Kärnvapen, är det makt?

4 röster
14668 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning



1 Inledning 3

1.1 Syfte 3

1.2 Metod 3

1.3 Frågeställningar 3

2 Analys 3

2.1 Begynnelsen 3-4

2.2 Andra världskriget slut 4

2.3 Mina funderingar 5

2.4 Kalla kriget, kapprustning 5

2.5 Länder med kärnvapen 6

2.6 Mina slutliga funderingar 6

3 Källförteckning 7












1 Inledning
Människan har skapat kärnvapnet. Detta vapen skulle man lätt kunna förstöra och utplåna hela vår planet. Var det detta de tänkte på när de skapade detta fruktansvärda och kraftfulla vapen eller varför finns det?

1.1 Syfte
Kärnvapen är ett kraftfullt vapen som ger människan sån stor makt, därför vill jag veta mer om kärnvapen.
Mitt syfte med detta arbete är att jag och du ska förstå varför kärnvapen kom till. Jag ska försöka ge dig och mig en grund i hur utvecklingen av kärnvapnet skedde och vad denna utveckling hade för påverkan på 1900-talets historia.

1.2 Metod
Jag började först fundera ut ett ämne jag ville skriva om, vilket blev kärnvapen. När jag hade kommit på vad jag ville skriva om, började jag fundera på vad jag vill veta om mitt ämne så jag gjorde upp några frågeställningar, vilka jag sedan har jobbat utifrån. Jag letade upp böcker och sidor på nätet som jag sedan läste och tog reda på svaren till mina frågor och hittade mer intressanta saker att skriva om. Vilket sedan har blivit det arbetet du nu ska läsa.

1.3 Frågeställningar
- Hur uppfanns kärnvapnen?
- Vem/vilka uppfann kärnvapen?
- Vad har kärnvapnet haft för påverkan på historien?
- Vilka började med kärnvapen och varför?
- Vilka har kärnvapen i dag?
- Hur är det i Sverige, har vi kärnvapen?

2 Analys
2.1 Begynnelsen
Den engelska fysikern Chadwick upptäckte år 1932 neutroner och med detta kom han fram till att det fanns olika isotoper av samma grundämne. Efter sex år gjorde tyskarna Hahn och Strassmann ett experiment men de kunde inte förklara det resultatet de hade fått. Julen 1938 kunde de lansflyktiga Österrikarna Lise Meitner och hennes systerson Otto Frisch förklara vad det var, de insåg att experimentet visade att uran kunde klyvas av bestrålning av neotroner.
Efter detta kom forskarna fransmannen Joliot, tysken von Halban och polacken Kowarski i Paris fram till att neutroner frigörs vid uranklyvning. Samma resultat fick en grupp i New York, där italienarna Enrico Fermi och Leo Szilard var med. Allt detta pekade på en teori där en självgående kedjereaktion var möjlig. I början på december 1942 i Chicago bevisade Fermi och hans medhjälpare att det var praktiskt möjligt.

Året 1942 startade ett systematiskt, samlat program för utveckling av kärnvapen, vilket fick täcknamnet Manhattanprojektet, som resulterade i en den första atombombprov sprängningen i New Mexicos öken 1945 den 16 juli. Provsprängningen fick namnet, The Trinity Test.

Det var fler länder som hade försökt utveckla kärnvapen, som Tyskland och Japan, men USA som samarbetade lite med Storbritannien var det enda landet som satsade alla sina resurser, satte in de bästa forskarna och vetenskapsmännen på att skapa ett fungerande kärnvapen under det pågående kriget.
I slutet på 1939 så slutade Franska, Engelska och Tyska forskare publicera sina resultat i forskningen om kärnklyvning mm. Amerikanska vetenskapsmännen fick också börja göra en frivillig censur vid sina forskningsresultat i detta område.
Det fördes diskussioner om när Sovjetunionen skulle komma med sin första provsprängning, men man var inte så orolig för att Sovjetunionen skulle komma med kärnvapen man ansåg att de inte hade alla nödvändiga resurser och sådant för att kunna utveckla ett kärnvapen till detta krig.

2.2 Andra världskriget slut
Andra Världskriget ledde mot sitt slut, USA hade hjälpt Europa mot Hitlers Tyskland. Japan hade inte gett upp hoppet även om Tyskland hade fallit.
Japanerna hade gjort en attack mot Pearl Harbor, USA förlorade många i den attacken och nu ville USAs folk ha hämnd, samtidigt som de inte ville förlora mer människor.
De bestämde sig sedan för att de skulle testa det fruktade massförstörelse vapen i Japan, man visste inte hur bomben skulle verka om man släppte den över en stad. Man tänkte att man skulle testa den och samtidigt få sin hämnd.
Harry S. Truman (USA:s president) var den som bestämde att man skulle sätta in atombomber för att bekämpa Japan och det långa utdragna kriget mellan dem. Man hade beslutat sig för två mål i Japan.

