Jämställdhet-Moderaterna och Socialdemokraterna

3 röster
10882 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jämställdhet

Socialdemokraterna anser att jämställdhet är när kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. De tycker att kvinnorna fortfarande diskrimineras i arbetslivet, hemmet och i skolan. De vill att pappan ska ta mer ansvar i hemmet och för barnen, bl.a. när de är små. Om endast mamman tar på sig dessa ansvar när barnen är små, så finns det en stor chans att denna arbetsfördelning fortsätter, även efter att mamman har återgått till arbetet. Därför har de infört en extra mamma- och pappamånad i föräldraförsäkringen. Med detta så hoppas de att allt fler pappor ska uppmuntras att stanna hemma när barnen är små. Män avskräcks från att stanna hemma, eftersom många, särskilt män, förlorar en stor del av sin inkomst vid föräldraledighet. Därför har Socialdemokraterna höjt taket i föräldraförsäkringen, så att fler får ut 80 % av sin inkomst.

Socialdemokraterna gränsar även till ett feministiskt parti, baserat på ett uttalande av Nalin Pekgul, ordförande för S-kvinnor: ”Nästa partiledare ska vara en kvinna. Punkt slut. Något annat vore skamligt i ett feministiskt parti.” Här säger ju hon klart och tydligt att Socialdemokraterna är ett feministiskt parti, och även Göran Persson har yttrat sig om att även han önskar att han har en kvinnlig efterträdare.

Socialdemokraterna kämpar ständigt med att få Sverige mer jämställt med allt från olika programpunkter till kvotering inom partiet. Inom partiet så har Socialdemokraterna ”gjort sin del” för att få Sverige mer jämställt, de har lika många kvinnor som män ibland deras kandidater till kommun, landsting och riksdag. Eftersom de anser att andelen män och kvinnor i styrande och beslutande församlingar ska vara lika. Med denna text så kan man enkelt förstå att Socialdemokraterna är för kvotering.

Genom Socialdemokraternas olika åtgärder, så märker man att de verkligen ”följer socialismens anda”, eftersom den anser att samhället ska förändras långsamt genom lagstiftning, vilket syns bl.a. genom jämställdhetslagen, som säger att diskriminering ska undersökas och åtgärdas inom 3 år. Detta påminner även om likhetsfeministernas uppfattning om hur samhälle ska förändras (genom lagstiftning). Man märker även av lite av deras grundvärderingar som även dem passar in med socialismens grundvärderingar, som anser att människor ska ha det lika bra ställd, oavsett vad man arbetar med.

För moderaterna betyder jämställdhet frihet. De anser ju att människan själv ska bestämma, inte att någon annan ska styra och ställa om deras liv och lön. De anser detsamma när det gäller kvotering. De är emot kvotering, trots att de anser att män och kvinnor inte är jämställda på arbetsmarknaden. De anser att man ska anställas på grund av sina kvalificeringar och meriter, inte pga. sin hudfärg eller sitt kön. De anser att traditionella könsroller förhindrar individens rätt att själv bestämma över ens liv och hur den vill leva, detta vill de förändra, men inte genom politiska åtgärder. Och detta i vad som anses vara världens mest jämställda samhälle.

Moderaterna anser att de kan förändra ”ojämställdheten” genom att vara goda exempel, och att det är individen själv som ska ta allt ansvar och själv försöka göra det den kan för att skapa ett jämställt samhälle. Med detta så kan man enkelt relatera till liberalismens grundvärderingar, som anser att människans frihet är det allra viktigaste. Även att liberalismen är negativ till kollektiva lösningar syns, de vill ju att lösningen ska anpassas från individ till individ. Och att människan är förnuftig och ska ta egna initiativ märks av i moderaternas åsikter. De anser ju att människan själv ska ta de ”rätta” besluten om vad som är jämställt och själv ta initiativ och förändra det som man då inte tycker är jämställt. Men trots att Moderaterna anses vara ett konservativt parti, så är dens åsikter tvärt emot konservatismens åsikter angående kärnfamiljen. Detta kan ju bero på att konservatismens åsikter om kärnfamiljen inte håller i dagens samhälle, eftersom det är så vart för en familjemedlem att ensam försörj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämställdhet-Moderaterna och Socialdemokraterna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Jämställdhet-Moderaterna och Socialdemokraterna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5267 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×