Problem med ozonlagret med hjälp av DPSIR metoden

1 röster
3158 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Problem med ozonlagret med hjälp av DPSIR metoden.

Drivkrafter kring problemet.

Drivkraften kring problemet med ozonlagret grundar sig i ett ämne som man används i kylar och sprayflaskor. Freoner kallas ämnet som har brom, fluor och klor. CFC, HCFC och HFC är alla freoner men alla av dem är inte skadliga för ozonlagret. CFC upptäcktes av Thomas Midgley 1928 och skulle vara en ersättare från ammoniak och metylklorid som då användes i kylskåp och frysar. Problemet med dessa ämnen var att de var giftiga och brandfarliga, CFC var varken giftigt eller brandfarligt så det blev mycket populärt. CFC (klorflorkarbonat) innehåller två flor en kol och 2 klor. Man kunde komprimera gaser med hjälp av CFC så det användes också mycket i sprayburkar.

Inverkan:

Inverkan på ozonlagret på grund av CFC innehåller klor. När CFC molekylen stiger upp mot stratosfären så reagerar den på UV-B strålning som gör att CFC molekylen släpper i väg en klorradikal som är mycket reaktiv mot andra ämnen. Klorradikalen hämmar i sin tur bildandet av Ozon. Ozon består av tre syre atomer och skrivs med formeln O2 + strålning + O = O3. När CFC når stratosfären (50km höjd) så reagerar den till strålningen så en klor atom skils åt och klor molekylen reagerar på syret och bildar klormonoxid (ClO) som i sin tur reagerar på ännu en syreatom och bildar ännu en ny klor atom.

CFC + UV = CFC + Cl

Cl + UV + O = ClO

ClO + UV + O = Cl02 (klordioxid)

(Cl02) + UV = O2 + Cl

Detta kan ske 100 000ggr innan klor atomen neutraliseras med en annan klor.

Status

Detta påverkar alla som utsätts för den farliga strålningen. Det finns olika sorters ultraviolett.

UV-A, UV-B och UV-C. Plankton är särskilt känsliga mot hög exponering av UV-B ljus. Plankton är längst ner i näringspyramiden och om planktonen drabbas så kommer fiskarna också det. Man kan tänka sig att fiskarna och havsvarelser kommer att bli drabbade hårdare för att dem inte har samma skydd från UV-B som vi landvarelse. Fiskens ägg kan bli utsatt av UV-B om äggen inte finns så långt ner i vattnet och allmänt så kommer kanske fiskarna att dra sig neråt mot bottnarna för att minska exponeringen av UV-B. Landvarelser reagerar annorlunda. Lingon enligt tester ska bilda tjockare blad medan blåbär ska bilda tunnare blad. Husmossa reagerar annorlunda jämförelsevis med en husmossa med olika habitat vid exponering av UV-B då tillväxten ökar vid ett fuktigt klimat och minska vid ett torrt. UV-B förbättrar immunförsvaret hos olika däggdjur. Det verkar vara så att vissa kommer att gynnas och andra kommer at missgynnas så det är svårt att dra en slutsats.

Inverkan

Den som skadar oss men samtidigt hjälper oss är UV-B. UV-B gör så att vi bildar vitamin d när huden utsätts för UV-B. Vi får bättre immunförsvar och starkare skellett vid en balanserad exponering. Vi får benskörhet och ett dåligt immunförsvar vid en låg exposering. Om vi får för mycket UV-B så kommer vi att få mer cancersjukdomar och sjukdomar som gråstarr.  Man har räknat att 1700 personer dör årligen i förtid på grund av UV strålning. Många tror att man kan skydda sig från UV-B men det kan man inte, även om man är i skugga så reflekteras UV-B så mycket att man utsätts för en risk. Även fast det inte är ett jätte problem i dagsläget så skulle det kunna bli en global katastrof om UV-B skulle fortsätta utöka sin strålning.

Respons av problemet.

Problemet bakom ozonskiktets förtunnelse verkar vara CFC. Ett alternativ till CFC är HCFC vilket också orsakar problem, men inte lika stora. Man skrev på 1987 16september och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Problem med ozonlagret med hjälp av DPSIR metoden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Problem med ozonlagret med hjälp av DPSIR metoden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58748 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×