Henry XIII

3 röster
11389 visningar
uppladdat: 2005-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag tänker främst fokusera mig på det Henry VIII är mest känd för, hans sex fruar och dess öden. Jag tänkte ta reda på av vilken anledning han skilde sig och avrättade sina fruar. Vad låg bakom det?
Jag kommer använda kungens, hans fruars och de andras ”äkta” namn och inte de ”försvenskade”, eftersom jag tycker att det är dumt. Jag heter väl varken mer eller mindre Andrea vart jag än kommer, det borde vara samma sak med deras namn. Det blir intressant att se hur det går att skriva ett sådant här arbete eftersom det var väldigt länge sedan senast.

Fakta
Henry VIII av Tudor (känd som Henrik VIII i Sverige) föddes den 28 juni 1491 i Greenwich och var son till Henry VII av England och Elisabeth av York. Han fick en för tiden en ganska lärd uppfostran. I april 1509, vid 17 års ålder, tog han över tronen efter sin far Henry VII och blev kung över England.

Henrys första regeringsår innehöll ett prålande hovliv, turneringar och fester. I november 1511 började han i heliga ligan (Heliga ligan var namn på åtskilliga förbund under 1500- och 1600-talet.) De förnämsta var den s.k. heliga ligan som var riktad mot Frankrike 1511 mellan påven Julius II, Ferdinand den katolske av Spanien, republiken Venezia och (efter en tid) Henrik VIII af England och kom därigenom i krig med Frankrike 1512. Han segrade bl.a. över fransmännen i Guinegate den 16 augusti 1513 och över skottarna vid Flodden den 9 september samma år, där 10 000 skottar dödades. Detta pga. att den skotske kungen James IV, hade slutit ett förbund med Frankrike.

Den 8 augusti 1514 slöt han fred med Frankrike i London, och detta beseglades genom ett giftermål mellan Henrys syster Mary och franske kungen Ludvig XII i oktober samma år.



En kung med många fruar
Mest känd i historien är Henry VIII för sina sex fruar.

Catherine av Aragon

Efter att Catherines förste man kronprins Arthur avlidit kort efter de blivit vigda äktade hon den nye tronföljaren Henry VIII. Från början var tanken att hon skulle äkta den dåvarande kungen, Henry VII, men när detta avstyrdes stod sonen på tur. Catherine av Aragon och Henry VIII gifte sig den 11 juni 1509. Catherine var mycket hängiven både sin make och sitt nya hemland. Det var också hon som ledde landet under tiden hennes man var i Frankrike och krigade mot skottarna.
Under deras äktenskap hade Henry ”bara” två älskarinnor, vilket var lite på den tiden.
Efter 24 års äktenskap skiljde de sig. Henry ville desperat ha en son och trots att Catherine varit gravid 6 gånger var det bara ett av dem som levde till vuxen ålder, Mary I (Blodiga Mary, 1516-1558). De fick en son också, men han levde bara i en månad.
Efter skilsmässan blev både Catherine och dottern Mary ”arvlösa”, och Mary blev till och med klassad som ”oäkta”.


När kungens gunstling kardinal Thomas Wolsey inte kunde lösa den uppgiften han blivit given av kungen, att annullera hans och Catherines äktenskap, blev han avsatt. År 1531 tvingades prästerna erkänna Henry som kyrkans överhuvud. Han bröt alltså med påven eftersom han inte ville ge Henry skilsmässa. Påven bannlyste honom år 1534, samma år upphävdes den påvliga myndigheten i England. Dessutom fick han ett spänt förhållande till Catherines systerson, kejsar Karl V. Att bli kyrkans överhuvud var bra för Henry, både ekonomiskt och med tanke på den enorma makt han fick.


Anne Boleyn

Vid sju års ålder kom hon till franska hovet, där hon fick sin uppfostran. Hon lärde sig bl.a. att tala flytande franska och hon fattade tycke för fransk poesi och musik. Omkring år 1521 återvände hon till England där hon blev upptagen i drottning Catherines hov. Hennes syster Mary Boleyn var vid den här tiden kung Henrys VIII älskarinna och hon tros även ha fött Henry två barn.

Hennes skönhet, bildning och behag väckte en passionerad kärlek hos kungen, som nu skyndade på sin tidigare plan på att skiljas från sin första hustru Catherine. Anne vägrade emellertid att bli kungens älskarinna, som hennes egen syster varit, hon skulle bli drottning, annars fick det vara. Henry kämpade i sju år för att få sin skilsmässa med Catherine beviljat. Då påven inte gick med på det bröt Henry med Rom.

