Iliaden

3 röster
21048 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Iliaden av Linnéa Gunnarsson SP1E

Omkring 700-talet f.Kr levde rapsoden Homeros, som tros vara författaren till de två äldsta bevarade skrifterna från den grekiska antiken: Iliaden och Odysséen.

Iliaden utspelar sig under sju veckor av det tioåriga kriget mellan grekerna (Sparta) och trojanerna. Kriget utlöses av att tre gudinnor bråkar om vem av dem som är vackrast, och när de inte kan enas låter de till slut Trojas prins, Paris, avgöra. En av gudinnorna, Afrodite, lovar honom att han ska få den sköna Helena av Sparta om han väljer henne, vilket Paris går med på. Afrodite hjälper honom röva bort Helena, som gärna låter sig bli bortförd av en vacker prins, då hon inte fått välja make själv. Maken är Menelaos och bror till kung Agamemnon och när de får reda på vad som har hänt förklarar de krig mot Troja.

Ett knep som Homeros använder är "in medias res" som är latin och betyder att man kastas rätt in i händelsernas centrum. Iliaden är skriven på hexameter, ett sex-taktigt versmått, som gör att texten låter lite halvsjungande och användes för att lättare komma ihåg verserna. Berättelsen innehåller omkring sextontusen verser som grekerna delade in i tjugofyra olika sånger.

De sju veckor som Homeros berättar om är antagligen de mest intensiva och beskriver de mest betydande striderna och interna grekiska tvisterna, som dessa:

När Agamemnon rövar till sig en prästdotter från ett Apollontempel sänder guden Apollon pest över grekerna. Då får deras främsta krigare, Akilles, Agamemnon att lämna tillbaka dottern för att få slut på pesten, men då beslagtar Agamemnon en av Akilles älskarinnor, Briseis. Akilles blir så arg att han vägrar strida, men han låter hans vän Patroklos låna hans rustning så att de grekiska krigarnas mod inte ska svika dem. När trojanernas bäste soldat, Hektor, dödar Patroklos och tar på sig Akilles rustning triggas återigen Akilles ilska, så han dödar Hektor efter en mäktig kamp, binder fast hans lik vid sin stridsvagn och släpar honom runt Patroklos grav. Men när Hektors far besöker honom för att be om sin sons lik, avtar Akilles vrede. Han är trött på att strida och känner medlidande för fadern, så han överlämnar Hektors kropp så att den kan begravas. Efter Hektors storslagna begravning slutar Iliaden.

Homeros är väldigt beskrivande. Han använder så kallade stående epitet, vilket kan göra det lättare att komma ihåg personer. Ett stående epitet är ett adjektiv som placeras framför ett personnamn, såsom "den snabbfotade Akilles", "den sköna Helena" och "den mångförslagne Odysseus".

Han beskriver också små detaljer väldigt ingående, som till exempel hur en båt eller en rustning ser ut, men även händelser, som när Menelaos blir skadad: "Uddvass gick pilen in i det stadigt sittande konstfullt utarbetade bältet som snabbt den trängde igenom, fortsatte genom hans skönt och mångkunnigt formade harnesk, sen in genom gördeln han bar för att värna kroppen mot kastspjut - det var hans främsta skydd men pilen passerade ändå rakt igenom och rispade upp den yttersta huden".

Den mest kända händelsen i kriget nämns dock inte i Iliaden. Det är episoden då en stor trähäst ges som fredsgåva till Troja från grekerna. De tar in hästen i staden och firar att kriget är över, men vad de inte vet är att hästen är fylld av grekiska soldater som på natten hoppar ut och fördärvar staden Troja.

Guden Poseidon och gudinnorna Hera och Athena ger grekerna ett övertag redan från krigets början. Dessa tre, Afrodite, Apollon, Ares, Hermes och Zeus spelar alla en liten men viktig roll i berättelsen. De väljer sida och ger människorna råd - vissa hjälper även till i striderna. I slutändan är det gudarnas medverkan som avgör hur kriget slutar.

Källor:

http://www.svenska.gotland.se/homeros.htm                       &...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Iliaden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   Iliaden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58597 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×