Spartanerna

4 röster
9216 visningar
uppladdat: 2009-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Spartanerna:

Inledning:

Sparta grundades kring 900fkr. Men Sparta var ingen vanlig stad. För det var en krigarstad. Spartanerna var nämligen alltid rädda att bli anfallna av fiender eller att deras slavar(Heloterna) skulle göra uppror. Och år 465fkr så hände detta när det blev en jordbävning. Och när det var kalabalik så passade Heloterna på att göra uppror. Det ledde till att Sparta var upptagna i 5 år och att försöka kväva upproret. Efter att man hade kvävt upproret så hade man alltid sträng bevakning över Heloterna och man tvekade aldrig med att döda en Helot om han var det minsta misstänkt för att försöka starta ett uppror. Så efter det så fanns det alltid trupper som bodde i lägren där Heloterna bodde. Anledningen till att Heloterna ville göra uppror och att de var slavar var att den plats som Spartanerna hade tagit där som Heloterna och endel andra folkslag bodde på blev till åkermark. Och de bönderna som bodde kvar blev så närapå slavar.  Så med andra ord de fick vara kvar på sina gårdar och arbeta men de arbetade åt Spartanerna. Så om bönderna hade gjort uppror så skulle Spartanerna inte få någon mat. Så med andra ord så levde Spartanerna på andra folkslag som brukade jorden som de hade tagit över. Dom andra folkslag användes också till andra saker som de platserna i flottan och armen som man inte ville offra spartaner för. Men de spartanska soldaterna var så bra just för deras uppfostran.  

Uppfostringen till Elitsoldat:

Det var så att så fort en kvinna födde ett barn så togs det till äldsten. Om barnet inte var tillräckligt stark och friskt så kastades det ner för en ravin i Itaggetosbergen. Om barnet var tillräckligt starkt och friskt så doppades det i vin för att det skulle härdas innan det kom till en slavinna som gav det enkel mat och lärde barnet att inte vara rädd för mörker eller att vara ensam. Allt annat lärde den biologiska mamman ut till barnet. När barnen blev sju fick de börja i "skolan". Men det var inte bara en skola utan också ett militär läger där man tränar upp barn till elitsoldater.  Själva skolan började med att man skulle göra sin egen säng och tillverka sitt eget täcke av säv. Man fick också lära sig baskunskaperna som att skriva och läsa men bara så mycket så man klarade sig i livet men inte ett dugg mer. All annan tid gick till krigsträning. Maten som de åt i Sparta var inte speciellt god. Och en man som var i Sparta kunde inte förstå hur alla kunde trycka i sig maten så då sa han "Jag förstår varför Spartanerna inte är rädda för döden". Om en soldat inte blev mätt på maten så fick han gå och stjäla mer men om han blev upptäckt så fick han först spö av den han stal ifrån och sedan fick han spö av sin lärare för att han hade blivit upptäckt. Men de tränades inte bara i krigsövningar utan också i att tåla kyla, att känna smärta, att vara ensam, att vara hungrig och törstig men utan att klaga. Flera år senare när Sparta var som en turistort för romarna så kunde man se elever som blev piskade tills de började blöda på gatan och allt det utan att röra en min.

Många sådana saker använde man till träningar och det ledde till att det gick bra i krigen. Men när man fyllde 12 år så blev ens träning annorlunda. Då fick man börja träna med olika vapen t.ex. spjut, svärd och sedan den viktigaste saken skölden. Den var så pass viktig att ens mamma kunde säga "Kom hellre hem på skölden än utan sköld" och det kan tydas som att om man hade varit i krig så skulle man hellre komma hem död på skölden(för man lade alla som hade stupat i strid på sköldar) än att man skulle ha släppt skölden för att hinna fly. Det värsta som kunde hända för en Spartan var att inte dö i en strid eller av ålder. Hursomhelst så gick den mesta träningen till olika sorters krigskunskap, och mer avancerade tekniker med vapen och fysisk träning och all brottning och fysisk träning gjordes med bar över kropp för att man skulle bli tåligare. Sedan när man blev 20 år så blev man intagen i armen. Spartanerna hade militära grupper på 24 pers och i dessa grupper skulle man vara kvar antingen tills man dog eller gick i pension. Detta sätt att växa upp gjorde att Spartanerna blev en hänsynslös arme som kunde gå längre än alla andra arméer, kriga bättre och tåla mer än någon annan arme. Kvinnorna i Sparta kan tänkas ha blivit bättre behandlade än männen eftersom de skulle föda och uppfostra soldaterna, och det blev de också.

Kvinnorna i Sparta

Spartanska kvinnor blev från att de var små uppfostrade till att ha ett starkt psyke eftersom deras barn säkert skulle bli dödade i krig. De fick också lära sig att spela lyra, flöjt och sjunga i kör. Dom fick också lära sig laga mat. Spartanska kvinnor ansågs också vara och att de var bra på att laga mat sjunga och spela instrument var en stor bonus. Dom kunde inte bara så mycket utan de var också mer fria än andra kvinnor i andra stadsstater. Och inte bara det dom fick mycket bättre utbildning än andra kvinnor i t.e.x Aten, men det var inte så konstigt eftersom de var ju trots allt kvinnor som skulle vara hemma och göra allt jobb när männen var i krig.

Övrigt

Ett av de mer kända krigen som Sparta visat sitt mod i är slaget vid Thermopyle. År 490 f.kr så började allt det var nämligen så att den dåvarande kungen i Perser(som ville ta över ungefär hela världen och som ägde världens största imperium på den tiden), och han ville utöka sitt lands gränser och han hade redan tagit Egypten och länder hela vägen till Indien. Så när Perserna gick av på stranden så trodde de att Spartanerna trodde att de ville förhandla. Och självklart så hade Perserna en stor arme på 15000 man med sig men Spartanerna misstänkte att de skulle attackera så därför skickade de trupper som attackerade Perserna utanför Marathon i Södra Grekland(som var precis samma ställe som Spartanerna hade kommit till när de skulle ta över land i Grekland), men vid anfallet så dödades ungefär 1000 perser och resten flydde till sina skepp. Så då misstänkte Grekerna att Perserna skulle ta sina trupper och attackera Aten. Men då skickade man en soldat vid namn, Fejdippides, som skulle springa ung. 4 mil för att förvarna Aten om den stundade faran. Men egentligen hade det inte behövts eftersom Perserna i stället för att attackera stack hem. Efter den gången så började Grekerna att bygga krigsskepp och Spartanerna planerade försvaret. Men Perserna hade folk i Grekland som ritade kartor så den 200 000 stora armen med Perser skulle veta hur dom skulle gå när dom attackerade igen. Så på våren 480 f.kr så var det dags.

Men då så firade Spartanerna en religiös högtid så att bara 300 utvalda krigare kom och hjälpte den 4000 stora styrkan som alla lydde under Spartas kung Leonidas. Och den platsen som de skulle slåss på var ett smalt pass mellan en flod och ett berg så att Perserna inte kunde utnyttja att de var så många fler. Efter flera lönlösa försök att storma Spartanernas mur av soldater så skickade Kung Xerxes(kung av Perserna) att skicka fram sina bästa soldater som kallades "de odödliga". Så då befallde Leonidas reträtt fört att sedan så skulle soldaterna vända sig om och döda de så kallade "odödliga". I hela tre dagar så lyckades de hålla stånd mot Perserna men efter 3 dagar så var det en grekisk bonde som förrådde Gr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spartanerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-14]   Spartanerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58195 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×