Röde Orm

4 röster
15518 visningar
uppladdat: 2010-09-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Röde Orm

Skriven av: Frans G. Bengtsson

Röde orm är en äventyr/action roman. Den utspelar sig under vikingatiden i Skåne trakterna.

Boken handlar om Orm Tostesson som sedan blir kallad Röde Orm. Röde Orm hade rött hår,blek hy ,stubbig näsa och en mamma som inte vill låta honom åka ut på resor som hans bröder. Orms mor har inga andra söner kvar hemma hos henne.

Orm blir bortrövad av Hövding krok och hans vikingar i kamp att rädda sina får. Orm dödar en av vikingarna och därför får han bli hans ersättare. Orms bästa vän av vikingarna blir Toke. Han var stor,stark och fruktad men han hade vissa svagheter, en av dom är mjöd som är en typ av öl. När ha fått för mycket av de kan han bara börja gråta och inte ens den modigaste krigaren vågar komma fram till honom då. Det var så Orm fick namnet Toke hade fått lite mycket i sig och väckte Orm när han försökte sova. Orm sa ifrån och Toke blev arg, det blev ett slagsmål men Orm lyckades ta Toke med hela besättningen som publik. Orm fick mycket respekt och fick namnet Röde Orm. En annan svaghet som Toke har är kvinnor.

Efter man kommit längre fram i boken kommer nya personer in i historian. En av dom är juden Salaman. Salaman och Röde Orm blir bra vänner runt lägerelden Salaman hade varit slav i en by i söder som han sa var rik. Krok och hans besättning fördes dit av Salaman. De kom över förmögenheter,framgång och Toke fick med sig hövdingens dotter. Hövdingen blev mördad och hans huvud sattes på en påle i byn. Salaman lämnar sedan besättningen för att bege sig hemåt. Salaman var en mycket berömd silversmed i en stad vid namn Cordova och han hade kontakter med bland annat Kung Almansur som var en av de mäktigaste.

Efter det att Salaman hade lämnat dem blev de överfallna av kalifens skepp. Många av männen dog men de överlevande blev slavar. Krok, Orm, Toke och hans män fick bli roddarslavar. De levde ett tufft liv med piskrapp som vardag. Om man inte skötte sig fick man känna på piskan. Det var en speciell man som gick runt och piskade alla som inte rodde tillräckligt bra. Alla slavar på båten hatade mannen med piskan.

En gång kom det ''rätta'' tillfället och de var när skeppen sattes i land för att lagas. Då lyfte Krok upp piskmannen i luften och slängde ned honom med huvudet före i en stor kittel med kokande tjära. Krok dog snabbt efter detta, medan de andra slavarna blev glada menad kroks män kände sorg. De skulle alltid minnas honom som en stor hövding. Nu var det bara sju kvar av Kroks vikingar som en gång varit full trupp och färdats med hans skepp. Toke gjorde en sång om kroks hämnd, som vikingarna gärna sjöng medan de rodde. Kalifens män förstod inte vikingarnas språk så de hade ingen aning om vad sången handlade om.

Efter två år som slavar kom turen tillbaks när de var i en stad som hette Cadiz. Den dagen kom en fin man till skeppet men några av sina män. Han talade med männen och därefter fick vikingarna nya kläder och skor och fick följa med den fine mannen. Han sa att de skulle till staden Cordova och att de skulle ro uppför en flod för att komma dit. När de kommit till staden Cordova så blev de omhändertagna. Nästa morgon i matsalen fick de träffa Salaman. Han berättade att han hör att de blivit slavar och därför hjälpt dem och sagt att de blivit kalifens livvakter det vill säga de ''finaste'' slavarna. Salaman tar sedan Toke och Orm till Almlasurs första kvinna som visar sig vara hövdingens dotter som Toke tagit med. De får varsitt svärd av henne.

Senare flyr Toke och Orm norrut med kristna slavar som roddare, när de kom fram till Danmark blev de bjudna på julgille hos kung Harald som de inte kunde säga nej till. Under festen fick både Toke och Orm var med om varsin blodig duell där båda kom ut som segrare. Båda blev skadade och under rehabiliteringen träffar Orm den vackraste kvinnan han någonsin sätt, som var kung Haralds dotter vid namn Ylva. Efter några år så dör kung Harald.

Några år efter det så är Orm ute på plundringståg där han märker att turen inte är med honom och då bestämmer han sig för att bli kristen under resan. När han och hans besättning är framme i London så träffar han biskopen som tagit hand om Ylva. Därefter döps Orm och efter en kortare tid gifter sig Orm med Ylva.

Mina åsikter!

Huvud personen är Orm Tostesson (Röde Orm)

Huvud person 2 är Toke

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Boken Röde orm

Kommentera arbetet: Röde Orm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-03-27

    Vet inte om den är så bra i en lärares ögon, då den mest bara beskriver boken. Men för det syftet jag läste den så var den bra (jag har inte läst boken, vill få en uppfattning om vad den handlar om)

Källhänvisning

Inactive member [2010-09-30]   Röde Orm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58787 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×