Cannabis

25 röster
25914 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Ursprung och förekomst
Cannabis är samlingsnamnet för olika beredningar av hampaplantan. Hampaplantans latinska namn är Cannabis Sativa, den växte från början huvudsakligen i Indien och därför kallas också för indisk hampa. Hampaplantan kan bli upp till 9 meter hög, men stannar vanligtvis vid 1,5-3 meter.
Hampan beräknas ha används som ”sinnesvidgande” medel i minst 10 000 år. Det är ur den ettåriga hampans stam och stjälk som man kan framställa fibrer till narkotika produktion.

Vanliga cannabisproducerande länder idag är Colombia, Mexico, Irak Turkiet, Afghanistan, USA och Libanon. Cannabis från Marocko har tidigare varit det som lättast går att få tag på i Sverige, men det är nu allt vanligare att Cannabis i Sverige är producerat i Holland.

Idag räknar man med att världsproduktionen för hasch per år är så mycket som 1 300 ton och upp till 11 000 ton för marijuana.
En rökbit hasch räcker till ca 2-3 ”doser” och väger ca 1 gram. Som inbiten haschmissbrukare använder man upp till 5 gram per dag. Ett gram på gatan, i Sverige, kostar ungefär 75-100 kr.


Vad är Cannabis?
När man i folkmun pratar om Cannabis pratar man om hampa-preparat som kan delas in i tre olika droger som framställs på olika sätt:

• Marijuana Framställs av hela växten, blomställningar, stam och toppskott. Liknar torrt, hackat gräs eller örtkryddor
• Hasch Kådan från toppblad och honblommor. Kådan kan tas tillvara och
pressas till kakor. Hasch är den vanligaste Cannabisformen i Sverige och kan växla från ljust brun till svart i färgen.
• Hascholja Olja som extraherats ur växtdelar. Oljan är tjockflytande och varierar också den i färg från ljust brun till nästan svart.


THC i Cannabis
Cannabis är en komplicerad substans och innehåller cirka 420 beståndsdelar som man känner till. Cirka 80 av dom är s.k. cannabinoider som främst påverkar hjärnans psykiska funktioner.

THC (delta-9 tetrahydrocannabinol) är den mest utforskade cannabinoiden. THC är fettlösligt och tas lätt upp i kroppens olika organ och fettvävnader, såsom hjärnan och levern. Eftersom ämnet lagras i kroppens fett och kroppen måste ha sin fettvävnad, är kroppens nedbrytning av THC en ojämn och långsam process. Det kan ta upp till 3 THC (delta-9 tetrahydrocannabinol) är den mest utforskade cannabinoiden. THC är fettlösligt och tas lätt upp i kroppens olika organ och fettvävnader, såsom hjärnan och levern. Eftersom ämnet lagras i kroppens fett och kroppen måste ha sin fettvävnad, är kroppens nedbrytning av THC en ojämn och långsam process. Det kan ta upp till 3 THC (delta-9 tetrahydrocannabinol) är den mest utforskade cannabinoiden. THC är fettlösligt och tas lätt upp i kroppens olika organ och fettvävnader, såsom hjärnan och levern. Eftersom ämnet lagras i kroppens fett och kroppen måste ha sin fettvävnad, är kroppens nedbrytning av THC en ojämn och långsam process. Det kan ta upp till 3 månader för kroppen att förbränna det fett som blivit ”smittat” av THC. Eftersom det är THC ämnet som skapar en stor del av det rus man upplever vid cannabisanvändning, har man idag hittat nya sätt att öka THC-halten i Cannabisprodukter med t.ex. användning av datastyrda växthus. Förut var THC-halten i Cannabis 10-15 % men idag har man i Holland skapat en förstärkt form av drogen som har en THC-halt som ligger på ända upp till 25-30 %. Detta innebär också att antalet haschinfluerade dödsfall troligtvis kommer öka.


Fysiska effekter och tecken
Eftersom Cannabis är en drog som allra vanligast inhaleras (ofta med s.k. thaisticks eller joints), till skillnad från flera andra tunga droger, finns inga injektionsmärken eller liknande att finna på den påverkade. Dock kan märka vissa kroppsliga, rent fysiskt synliga, tecken hos en människa som använt Cannabis.
Dom här tecknen är dom som kan uppfattas av omgivningen, men ofta inte av den påverkade.

• Till en början tydlig upprymdhet med fnittringar.
• Stora utvidgade pupiller.
• Oförmåga att korsa ögonen.
• Flammig hy.
• Torrhosta.
• Törst och sockersug.
• Skarp blick som sedan övergår i slö och trött blick.
• Röda ögonvitor, eftersom kärlen i ögats blodhinna vidgas.
• Högre puls och blodtryck.
• Illamående och yrsel.


