Gömda av Liza Marklund

10394 visningar
uppladdat: 2006-03-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Marklund, Liza
Medarbetare: Eriksson, Maria
Antal sidor: 381
Förlag: Piratförlaget Utgivningsland: Sverige
Utgivningsdatum: 2004
Kategorisering: Romaner & noveller, Verklighetsbaserat

Kort beskrivning av boken:
Maria Eriksson är 23 år jobbar på bank och arbetar dessutom inom ett
riksomspännande nätverk som gömmer undan flyktingar.
Maria, oftast kallad Mia, träffar julen 84 den svartögde, muslimske mannen?
Som för blir namnlös genom hela boken. Mia faller verkligen för denna man.
De förlovar sig och får dottern Emma. Men snart börjar Mia märka att något är fel.
Hennes fästman börjar kommentera och kritisera hennes beteende, umgänge och klädsel. Kontrollbehovet blir allt värre och värre, och snart slutar det med grym misshandel och våldtäkt. Förlovningen bryts, men han fortsätter att dyka upp i Mias lägenhet hur det än behagar honom. Han förnekar faderskapet till deras dotter Emma, men kräver ändå att få träffa henne. Hans misshandel av Mia upphör inte, tvärsom.
När Maria träffar Anders och blir förälskad blir terrorn bara värre. Maria försöker att leva vidare, hon och Anders gifter sig och skaffar sig en son, Robin. Tillslut så orkar inte paret och en polisanmälan görs mot Mias ex. Men den förste fästmannen är försiktig, han har många vänner som hjälper honom. Och han ser till att trots besöksförbud så fortsätter vandalismen, hoten och misshandeln. De svenska myndigheterna står helt handfallna. För Mia och hennes familj finns plötsligt bara ett alternativ; Gå under jorden och lämna landet.

Själv tycker jag att boken är mycket skickligt skriven. Liza har lyckats bygga upp en stämning på varje sida i boken som gör att man bara inte kan lägga den ifrån sig. Samtidigt är det en ohygglig skildring om några människoöden, som blivet just öden bland annat därför att vi inte känner varandras kulturer tillräckligt väl. Många känslor lockas farm hos läsaren om maktmissbruk, maktlöshet, misshandel, vrede, rädsla, förtryck, kulturkrockar, men, men trots allt detta en känsla av hopp.
Man får en känsla av att Liza Marklund skriver ärligt och rakt på sak. Och inte som om sanningen bäddas in i ett bomullspaket.
Man kan på Lizas hemsida se att det lagts ner mycket energi att tolka Marias liv på ett sant och riktigt sätt. Liza har rest runt i Sydamerika och USA tillsammans med Mia för att kunna beskriva deras tillvaro. Hon har tagit del av undersökningspapper från sjukhus, polis, och myndigheter, som Mia fått. Hon har till och med gått och lärt sig spanska för att få ut så mycket som möjligt av resorna till de land som Mia bott i.


Vad talar för att detta är sant?
Detta är en mkt svår uppgift att ta reda på. På grund av sekretess och av hänsyn till familjens säkerhet så kan inte så många detaljer utforskas kring boken. Därför att boken är också skriven på ett sådant sätt. Det som finns är Liza Marklunds berättelser.
I förordet skriver Liza Marklund att hon under långa perioder varit Mia och hennes familjs enda kontakt med omvärlden. Boken skrevs vintern 93-93, av en enda anledning, familjen höll på att gå under. Liza skriver i förordet att berättandet blev ett sätt för Mia att hålla sig i liv. Grundläggande fakta om Mia och hennes familj finns att finna på Liza Marklunds hemsida. För dem som undrar hur det gått med dem. Det finns även fortsättning på boken, Gömda – Asyl. I Asyl möter vi familjen igen på flykt ifrån samme man. Men med nya identiteter försöker familjen att plocka ihop skärvorna av sin nya tillvaro och börja om på nytt i ett annat land.
Men för att gå händelserna lite i förväg så kan man på hennes hemsida få reda på att Maria och hennes familj idag lever ett gott liv. De bor på en ranch i USA. Maria är den första svenska som fått asyl i USA på grund av ”Domestic violence”.
Enligt Liza är Mia accepterad och har integrerad i gemenskapen på ett bra sätt.
Tillsammans med sin svenska man Anders levde både hon och barnen mer eller mindre isolerade i 15 år, först i Sverige, sedan i Sydamerika och slutligen i USA.
Idag är hon och Anders skilda men har en god kontakt tack vare barnen.
Anders har dock flyttat tillbaka till den stad där familjen först hamnade i när det kom till USA. Där har han skaffat sig en ny familj, och lever lycklig.
Maria har träffat en ny man, Jeff, med barn från tidigare äktenskap. De verkar vara lyckliga ihop.
Maria och hennes familj kommer aldrig att flytta tillbaka till Sverige, mannen som förföljde Liza och hennes familj bor kvar i hennes hemstad. Myndigheten anser att hotet mot hennes familj kvarstår.
Man kan läsa i Lizas dagbok på Internet att vid besök hos Mia kan man känna:
- Så otroligt vanligt, och samtidigt så fantastiskt: att livet faktiskt går vidare, att det mörka någon gång kan ta slut.
I en intervju, i aftonbladet, med Liza Marklund ställs frågan:
Finns det något som är påhittat i böckerna Gömda och Asyl för att få en bättre story?
Lizas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gömda av Liza Marklund

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-23

    Bra, att det du har skrivit ;)

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-14]   Gömda av Liza Marklund
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5843 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×