Greenpeace

7 röster
8306 visningar
uppladdat: 2006-03-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

År 1971 var det en grupp av ett fåtal demonstranter som seglade från Vancouver, Canada, till Amchitka, en liten ö på Alaskas västkust. Gruppen åkte dit för att protestera mot amerikanska kärnvapenprov.
Den amerikanska regeringen genomförde dock sitt kärnvapenprov, men människorna hörde rättens röst och redan samma år tvingades USA att avsluta sina projekt på ön. Det var alltså här som Greenpeace grundades.
På åttitalet hände mycket inom Greenpeace. De genomförde de historiska aktionerna mot de franska kärnvapensprängningarna i Polynesien då ett Greenpeace fartyg vid namn Rainbow Warrior sänktes av den franska underrättelsetjänsten och de inledde också kampen mot dumpning av kemiskt och radioaktivt avfall på havets botten.
Antalet medlemmar ökade i rasande takt över hela världen och nya nationella kontor öppnades hela tiden, men då främst i Europa. Greenpeace kom till Sverige 1983.

Om Greenpeace

Greenpeace jobbar för att - stoppa klimatförändringarna
- rädda våra hav
- skydda gammelskogarna
- eliminera giftiga kemikalier
- avveckla kärnkraften
- stoppa kapprustningen
Alltså, för en bättre, renare och hälsosammare värld.

Greenpeace i världen har sitt huvudkontor i Amsterdam som ordnar med kampanj arbete globalt. Greenpeace har 40 nationella/regionala kontor runt om i världen. Man kan vara stödmedlem, cyberaktivist, frivilligarbetare och ”leva lite grönare”. Med detta menas att man tänker på att inte skräpa ner i sin tillvaro och med naturen och inte emot den.
Greenpeace finansierar sin verksamhet med enbart gåvor från dig som privatperson. Man tar inte emot pengar från stater eller företag. Detta för att man vill vara helt oberoende och inte bli styrd i sin verksamhet.
Greenpeace använder sig av passivt motstånd, inget våld, ingen skadegörelse, öppenhet och ansvarstagande. Principer som Gandhi och Martin Luther King propagerade för.

Praktiskt arbete
När jag tänker Greenpeace, så tänker jag på folk i små gummibåtar med plakat som det står ”Inget krig” eller ”rädda världen”. Det är det mer praktiska de gör, men de föreläser också om hur man själv kan hjälpa till att rädda världen och varvar på så sätt många nya medlemmar som hjälper dem i kampen. Stora protester med hundratals människor förekommer också, då de står i vägen för stora företag som anses vara fiender mot naturen. Vissa av dessa protester kan vara riktigt makabra med blod och hemska bilder, men detta är för att påverka och få folk att må dåligt för att själva i sin tur hjälpa till. Ibland så är protesterna nästan skrattretande för allmänheten. En kille utklädd till Ronald McDonald blev gripen i Nya Zeeland i Maj 2004, eftersom han protesterade mot att McDonald’s använde genetiskt modifierade kycklingar i deras mat.Men det fick ändå resultat, McDonald’s använder inte längre genetiskt modifierade kycklingar i Nya Zeeland.

Några av Green peaces segrar
Några av de största segrarna involverar kärnkraft och förebyggande åtgärder angående klimatförändringen. Tex. Coca Cola och McDonalds har börjat köpa frys- och kyl utrustning som inte använder kemikalier som är farliga för miljön.
Sprängningen av the Rainbow warrior är en av de mest kända händelser i Greenpeaces historia. Det var frankrike som provsprängde kärnvapen på avlägsna öar och det skulle Greenpeace förhindra. Så de saboterade och störde de franska planerna och till slut fick fransmännen nog. De skickade några av den Franska underrättelsetjänstens agenter till båten och sprängde denna. Detta fick stor uppmärksamhet eftersom att det var brottsligt och allmänt fel av Frankrike att göra så. Green Peace har också segrat på många lite mindre omfattande projekt, när jag var inne på Greenpeaces hemsida så hittade jag en lista på 6 sidor om deras vinster. Men man kan inte sitta och redovisa allt detta, och eftersom Rainbow Warrior är ett någorlunda känt fall, så blev det vårt exempel.

Involvera sig?
Visst skulle det vara lätt att involvera sig genom att donera pengar och försöka att kompostera och använda miljövänliga produkter osv., men att involvera sig som en fullfjädrad Greenpeace-aktivist, det skulle kräva att man har mycket fritid. Jag skulle heller inte vilja sitta ute i kylan i en gummibåt eller riskera att bli skadad eller gripen pga. en kamp för fria kycklingar.
Visst kan det låta lite själviskt, men det med är så jag tänker. Jag anser ändå att det är viktigt att förhindra globaleffekten eftersom detta kan orsaka mycket ont, men jag lämnar ändå den kampen på slagfältet åt dem som är intresserade till 100%.Visst skulle det vara lätt att involvera sig genom att donera pengar och försöka att kompostera och använda miljövänliga produkter osv., men att involvera sig som en fullfjädrad Greenpeace-aktivist, det skulle kräva att man har mycket fritid. Jag skulle heller inte vilja sitta ute i kylan i en gummibåt eller riskera att bli skadad eller gripen pga. en kamp för fria kycklingar.
Visst kan det låta lite själviskt, men.. det med är sant..

Tankar

Vi tycker att det är bra att sådana här organisationer finns! Det finns mycket att dölja och som aldrig skulle komma fram om inte organisationer som Greenpeace fanns. Vår miljö är oerhört viktig och vi har inte hur många chanser som helst. Tur att det finns människor som engagerar sig i sådana här frågor. Även om de ibland tar till lite löjliga metoder och inte alltid så lyckad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Greenpeace

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-12]   Greenpeace
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5820 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×