Effekter vid långvarigt missbruk
Cannabis är mycket vanebildande och det är därför inte ovanligt att man blir beroende efter bara någon gång. Andra biverkningar är rent kroppsliga, som även den påverkade själv märker av vid gravt missbruk av Cannabis. Exempel på dessa är:

• Försämrat immunförsvar.
• Hormonförändringar hos mannen, eftersom produktionen av det manliga könshormonet testosteron minskar kraftigt, och därmed minskad spermieproduktion och impotens som följd.
• Gravida kvinnor riskerar att skada fostret eftersom moderkakan tar upp THC, ett fettlösligt ämne som snabbt tas upp av kroppen (och därför är rent livsfarligt för ett foster) men bryts ner väldigt långsamt. Om barnet överlever THC-mängderna och föds, får det ofta motoriska störningar och blir underviktiga och oroliga.
• Oregelbundna menstruationer hos kvinnan.
• Minskat sexuellt intresse.
• Minskad lungkapacitet och risken att få lungcancer ökar med 400-600% jämfört med tobaksrökning.
• Inlärningsförmåga och närminne försämras.
• Illamående, yrsel och huvudvärk.
• Förlängd reaktionsförmåga och sämre förmåga att bedöma avstånd.
• Sömnrubbningar, man sover tungt och mycket längre än normalt.
• Hög självmords- och olycksfallsfrekvens.
• Haschpsykoser.


Vad är en haschpsykos?
Om man ”överdoserar” Cannabis och framförallt hasch kan man hamna i ett tillstånd som kallas haschpsykos. Symptomen på en sådan är att man känner sig överdrivet orolig, förvirrad och förföljd. Ofta får man vid en haschpsykos också syn- och hörselhallucinationer och ett mycket impulsivt beteende.

En psykos orsakad av hasch varar oftast i 4-6 veckor men om missbrukaren inte vänjer sig av med sitt haschmissbruk, kan psykoserna utvecklas till ett kroniskt tillstånd. Endast ca 70 fall av haschpsykoser finns dokumenterade i Sverige, då missbrukare sällan söker hjälp för psykoser eftersom drogen är olaglig. Många självmordsfall där hasch varit inblandat har inträffat när missbrukaren blivit förtvivlad när en psykos inte släppt, det är därför mycket viktigt att söka sjukhushjälp vid en psykos.


Cannabis och lagen
Reglerna för innehav och odling av cannabis är olika i Sverige och inom EU. Inom EU är det lagligt och okej att odla s.k. industrihampa, hampaväxter med en THC-halt under 0,3 procent, trots att Cannabis är klassat som narkotika inom EU. Det är dock näst intill omöjligt att på ett säkert sätt skilja laglig hampa mot olaglig genom att kontrollera THC halten. Även med förfinad analys i laboratorium kan man inte avgöra THC-halt utan hjälp av human inhalation, vilket är olagligt. Denna s.k. industrihampa används till många olika saker t.ex. textilier, rep, isoleringsmaterial, bränsle, kosmetika och diskmedel, som då kan utvinnas från växtens olika delar. Inom EU är alltså detta helt tillåtet, du kan till och med få arealbidrag och bearbetningsstöd, så länge man erfar att hampan inte kan användas till drogframställning.

I Sverige råder däremot en slags ”nolltolerans” där allt innehav av hampaväxtens ovanjordliga delar (alltså med undantag av fröna) är olagligt, oavsett avsedd användning. Enligt svensk lag är det straffbart att inneha eller ha någon alls befattning med narkotika, och därmed också cannabis. Dock kan det ges tillstånd till statliga institutioner att använda växten vid vetenskapliga eller medicinska experiment. I Sveriges lagstiftning spelar det heller ingen roll hur hög eller låg THC-halt växten har, utan man anser att vikten av att skydda människors liv och hälsa är viktigare och därmed gäller denna ”nolltolerans”. Här i Sverige har man heller ingen avsikt att släppa på reglerna till EU: s standard.

Dessa ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cannabis

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-18

    Allt som står på internet behö

  • Inactive member 2006-02-27

    använde knappt någon info alls

  • Inactive member 2006-07-17

    Det är praktiskt taget omöjlig

  • Inactive member 2006-10-05

    #NAMN?

  • Inactive member 2006-10-05

    det finns inte en enda som har

  • Inactive member 2006-11-07

    Där ser man ;) tack för kommen

  • Inactive member 2008-05-13

    Cannabis är INTE vanebildande!

  • Inactive member 2010-11-02

    Gissar du bara eller? Mycket är väldigt fel, och det finns inga dödsoffer av cannabis.

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Cannabis
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5348 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×