Första atombomben föll över Hiroshima den 6 augusti 1945 och den hade namnet ”Little boy”. Staden blev totalt utplånad på någon sekund. Hiroshima var en av Japans viktigaste städer här låg nämligen den japanska armens högkvarter, som skulle försvara söder ut mot ett eventuellt anfall.
USA trodde att Japan skulle be om fred nu, men de blev förvånade när de inte gjorde det. En orsak till att Japan inte gjorde detta var för att det var få som visste vad som hade hänt, eftersom de flesta var döda eller döende. Sedan så var Japanerna rätt stolta av sig och ville inte ge upp så lätt.
Då bestämde USA sig för att släppa en till över staden Kokura, men man gjorde flera försök att släppa den, men det var för molnigt. Då riktade man in sej på det andra målet Nagasaki, där släpptes atombomben ”Fat Boy”, detta var tre dagar efter Hiroshima. Staden utplånades, Japan kapitulerade och nu var det slut på andra världskriget. Kärnvapen åldern hade inletts.
Hösten 1945 uppgavs uppgifter om att det var ca 80 000 - 140 000 civila som dog i Hiroshima, och i Nagasaki dog ca 74 000.
Atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki har orsakat lidande långt efter 1945 eftersom människor har fortsatt att insjukna i olika sjukdomar orsakade av bomberna.




2.3 Mina funderingar
USA hade skapat det fruktansvärda vapnet för att de var rädda för att deras fiende skulle hinna före, men varför? Jag tror att det hade mycket med makt att göra, USA var rädda för att andra länder skulle utveckla kärnvapen före dem och använda dem mot dem och bli det starkare landet med mer makt. USA var rädda att förlora denna maktposition de hade. Därför tror jag att USA skulle kunna utveckla något hemskare om det fanns eller finns någon möjlighet till detta. Givetvis så är inte USA det enda landet som skulle göra detta, alla länder vill nog få mer att säga till om och har man ett starkt försvar så får man oftast det. Och om de skulle utvecklas ett ännu hemskare vapen eller bomb så tror jag det måste vara flera länder som har dem för att det ska bli någon form av balans bland världsmakterna.
Men om vi ska återgå till vad som hände på slutet av Andra världskriget så var det att USA släppte två atombomber i Japan och sedan var kriget slut.
Varför använde de atombomber? De säger att det var för att de ville hämnas på japanerna efter Pearl Harbor som japanerna hade attackerat och gjort så att många amerikanare dog. Det hade varit ett segt krig mellan USA och Japan, många hade dött. Varför det blev så att USA fällde atombomberna? Jag tror det har att göra med att USA tyckte det var pinsamt att de hade gått så bra för Japan och att det var en förnedring efter Pearl Harbor. Sedan var de smidigt och lätt att släppa ner bomber och mycket effektivt dessutom. Man hade ju inte testat att spränga kärnvapen över en stad så man visste inte hur det skulle verka och då var det perfekt att testa den nu. Man kan även tänka sig att USA hade en styrkedemonstration i Japan när dom släppte atombomberna, både för Japan och främst för Sovjet. De vill varna Sovjet med sitt vapen och säga att Sovjet låg efter.
Jag tror att när USA hade kärnvapen kände de att de hade mer makt än andra länder. De blev lite förblindade av denna makt, de tänkte inte på att forska mer eller studera bomben lite till innan de släppte den. Människor blir lätt maktblinda och då kan de inte tänka en extra gång, utan de gör bara som de vill.
Det är många som påstår att de inte hade behövt sätta in atombomber för att besegra Japan. USA dödade japanerna kallblodigt. Istället kunde USA gåt in i Japan med en arme och krigat mer man mot man. I boken Hotet så menar man att Japan var ur militärisk syn redan besegrade på försommaren 1945. I boken tar de även upp detta om maktbalansen i världen, vilket jag tyckte lät rimligt efter som jag har liknande tankar. I denna bok diskuterar även Börje Svenson som är lärare i psykologi, om människor och makt, det har även jag funderat och tänkt på, så jag tyckte det stämde bra.

