt då jag var sjuk ofta då jag slutade träna helt under flera månader och sedan när jag som nu springer varje dag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kost

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Kost
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4914 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×