USA-Slaveri

7 röster
6595 visningar
uppladdat: 2009-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Slaveri: Slavhandeln i Amerika pågick omkring 1500-1800-talet. Mycket berodde nog på bristen av pengar och att man helt enkelt ville ha gratis arbetskraft för att spara pengar. Tiden då människan kom på att man kunde använda sig av afrikaner som enligt "de vita" inte tyckte var någonting värda var nog under tiden då den vita människan var som mest dominant. Med det menar jag att människan upptäckte att ju elakare man var, desto mer respekt fick man. Det är nog därför rädslan ofta förväxlas med respekt idag.

Slaveri är något som, man tror, alltid har funnits. I alla fall sedan människorna började bosätta sig och bilda kolonier. Men då var det inte direkta slavar utan oftast krigsfångar som man ansåg tillhöra en själv. Det man kan undra över är hur en människa kan utsätta en annan individ för något så hemskt, att tvinga någon till arbete och sen inte ge någon belöning. Ibland ännu värre, många misshandlade sina slavar och tyckte dessutom att de gjorde rätt och att slaven skulle tåla sådant. En teori är att slaven inte anses vara en människa med känslor utan en ägodel till en person. Det kan göra saken lättare att skada eller tvinga någon till arbete om man inte ser den som en person utan som ett objekt som lever. Eftersom slavarna kunde bytas, säljas eller ges bort till vem som helst, fick de också oftast ett nytt namn hos varje ägare.

I Sydamerika började man att köpa slavar från Afrika. Det var då omkring 1570. Före det hade man använt indianer eller brasilianer. Amerikanerna insåg snabbt att det både gick fortare och var billigare att importera slavar ifrån Afrika. Priset varierade beroende på om det var en man eller kvinna, vilken ålder det var på dem och efterfrågan hos köparna.

Många tror att Columbus var en god man som bara reste runt och upptäckte Amerika. Men så var inte fallet. Columbus och hans män använde urinvånarna till sina slavar. Indianerna hade inte så mycket till val eftersom männen hade vapen som slavarna var helt chanslösa mot.

Britterna kom till Nordamerika gjorde slavar av de indianer som bodde där eftersom de knappt hade någon arbetskraft och den som fanns i Europa var mycket billigare. Ungefär sjuttio år efter Columbus upptäckt Amerika började man att använda afrikanska slavar. Det fortsatte i nästan trehundra år.

Slavarna skeppades över haven och man pressade in så många av dem som möjligt. Det fanns regler på hur många slavar man fick ha på ett skepp. Om det visade sig att man hade fler än vad reglerna bestämt, slängde man resten överbord. Ordvalet "resten" beror på att man då noga valde ut vilka som skulle få stanna. De som var bråkigast, äldst, sjukast o.s.v. var oftast de som man inte behöll. Eftersom de inte fick komma upp på däck mer än ungefär tre gånger per dag, var det inte alls ovanligt att många försökte begå självmord av ren depression. 

Det fanns fyra olika grupper av slavar. Dessa var:

Fri negrerna var de som jobbat ihop sig så mycket pengar att de lyckats köpa sig fri från sin ägare, eller att de jobbat så länge att de släppts fri av ägaren. En frineger var en färgad person som ägde sig själv. Många valde ändå att fortsätta arbeta på gården eftersom de ville tjäna pengar så att de kunde köpa sin familj fri också.

Hus slavarna var de som jobbade i överklassarnas hem som betjänter eller pigor och drängar. Dessa hade det ganska bra jämfört med vissa andra. De kom att bli som en familjemedlem och de behandlades med en viss respekt. De hade heller inte alls lika hårda arbetsuppgifter.

Plantage slavarna arbetade för det mesta på jordbruken i södra amerika. Deras enda plats i samhället var att slita på socker-, tobaks- och bomullsplantorna. Det är från dem som idén till låten " Jump down turn around pick a bale of cotton" skapades. Arbetstiderna var från solens uppgång till nedgång och maten var inte alls bra. Det var dessa slavar som kunde räkna med att bli slagna för det minsta lilla fel som begicks. De kunde också bli misshandlade för att deras ägare var på dåligt humör.

Maroon-negrerna var de som hade allra minst rang. De var förrymda slavar som flytt till träsken, "maroon" betyder "träsk" på kreolfranska. Straffet för att rymma var inte bara grymt. Det var helt fruktansvärt. Slaven brändes med ett järn som legat i eld tills det börjat glöda. Det gjordes ungefär tre gånger och blev sen hängd. Samma straff gällde om man slagit till en vit man. Nu kommer vi tillbaka till mitt ordval av att den vita människan blivit dominant. Den svarta mannen får inte slå den vita, men den vita får slå, till och med misshandla den svarta utan att bli straffad. Det är inte bara orättvist. Det är barbariskt.

Afrikanerna slavade i Amerika i nästan trehundra år med statens godkännande innan man beslöt sig för att förbjuda slaveri år 1866. Slavarna hade ingen rätt till någonting, vilket betydde att en vit man kunde göra precis vad som helst mot dem utan att någon reagerade. Det fann...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: USA-Slaveri

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-12]   USA-Slaveri
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58169 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×