smått om riddare

2961 visningar
uppladdat: 2009-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Smått om riddare

Lönade dets sig att vara riddare? Ja, det gjorde det och många föräldrar skickade i väg sina söner för att han skulle kunna ge familjen lite ära och pengar när han blev riddare. När sonen var sju år skickade föräldrarna iväg honom till en äldre riddare för att bli en page (lärling). Hos den äldre och erfarne riddaren lär sig pojken att skjuta med båge, fäktas och jaga. Pojken lär sig också att uppföra sig värdigt och respektabelt mot äldre. (Mottot för Winchester College, en berömd pojkskola som grundades redan på medeltiden är: "det är uppträdandet som gör mannen").

Efter åtta år av hård träning och utbildning blir pagen uppgraderad till väpnare. Pojken som nu är en man fortsatte i en del fall att bo hemifrån. Nu får han lära sig att stycka kött och servera på rätt sätt. Väpnaren beskrevs ofta så här: "Han red bättre än de flesta riddare han talade språket med värdighet och han var bildad i de främmande språken och kunde charma kvinnor som få." Hans träning består nu av att kunna hantera de stora svärd och lansar som används i krig. Väpnaren följer troget sin lärare och följde denna till utlandet och till och med ut i krig. När han är tjugo år är han en färdig skolad riddare. I egentligen var skillnaden mellan riddaren och väpnaren mer lättsam än vad titlarna får en att tro, t.ex. levde Sveriges genom tiderna rikaste man, Bo Jonsson Grip, hela sitt liv som väpnare. När adelsrytteriet hade sin höjdpunkt fanns det ca 500 riddare i Sverige.

För att ha en chans som riddare räckte det inte med att vara ung och ha ädelt blod rinnande i sig. För att lyckas var man också tvungen träna hårt och vara skicklig med sina vapen och lära sig vilka regler som gäller för en riddare. De regler och ideal som ställdes på en riddare kallas för ridderligheten. För att få kalla sig en äkta riddare krävdes det att man var kristen och var beredd att offra sitt liv för Jesus Kristus så som Jesus offrat sitt liv för honom. En riddare förväntades också vara generös mot både sina vänner och fiender. De viktigaste man skulle göra var att kämpa mot orättvisor och ondska helt oberoende av tid och plats. Beskyddandet av änkor, vackra damer, fattiga och föräldralösa som var mindre lyckli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.wikipedia.com www.riddare.nu www.ungfakta.se/riddare/

Kommentera arbetet: smått om riddare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-16]   smått om riddare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58004 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×