2.4 Kalla Kriget, kapprustning
Andra världskriget var slut nu men detta var bara början av det som kom att kallas Kalla Kriget. Detta började med att man delade upp Tyskland mellan sig, Sovjet, Storbritannien, Frankrike och USA. Sovjet började visa tagarna ut mot USA. Kalla Kriget bestod av olika konflikter, USA och Sovjet hade kapprustning i att bygga och utveckla bättre kärnvapen. Man riktade kärnvapnen och andra bomber mot varandra. Om bara någon hade gjort något drastisk, hade de tryckt på sina knappar och börjat skicka i väg alla dessa bomber som skulle kunna förstöra jorden flera gånger om. Detta hände aldrig som tur var, men det var nära till krig vid Kubakrisen 1962 men närmare än så kom det inte. USA och Sovjet gjorde ett avtal, men USA var den som framställdes som vinnare. Kapplöpningen fortsatte ända fram in på 90-talet då Sovjetunionen upplöstes.

2.5 Länder med kärnvapen
De officiella kärnvapenstaterna är i dag USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina. Indien och Pakistan har provsprängt kärnvapen under 1998. Israel har utvecklat 200 egna kärnvapen, tror man. Man misstänker även att andra länder som Irak, Iran och Nordkorea har utvecklat kärnvapen och då bryter de mot icke-spridningsavtalet.
Ickespridningsavtalet, NPT, förbinder kärnvapenstaterna att inte ge kärnvapen till andra länder, inte ens kunskap om hur man gör en. Samtidigt lovar övriga länder att inte utveckla kärnvapen.
Under 1950-talet till början på 1960-talet diskuterades det om Sverige skulle skaffa kärnvapen eller inte. Men man beslöt sig till sist att inte skaffa några, ändå. Sverige skrev på icke-spridningsavtalet (NPT) 1968.

2.6 Mina slutliga funderingar
Ja, Andra världskriget var slut men det var bara början på en kapprustning. Kalla kriget kunde ha blivit ett tredje Världskrig, ett kärnvapen krig, som kunde ha förstört hela mänskligheten och vår planet. Men det hände aldrig, utan Kalla kriget blev som en balansgång mellan de två större makterna, USA och Sovjet. USA var den stormakten som hade den största makten, kärnvapen. Men Sovjet lyckades sedan komma i kap USA i forskningen och de hade också blivit en kraftfull kärnvapenstat. Med detta kom Sovjet i kap USA och gjorde att det blev en balans.
Eftersom kärnvapen gör att länder får stor makt, anser jag att det måste vara fler länder än ett som har dessa vapen. Annars blir det att ett land får all makt och kan nästan göra vad de vill. Eftersom det inte är så många som kan sätta sig upp mot något land med ett sånt kraftfullt vapen om dem inte själva har något liknande. Därför bör det vara flera som har kärnvapen, där emot så kan de blir större och farligare konflikter om två stora har det, vilket vi har set i historiens gång.
Helst skulle vi ha låtit bli att utveckla dessa vapen över huvud taget. Jag förstår inte vad kärnvapen ska vara bra till, det har bara ställt till elände enligt mig. Hur skulle det ha kunnat set ut om inte kärnvapen hade funnits? Detta får vi troligen aldrig reda på.
Jag tror att USA hade klarat av att vinna mot Japan utan kärnvapen. Visst hade de förlorat fler soldater, men det tycker jag skulle vara bättre än att skapa kärnvapen. Sedan skulle man kunna tänka sig att det hade varit fred och att inte Kalla krig hade hänt, efter Andra världskriget. Visst hade det kunnat bli något annat krig, det har ju alltid funnits krig och troligen kommer det alltid att finnas så länge människorna lever. Kärnvapen kanske skulle ha kommit fram förr eller senare ändå men i något annat land.
Visst kanske kärnvapen kommer till användning på riktigt då det dyker upp ett ufo eller något som man måste spränga för att det hotar jorden, men sånt händer bara på film. Så jag tycker nog det skulle vara rätt otroligt att de händer. Men vem vet?
Jag tycker det är bra att Sverige inte har kärnvapen, för en gång skulle har Sverige gjort något bra. I och för sig så har inte vi något att försvara oss med om vi skulle hamna i krig med någon som har kärnvapen, men jag tror aldrig att lilla Sverige kommer att göra det. Så fega som vi är.

Vi lever egentligen hela tiden i en risk med kä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärnvapen, är det makt?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-15

    vad fick du för betyg?

  • Inactive member 2008-05-25

    Säkert MVG

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Kärnvapen, är det makt?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4991 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×