Den 25 januari 1533 gifte hon sig i hemlighet med kung Henry, fast han hade då ännu inte fått igenom sin skilsmässa med första frun Catherine. När skilsmässan väl gick igenom den 23 maj samma år, tog det bara en vecka innan hon kröntes till Englands drottning. Hon sägs ha varit en frispråkig och ansvarslös kvinna, som ofta blev arg och fick hysteriska anfall, och ibland hände det att hon skämde ut Henry.
Anne gynnade reformationen och införde den fina franska sällskapsformen vid det engelska hovet, istället för den stela engelska etiketten. De fick 1533 en dotter som fick namnet Elizabeth (I). Några år senare, anklagade han sin fru för otrohet och incest med sin egen bror och lät avrätta henne (19 maj, 1536) offentligt genom halshuggning. Dottern Elizabeth gjorde han arvlös och dessutom blev även hon klassad "oäkta".


Jane Seymour

Jane var först hovdam hos Henry VIII: s första fru Catherine av Aragon och sedan hos hans andra hustru Anne Boleyn.
Omkring år 1535 började kungen att bli intresserad av Jane, men hon tillbakavisade alla hans närmanden, så länge han inte kunde lova henne äktenskap.

Henry anordnade då en rättegång för äktenskapsbrott mot sin hustru Anne Boleyn, där hon dömdes för otrohet, och även incest med sin egen bror. Allt utan bevis!

Jane beskrivs som enkel, välvillig, blyg och som drottning en aning avhållen vid hovet.
Hon blev gravid och födde Henry en son, Edward I. Det löste tronföljarproblemet han så länge oroat sig för. När Jane sedan insjuknade och sedan avled 24 oktober, 1537, i barnsängsfeber, sörjde han djupt. Han krävde att den dagen han dog skulle han begravas jämte henne.


”Cromwells råd”
Faran för ett förbund mot honom mellan Frans I och Karl V gjorde att han sökte stöd hos Tysklands protestantiska furstar. På sin nye kansler Thomas Cromwells råd, gifte han sig därför för fjärde gången, den 6 januari 1540 med Anne av Cleves.

Anne av Cleves

Thomas Cromwell gav sig ut och sökte efter en kvinna med den rätta ställningen och den rätta religionen och inte att förglömma ett vackert yttre. Det var svårt och han fick avslag från både Danmark och Frankrike, men tillslut hittade han Anne av Cleves från Tyskland.
Han sände efter en hovmålare för att måla av henne. Bilden sändes sedan till kungen för att granskas. Kungen tyckte att hon dög och eftersom han insåg att det skulle förhindra en eventuell sammansvärjning mot honom och gick med på att äkta henne.

När Anne kom till England var inte det största problemet att hennes enda språk var tyska, problemet låg hos Henry. Han ansåg att tavlan av henne varit väldigt förskönad, men han äktade henne i alla fall, om än dock högst motvilligt. Anne var då 24 år och Henry 48 år.

Cromwell förstod att något var fel eftersom kungen knappt rörde sin brud varken under eller efter bröllopet. När sedan Frans I och Karl I kom i krig med varandra var faran över för Henrys del och han ville genast ha skilsmässa. Anne gick med på detta utan invändningar och tårar. Eftersom de bott på skilda håll under sina sex månader som äkta par, hade de aldrig ”fullbordat äktenskapet”, det vill säga aldrig haft sex, vilket gjorde att skilsmässan gick igenom utan problem. Dessutom hade Anne varit trolovad med en hertig tidigare som också underlättade skilsmässan att gå igenom.
Henry var så glad att hon gått med på skilsmässa utan invändningar att han skänkte henne ett slott. Anne kom att bli kallad ”Henrys kära syster”. Efter skilsmässan gått igenom tillbringade hon mycket tid vid hovet och kom att bli god vän med kungens barn.

Cromwell däremot, som funnit kungens brud, gick det sämre för. En dag klampade kungens soldater in och arresterade honom för kätteri och högförräderi. Han halshöggs..!

Catherine Howard

Ännu en gång föll kungens ögon för en av sina fruars hovdamer. Denna gång för den energiska, aningen dumma 19 åringen Catherine Howard. Hennes farbror, Thomas Howard, var kusin till Henry VIII: s andra fru Anne Boleyn. När Henry började se sig om efter en ny drottning och fru var han snabb att övertyga Henry VIII om att hans brorsdotter var ung, orörd och redo att gifta sig med honom. Han såg då sin chans att få in familjen Howard i kungafamiljen.

