Arbetslivet

2817 visningar
uppladdat: 2009-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Arbetslöshet råder i Sverige såsom i andra länder, dock är den lägre i Sverige. Trots den låga arbetslösheten är det en stor företeelse i det svenska samhället, men inte för att arbetslösheten är hög utan mest för att den har drabbat en viss del av befolkningen - de unga.

Ungdomarna har inte allt för lätt att ändra på denna lilla och mycket viktiga detalj som företer sig i det svenska samhället. Problemet ligger bland annat hos arbetsgivarna som söker erfarenhet hos de arbetssökande. Det är lite svårt för våra unga att ha arbetserfarenhet när de just är unga och inte har haft chansen att kunna jobba än och skaffa sig erfarenhet. Så arbetsgivarna hjälper verkligen inte samhället att fungera bättre när de gör det är rent omöjligt för en ungdom att få det jobb som den söker om det som alla andra fordrar erfarenhet. För att nu få erfarenhet måste man börja från noll med sämre jobb sedan arbeta sig uppåt, medan tiden bara flyger förbi, så när du äntligen får jobbet du sökte ligger du där 40 år och helt utmattad medan barnen fortfarande vill leka...

Vi borde pensionera de äldre halvtfunktionsdugliga lönesnyltarna tidigare så att de inte är i vägen för våra ungdomar, egentligen borde vi slita ner cheferna från de stora företagen som jobbar tills de dör. För har man nu jobbat, dock kanske inte till 40, men man har jobbat och utbildat sig ett rejält tag och fått ett jobb så kommer det att ta minst 40 år till för att bli chef om du nu ens får chansen att bli chef. Det som försöks bli sagt här är att, låt det nya blodet fylla på det halvtgånga.

Att hålla på med det desperata sättet att aldrig lämna sitt jobb förekommer överallt på arbetsmarknaden. Desperationen leder till att ungdomarna inte får arbeta och när de äntligen får någon skapligt sysselsättning kommer inte de heller att släppa den, just för att de har jobbat så hårt med att "få" bli slängd mellan arbetsplatser, så detta sätt att arbeta kommer att hålla i sig.

Dock behöver ni inte vara oroliga jag har även en skaplig lösning till problemet - deltidsarbeten. De äldre vill ha något att göra och vill ha något att göra när de pensionerar sig, har de pengar har de alltid något att göra. De unga vill ha och behöver så mycket arbetserfarenhet som möjligt och gärna pengar så de överlever tills de har stabiliserat sig. Med deltidsarbeten hälften unga hälften äldre så kommer vi åt två flugor i en smäll. Genom att en ung människa och en äldre blir arbetspartners så kan den äldre lära den yngre, vilket ger den erfarenhet, medan båda får lön och arbetar deltid på arbetet.

Så här enkelt är det dock inte utan det kommer att uppstå komplikationer, dock är ingen idé felfri utan allt kan finslipas med detaljer och bli fullt funktionsduglig. Själv vet jag lite man skulle kunna göra: om pensionärerna inte blir glada nog över att de har något att göra, kan de få hela lönen och eleven blir mer som en praktikant, den äldre skulle kunna lära ut en åt gången, som sedan tar den äldres jobb eller så kan den bara lära ut eleven som sedan går vidare, eller så kan man ha hela grupper som den äldre lär ut. I alla situationer så får eleven erfarenhet vilken var vad den sökte.

Om en äldre som är chef över ett stort företag skulle göra detta, även inom familjeföretagen så skulle det leda till att chefen fick utbilda den yngre på så sätt chefen vill att den ska vara. Då får vi bort familjeföretagen som alltid går i arv och i vissa fall går i arv för länge så att det går utför. Återigen får vi lite nytt blod och det kan behövas. Men om nu en lite yngre(yngre i detta fall kan vara någon från 20-40, för jag jämför med pensionärerna) blir chef så kan de som jobbat rätt länge på företaget och tänkt att de skulle bli chef, bli rätt avundsjuka. Visst kan det bli så, men detta kan komma och vara en välfungerande framtid, sedan är det inte orättvist när alla kan söka kunskap hos pensionärerna.

Detta konsultsätt kan annars bli likt en utbildning, en mer praktisk utbildning som de yrkesförberedande i gymnasiet. En utbildning man kan välja på högskola eller komvux, den skulle kunna fungera som en utbildning med poäng och/eller ge erfarenhet som arbetsgivarna kan kräva som de gör nu, men med den lilla skillnaden att det är lättare att uppfylla deras viljor när man ska söka jobb.

Detta sätt tar heller inte alls lika lång tid som att söka jobb överallt och sedan jobba en viss tid bara för att få erfarenhet. Det är absolut inte bara pensionärer som ska ge denna erfarenhet utan alla, men nu var det så att jag ville bekämpa just arbetslöshet. Denna pensionärspraktik eller utbildning som även kan bli ett konsultjobb ingår i trenden som råder, inte minst i Sverige. Alla vinner på detta pensionärerna får något att göra och mycket pengar och eleverna får deras önskade erfarenhet.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Arbetslivet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-24]   Arbetslivet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58055 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×