Uppsatts inför nationella provet (lära för livet-svenska)

2 röster
9889 visningar
uppladdat: 2006-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Många människor säger som så att vi lär oss inte saker för skolan utan vi lär oss för livet. Då säger jag visst det stämmer väl till viss del. Vi lär oss ju saker för att vi ska kunna klara oss ute i det verkliga livet utanför skolan. Men……

Jag går i 9:an nu. Om jag skulle tänka tillbaka på all min tid i skolan så skulle jag inte få fram tanken ”det jag lär mig, lär jag mig för livet”. Nej det ända jag skulle komma fram till det skulle vara jag måste jobba på bra för jag vill ha MVG. Jag tänker inte som så att jag måste ha MVG för att kunna få bra jobb när jag blir vuxen. Nej jag vill ha MVG för att jag vill tillhöra gruppen ”den som fick bäst betyg”. Ha något att vara stolt över. Man vill vara bäst, det är det alla vill innerst inne.

Folk säger till mig att ”du måste ta det lugnt, spara på krutet nu i grundskolan lägg på ett kol när du kommer in på gymnasiet i stället”. Trots att jag vet att det är så jag borde göra så kan jag inte riktigt förstå det. För det ända jag bryr mig om är att se mitt MVG.
Men trots att jag är så fixerad vid att få MVG på betyget så är jag ju inte sämre än att jag kan erkänna att man lär sig vissa saker för livet.

I dagens skola så är det ju inte så att man sitter hela klassen och läser i en historiebok tillsammans med läraren/lärarinnan, eller att läraren/lärarinnan står och berättar om länder i världen och visar på en världskarta hur landet ser ut. Nej i dagens skola så ska läraren bara ge ut uppgifter och så får man lösa det bäst man kan. Man får kolla på Internet eller slå upp det i en uppslagsbok. Några undan tag är dock matte, de praktiska ämnena, språk i viss mån och kemi.
Så genom att lära sig att ta reda på fakta själv så har man en kunskap som hjälper en vidare i livet.

Jag själv märker det bara genom att titta på mina föräldrar de har inte en aning om hur man kan ta reda på fakta över nätet.

Så på det planet så har vi en fördel vi i de yngre generationerna. Men jag personligen kan tycka att vi skulle behöva lite mer undervisning av läraren/lärarinnan, för de har ju den andra kunskapen. Den som förs vidare från generation till generation. Den som man inte kan hitta på nätet. Dock så kan man hitta väldigt mycket på nätet. Men ta religion till exempel, vem kan bäst berätta om kristendomen? Jo det är ju de från de äldre generationerna. De som har levt för kristendomen.
Jag kan ha glidit lite från ämnet ”lära för livet” men enligt mig så hänger allt ihop. Saker man lär sig i skolan för att man ska få så bra poäng på proven som möjligt,
50 % av den kunskapen försvinner inom ett halvår.

Men ska man vara i skolan för att lära för livet så måste man kunna samarbeta. Man måste kunna samköra den informationen man får i skolan med sakerna som din mormor eller farfar försöker ge dig. Det är önsketänkande men om alla lägger sitt engagemang till att få det bättre i skolan så blir det ju bättre ute i samhället också. Men det man måste förstå för att man ska kunna lära för livet, det är att allt hänger ihop. Kan man inte ta del av alla kunskaper och olikheter mellan människor så kan man inte lära sig något. Man kan sitta och traggla i skolbänken hur många år som helst utan att få ut ett något alls av det. För kan man inte lyssna till allt och alla så har man förlorat redan i starten.

Alltså vi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Uppsatts inför nationella provet (lära för livet-svenska)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-08-27

    helt rätt! Jag håller med allt

  • Inactive member 2006-11-27

    kul att du håller med mig om d

  • Inactive member 2008-03-21

    Jätte bra skrivet och jag håll

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-08]   Uppsatts inför nationella provet (lära för livet-svenska)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5796 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×