Att hon var orörd var dock inte sant. Hon hade haft flera älskare, vilket hon självklart dolde för Henry. Det var till och med planerat att hon skulle äkta en av dem, när han kom hem från utlandet, men vid den tiden hade Catherine redan hunnit bli kungens fjärde fru. De gifte sig 8 augusti 1540l, hon var 20 år och han 49 år.

Kungens var vid denna tid mindre attraktiv än någonsin med sina bensår, sitt skalliga huvud och dubbel haka. Catherine hade en älskare vid namn Thomas Culpepper. För att anordna sina möten tog de hjälp av Lady Rochford.
Dock hade även Catherines släkt fiender, bland annat självaste ärkebiskopen Thomas Cranmer. Han lämnade med glädje över ett brev till kungen där han berättade om hennes tidigare liv med älskare och även om vad hon höll på med Culpepper. I ett avgörande mål med rådet brast Henry i gråt. Han menade att han sett äktenskapet med Catherine som en nystart på hans liv och en kraftinjektion. Nu betydde det ingenting längre.

Hon blev misstänkt för äktenskapsbrott och straffet för det var avrättning. Hon nekade ihärdigt, men tillslut var hon tvungen ”erkänna sina felsteg”. Culpepper och även mannen Catherine haft som älskare innan hon äktat Henry blev halshuggna och männens huvuden blev spetsade på pålar. Lady Rochford fängslades och förhördes. Även hon blev dömd till halshuggning, likaså Catherine. De avrättades samma dag, Catherine var bara 22 år.


Kyrkan

Nu var det dags att stadga upp situationen med kyrkan ordentligt tyckte Henry VIII. För honom fanns det tre viktiga saker han tyckte behövde göras i kyrkan. Den första var att alla meningsskiljaktigheter måste vävas ihop på något sätt, så att alla fick samma budskap och att alla skulle ha samma tro. Det andra var att det måste finnas en god moral i kyrkan. Därför fick inte präster gifta sig och kvinnor fick inte läsa bibeln. Det tredje var att många nya titlar, texter och ceremonier skulle införas.
Kyrkan fördes sakta i en mer protestantvänlig riktning. Henry insåg att han måste ha nöjda tjänstemän och för att få dem nöjda delade han ut ett antal eftergifter och favörer. Parlamentet fick yttrandefrihet och nu även möjligheten att nå kungen via uppvaktningar.


Catherine Parr

Catherine var änka två gånger om och hade en annan man som ville äkta henne, Thomas Seymour, Jane Seymours bror, när Henry VIII ville ha henne. Hon hade inte mycket annat till val än att äkta kungen.
Hon hade en god bildning, vänligt sinnelag, samt en varmt vårdande hand. Hon hade också ett sätt att hantera honom på bästa sätt. Detta kom att bli en förmån för hennes styvbarn och för hela hovet. Dessutom såg hon till att minska religionsförföljelserna som pågick i stor utsträckning.
Hon älskade förmodligen aldrig Henry VIII men hon tog väl hand om honom, hon blev nog mer som en mor för honom än en maka. Med tanke på att hon gifte om sig för fjärde gången, med Thomas Seymour, senare under samma vår som Henry VIII gick bort kan hon inte ha varit alltför förtvivlad. Hon blev gravid och dog därefter i barnsängsfeber. Hennes nye man blev anklagad för högförräderi kort därefter och avrättades.


Henry VIII: s död

Efter 3,5 års äktenskap nalkades slutet på Henry VIII: s liv. Ett bensår han fått vid en fälttävlan 10 år tidigare fick komplikationer. Han fortsatte in i det sista att hävda sina karaktärsdrag egoism, njutningslystnad och slughet. Hertigen av Norfolk och dennes som, Earlen av Surrey arresterades för att ha burit det kungliga vapnet på sin egen vapensköld, och skulle ha avrättats om inte kungen hunnit dö före.

Catherine tog hand och vårdade honom ömt.
En vacker dag i slutet på januari kallades ärkebiskop Cranmer till Henry VIII: s dödsbädd. Kungen kunde då inte längre prata, han kramade bara ärkebiskopens hand. Efter att han dött lät man balsamera kroppen för att sedan begravas den i en kista invid Jane Seymours kvarlevor som hans önskan. Han dog när han var 55 år, 1547.


Avslutning

Arbetet har gått rätt bra att göra även om jag hade stora problem med formuleringar och underrubriker. Det löste sig och nu är det klart. Jag är dock så trött nu att jag håller på att somna sittande p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Henry XIII

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-18]   Henry XIII
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5396 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×