Israels Mur

2 röster
7824 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I mellanöstern har ännu ett ämne för konflikter uppstått. Det är gigantisk mur som byggs mellan västbanken och Israel, för att skydda landet och dess invånare mot attacker såsom självmordsbombare. Beslutet om murens bygge kom i september, år 2002 och har mött motstånd från både israeler, palestinier, FN och världsrättsorganisationer.

Många menar att en 8 meter hög mur inte är rätt sätt att stoppa konflikterna på. Andra säger att; vilka medel finns kvar? I flera decennier har fredsförhandlingar gjorts för att skapa fred mellan Israel och Palestina. Mötena har många gånger varit framgångsrika. Ländernas ledare, Ariel Sharon och den nu avlidne Yassir Arafat, har setts skaka hand och deklarera fred både en och två gånger. Men vad hjälper det? Att ländernas styrande män sitter i ett lyxigt rum på något flott ställe och kommer överens, botar väl inte folkens ilska mot varandra? Tydligen inte. Nu har man alltså tagit ett gigantiskt steg mot vad man tror ska bli fred, en gång för alla. Man har byggt en mur. En mur som kommer bli ca 10 meter hög och 620 km lång.

Muren medför både positiva och negativa effekter (jag själv ser knappast några positiva, men har gjort så gott jag kan).

Judarna fick, både av gud och sedan även av världen, Israel som sitt land. Där skulle dom få leva bra och inte behöva vara oroliga för fler förföljelser. Man kan tycka att judarna efter drygt 2000 år av förföljelser skulle kunna få leva ifred, utan att bli trakasserade. Men inte då, palestinier som inte vill dela med sig av sin plats att leva på protesterar, och det högljutt. Det som skulle bli en fristad för judar har istället blivit en jättekonflikt, en krigszon. Därför tycker jag att muren är ett företag som kanske till slut skulle kunna få länder att leva mer och lättare tillsammans. Meningarna om åsikter går ju fortfarande isär, men kanske en enorm mur skulle få folk från båda sidor att sluta skada varandra.

Muren går inte längs den gröna linjen vilken är den gräns som sattes mellan Israel och Palestina år 1948 när israel blev en egen stat. Detta säger man är för att skydda de bosättare som finns på palestinsk mark. Det är enligt mig fel. Ska man göra en mur för att skydda sitt land så ska väl den muren byggas där ens eget land börjar och inte inne på annat lands område.
Det är som att, i förebyggande syfte, sätta upp ett staket som börjar 5 meter in på grannens tomt, bara för att jag inte vill att grannhunden ska kunna komma in på min gård och förstöra mina rabatter. Jag vill inte sätta staketet precis vid min häck för då mår inte den bra. Det är ju helt fel tänkt.

Jag är inte helt emot muren, bara sättet det har genomförts på. Genom att bygga muren inne på annat lands mark, skapar man bara mer frustration bland palestinier, och huvudsyftet med muren, att skydda sig mot självmordsbombare, går om intet. Muren blir ett objekt för ilska bland extremister som knappast behöver retas upp mer och det ses då som än viktigare att klara av att ta sig in i Israel för att skada och skapa kaos.

Med muren kommer det bli enklare att bestämma vem som får komma in i landet. Reglerna för att som ickeisrael från västbanken få komma in i Israel är mycket stränga. Identiteter blir noga kontrollerade av militär, och man får bara passera med ett särskilt Israeliskt tillstånd.
Om palestinska extremister ändå tar sig in i Israel från västbanken, blir det genom kontroller där man måste ange stränga personuppgifter. Om då ett attentat, t.ex. en självmordsattack sker, blir det lättare att kontrollera martyrens identitet och bakgrund och det kan också medföra att vissa terroristgrupper kan spåras och ställas till svars.

Men eftersom att både Israel och Palestina är djupt kristna länder måste man också väga in religionen i konflikten. I första mosebok finns ett samtal mellan Gud och Abraham. Abraham är olycklig för att han inte har några barn. Gud svarar då att han kommer få många ättlingar som först i tre generationer kommer få slava och bli förtryckta i ett land som inte är deras, men sedan kommer allt att förändras…

”Åt dina ättlingar ger jag detta land, ända från Egyptens flod till den stora floden Eufrat”
Första Mosebok 15:18

Detta land som det talas om är Israel. Eftersom många som bor i Israel är ortodoxa judar, som lever efter gamla testamentet till punkt och pricka, ser man det nu mera som självklart att Israel är deras land. Gud har ju gett det till dom, självklart ska dom bo där. Dom är ju det utvalda folket och ska nu få leva lyckligt i det land som Gud gett dom. Detta försvarar bygget av muren. Deras tro driver dom att skydda det territorium som en gång givits till dom.

En annan nackdel med muren är den fria rörligheten för palestinier bosatta eller arbetande omkring muren. Dom får det svårare att arbeta inom t.ex. jordbruk. Har man förut kunnat gå en bit till sina grödor en bit längre bort, kanske inte det är möjligt nu. Det kan stå en mur emellan dig och ditt arbete. Även om man som palestinsk jordbrukare fortfarande har tillgång till sin mark, kan det nu bli svårt att sälja den, eftersom man inte kan gå hur man vill över gränsen till Israel.

~ * ~



Argument som försvarar Muren:

* Förhoppningsvis inget mer fysiskt skadande, folk kan fortfarande tycka illa om varandra, men attacker mot båda sidor kanske upphör.

* Enligt den judiska tron är judarna det utvalda folket, som har fått detta land att bo i. Därför vill man inte att någon ska få komma och ta deras förlovade land. Dom är så starkt troende att dom ser det så självklart att detta är deras land, och har alltid varit deras land.

* Det är lättare att hålla koll på vem som kommer in och ut ur landet, vilket underlättar OM ett attentat skulle inträffa. Det kan då...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Israels Mur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Israels Mur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4961 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×