Ulf Stark

12 röster
21259 visningar
uppladdat: 2001-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ulf Stark föddes 1944 och växte upp i förorten Stureby, söder om Stockholm. Under gymnasietiden introducerade Ulfs skolkamrat Peter Curman, författare och kulturskribent, honom i författar- och konstnärskretsar. När Ulf var 19 år skrev han sin första diktsamling, Ett hål till livet. Sedan kom i snabb följd ännu en diktsamling och en roman. Han medverkades också på Expressens kultursida. Därefter började han arbeta på Arbetsmarknadsstyrelsen som personalutbildare.

Den första barnboken, Petter och den röda fågeln, kom 1975 under ett uppehåll i arbetet på AMS. Men det litterära genombrottet kom 1984 då han vann Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling med Dårfinkar och dönickar, som också blev populär TV-serie och liksom flera av hans senare böcker översatts till ett många språk. Huvudpersonen Simone i Dårfinkar och dönickar är tolv år och har en morsa som klär sig i leopardmönstrat, glömmer bort hennes födelsedagar, och illustrerar veckotidningar med senaste älskaren som modell. Hennes älskade hund har sprungit bort och hon har en dårfink till morfar som snart ska dö. Morfar, som uttrycker sin livsfilosofi så här: "Dönickar bygger försiktigt smala och fula broar över främmande vatten. Rädda som hundar att blöta ner sig och förstöra sina skor. Vi dårfinkar kravlar omkring därnere. Vi utsätter oss för strömmarna och låter oss föras med. Även om det har sina risker." Simone, hjältinnan i Dårfinkar och dönickar har en förmåga att se humoristiskt på tillvaron. Som när hon hamnar i en ny skola, och fröken presenterar henne som Simon utan "e": Då får hon den vansinniga idén att stoppa bomull i byxorna och spela kille.

I boken Min vän Percys magiska gymnastikskor, 1991 gör Ulf en utflykt till sin egen barndom. I motsats till andra biografiförfattare har han behållit namnen och istället hittat på händelserna. Uffe som förstås är bokens huvudperson är en lite knubbig och små feg kille som genom diverse osannolika bytesaffärer får överta den mer livserfarne kompisen Percys uttjänta gymnastikskor, som mest liknar ett par grönmögelostar. Med dessa på fötterna förvandlas Uffe till en modig och stark kille som med sjumila kliv slår världen med häpnad och därmed uppfyller allas vår barndomsdröm om att bli stor och själv få råda över sitt liv. Boken fick en uppföljare 1995, Min vän shejken i Stureby. Den berättelsen har filmatiserats av SVT Drama, och sändes i Sveriges Television hösten 1997. - Jag har en stor lust att göra konstruerade verkligheter, säger Ulf Stark. Lögnen har med skapandet att göra. Orden är ett slags lego system som man kan bygga om och skapa verkligheter med.

Ulf Starks Kan du vissla Johanna med illustrationer av Anna Höglund nominerades till Augustpriset 1992, och mottog 1994 det prestigefyllda Deutscher Jugend literaturpreis. Så här beskrev Augustjuryn boken: "En sällsynt ömsint och humoristisk berättelse som skildrar hur en liten pojke med benäget bistånd av sin bäste vän finner en morfar. Inte minst handlar den om en morfar som plötsligt får ett barnbarn och hur en stor, ömsesidig vänskap utvecklas. Det är en underbar historia om gemenskap, äventyr, kärlek och död. I Anna Höglunds illustrationer och Ulf Starks text möts de två konstarterna bild och litteratur. Med friskhet och humor skapar de tillsammans en bok som lyser av poesi och livsglädje." Hans bok Jaguaren, som också illustrerats av Anna Höglund, mottog Nils Holgerssonplaketten 1988.

I Ulf Starks böcker förenas ständigt glädje och humor med sorg och vemod. Så är det också i de filmer och TV-serier som han medverkat i, t ex Hunden som log, Sixten och Fasadklättraren. Han engagerad i Svenska Barnboksakademin, där han sitter på stol nummer 17.
Läs mer om Ulf Stark och hans författarskap i bl a: Jan Nilsson: Författare för dig som är bok slukare, 8 presentationer. Ying Toijer-Nilsson: 77 svenskspråkiga barnboksförfattare. Utblick över barn- och ungdomslitteraturen. Av Lars Furuland m fl.

Böcker av Ulf Stark:
Ett hål till livet. Dikter. 1964
Sophämtarna 1966
Skärgårds liv 1967
Petter och den röda fågeln. Bild: Per Åhlin. 1975
Petter och de upproriska grisarna 1976
Patrik. Bild: Kjell Ivan Andersson. 1978
Lenas tankar. Bild: Per Åhlin. 1979
Fantasi. Bild: Sara Söderberg.
- Förbjudet. - Konflikter. - Kärlek. - Rädsla. - Vänskap. - Bild: Sven Gunnar Lidmar. 1981
Dårfinkar och dönickar 1984, ny upplaga 1989
Maria Bleknos 1985
Låt isbjörnarna dansa 1986, ny upplaga 1988
Jaguaren. Bild: Anna Höglund. 1987
Sixten 1987
Karlavagnen 1989
Min vän Percys magiska gymnastikskor 1991
Kan du vissla Johanna. Bild: Anna Höglund. 1992
Sixten (omarbetad version som bygger på filmmanus) 1994
Liten. Bild: Anna Höglund. 1994 (utgiven på annat förlag)
Hunden som log 1995
Min vän shejken i Stureby 1995
Storebrorsan. Bild: Mati Lepp. 1995
Min syster är en ängel Bild: Anna Höglund 1996 (utgiven på annat förlag)
Guldhjärtat. Bild: Marianne Enquist. 1996
Ängeln och den blåa hästen. Bild: Anna Höglund (utgiven på annat förlag)
Sagan om tsar Saltan. Bild: Daniel Egnéus 1997
När pappa visade mig världsalltet. Bild. Eva Eriksson 1998
Lilla Asmodeus (Bonnier Carlsen 1998)
Inget trams (Bonnier Carlsen 1998)
Farväl Stureby (Bonn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ulf Stark

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-11-04

    tack för hjälpen, det behövdes verkligen (:

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-26]   Ulf Stark
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=538 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×