Män Som Hatar Kvinnor

4 röster
17437 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Män Som Hatar Kvinnor - Bokrecension

1.  Inledning

Titel: Män Som Hatar Kvinnor (Del 1 Utav 3 i trilogin om Millenium)

Författare: Stieg Larsson

Genre: Kriminalroman

2.  Handling

Boken börjar med att Mikael Blomkvist, även känd som Kalle Blomkvist då han för flera år sen hjälpte polisen att lösa ett rån, just blivit dömd till förtal. Alltså han har skrivit saker om affärsmannen Hans-Erik Wennerström som han inte har starkt bevis på. Detta har han gjort för att han är en ekonomijournalist. Det skrivs mycket om detta i tidningarna och så småningom får Mikael ett uppdrag av Henrik Vanger att skriva en bok om familjen Vangers historia. Men det är en täckmantel för hans riktiga uppdrag. 1966 försvann Harriet Vanger spårlöst och polisen har inte lyckats lösa mysteriet ännu. Detta har gjort Henrik Vanger förtvivlad då han behandlade Harriet som sin egen dotter. Mikael är inte intresserad av att acceptera uppdraget men när han får reda på att Henrik har viktigt bevis mot Hans-Erik Wennerström, så accepterar han uppdraget under ett års kontrakt. Under boken handling får man följa med Mikael Blomkvist och Lisbeth Sallander när de försöker lösa mysteriet om Harriet.

3.  Viktiga personer

Mikael Blomkvist: En förnuftig man i förtiårsåldern. Han är en  journalist och delägare i tidningen Millenium. Han är, enligt mig, klipskt, kvicktänkt man med ett gott hjärta.

Lisbeth Sallander: Lisbeth beskrivs i boken med anorektiskt utseende och sin utstickande stil med piercingar, tatueringar och punkiga klädstil. Flera gånger kan det bekräftas att hon lider utav Aspergers syndromet. Alltså hjärnan har utvecklats lite annorlunda. Människor med syndromet har lättare att fatta avancerade saker, men kan ha lite svårt med språket och ett dåligt socialt umgänge. Man får även veta att Lisbeth är 25 är gammal och en hacker. Lisbeths personlighet förändras mycket under bokens gång. Hon blir mer social, blir kär för första gången i sitt liv och hennes åsikter om andra människor förändras mycket.                                                  Lisbeth beskrivs flera gånger under boken. Så jag valde ett bra citat som jag tyckte lät bra:

"Lisbeth Sallander var för dagen klädd i en svart t-tröja med en bild på E.T. med huggtänder och texten "I am also an alien". Hon hade en svart kjol som var trasig i fållen, en sliten svart midjekort skinnjacka, nitbälte, kraftiga Doc Marten-kängor och tvärrandiga grön-röda knästrumpor. Hon hade lagt på makeup i en färgskala som antydde att hon möjligen var blind."

Henrik Vanger: En 82 år gammal man som var chef över Vanger koncernen. Alla i familjen Vanger äger en liten del utav koncernen. Alla äger inte lika stor del, några äger en liten del och andra en lite större. Enligt mig är han en smart man som har mycket erfarenhet på hur man ska drivet en koncern. Harriets försvinnande gjorde att henrik drog sig tillbaka från koncernen och försökt lösa mysteriet.

4.  Mina åsikter

Jag tyckte att handlingen gick så sakta. Man får reda på första ledtråden när man har läst nästan halva boken. Det är då Mikael märker att Harriet ser förvånad ut i en av de sista bilder som togs på henne.

Miljöbeskrivelserna i boken var jätte bra. Jag blev förvånad över hur bra författaren beskrev Stockholm, Hedeby och stället där Mikael äger sin stuga. Men ibland kunde en av beskrivningarna bli så långa att man tappade en del utav bilden. Jag valde ett bra exempel på beskrivning från boken:

"På toppen av berget stannade han och betraktade Hedeby. I de gamla fiskebodarna i småbåtshamnen fanns sommargäster; några kvinnor satt i baddräkter på en brygga och pratade med varandra. Han kände doften av utomhusgrill. Några barn plaskade vid bryggorna i småbåtshamnen. Det var femtio minuter sedan skotten hade avlossats."

Språket var inte så svår att förstå. Men boken var ju skriven till vuxna, så ibla...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Män Som Hatar Kvinnor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-03-28

    Väldigt bra recension! :)

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Män Som Hatar Kvinnor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58731 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×