Ruts Bok

5759 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anledningen till att jag valde Rut var för att jag tyckte det verkade vara en rolig berättelse om kvinnors list. Kvinnans list finns i berättelsen men efter att ha läst Ruts bok så kom jag fram till att det finns beskrivningar på kvinnosynen, invandrare och en del om lagen i Israel på den tiden.

Berättelsen i korthet
Ruts bok börjar med Elimelek och Noomis flytt från Kanaan till Moab pga. hungersnöd. Deras två söner, Mahelon och Kiljon, gifter sig med två moabitiska kvinnor, Rut och Orpa. Efter ett tag i landet avlider Elimelek och ca tio år senare avlider även sönerna. Noomi, som nu fått höra att det åter finns mat i Kanaan, bestämmer sig för att återvända till hemlandet och hennes svärdöttrar väljer att följa henne. Men vid gränsen vill Noomi att kvinnorna ska vända hem till sina familjer, Orpa vänder åter men Rut stannar vid Noomis sida.
De återvände till Betlehem precis lagom till kornskörden. Rut ber skördemännen på en åker om hon kan få plocka ax vilket de går med på. Mannen som äger åkern heter Boas och är släkt med Elimelek. Han tar Rut under sin vinge och låter henne plocka ax på hans åker och mellan kärvarna vilket hon gör tills skörden är avslutad.
Noomi kommer nu på en plan för att få Boas att gifta sig med Rut. Hon säger till sin svärdotter att hon ska tvätta sig och göra sig fin. När hon är färdig går hon ner på tröskeplatsen och väntar tills Boas har lagt sig då smyger hon fram och lägger sig vid hans fötter. Boas vaknar mitt i natten och får då se en kvinna som ligger vid hans fötter och frågar vem hon är på vilket hon svara ”Jag är Rut, din tjänarinna. Bred ut din mantelflik över din tjänarinna, ty du är min ansvarige släkting.” Och han svarar ”Välsigne vare du av Herren, min dotter! Du har gett ett större bevis på din kärlek än förut, genom att du inte löpt efter unga män, vare sig fattiga och rika.” Han låter Rut ligga kvar under natten och på morgonen får hon sex mått korn av honom.
Boas går nu till stadsporten för att ordna så den man som stod Rut närmare i släktled skulle ge efter. Han kallade till sig mannen och tio av stadens äldste män. Mannen avsade sig sin arvsrätt för att han ansåg att Rut skulle befläcka hans släktled och Boas fick Rut till hustru.
Rut och Boas fick en son som fick heta Obed som blev farfar åt kung David och med det förfader till Jesus.



När jag läste berättelsen första gången kom jag under full med att jag inte förstod speciellt mycket om bakgrunden till varför moaber ansågs dåliga. Så jag började forska lite. Jag hittade att i Toran står det att det är förbjudet för en israelit att gifta sig med en moabatiska så sönerna i berättelsen bröt mot lagen i det avseendet. Moaber ansågs vara hedningar för att de dyrkade avguden Kamos. Deras religion tog uttryck i fruktbarhetsriter där öppna samlag ingick.
Jag hittade också en del saker i texten som jag känner kan ha en underliggande mening. I början av första kapitlet står det ”och de vistades där” för mig känns det som om de inte egentligen trivdes men fick försöka smälta in ändå. Sen är det när Rut inte vill lämna sin svärmor vid gränsen och hon säger ”Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud. Där du dör vill jag också dö, och där vill jag bli begravd.” Här verkar det som om Rut lämnar sin gamla tro bakom sig och konverterar till judendomen.
Berättelsen i sig tycker jag framhåller hur kvinnor med list kunde komm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ruts Bok

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Ruts Bok
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4985 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×