Heder och Hedersmord

4 röster
6980 visningar
uppladdat: 2010-12-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning.............................................................1.1

Inledning...........................................................................2.1

Bakgrund...........................................................................2.2

Syfte................................................................................2.3

Frågeställningar....................................................................2.4

Metod & Material.................................................................2.5

Vad är hedersmord?
Varför sker det?
Vilka är det som drabbas av det?...............................................................3.1

Hur påverkar det en tjej & en kille?.........................................................4.1

Är det okej med hedersmord?
Vad kan man göra åt det?..........................................................................5.1

Diskussion & Analys.................................................................6.1

Källförteckning...................................................................7.1

Bilaga 1 - frågeformulär..........................................................8.1

2.1 InledningJag har nu valt att skriva om Heder och - Hedersmord. Det är ett ämne som berör mig väldigt mycket. Jag gillar inte Hedersmord, och jag kan heller inte göra något åt det. Det bara är så, jag måste leva med att inte kunna göra något åt det.
Hedersmord inträffar då en flicka, fru, kusin eller någon annan har brutit mot kyskhetsreglerna, dvs. haft ett sexuellt förhållande innan äktenskapet eller utanför äktenskapet. Offret för ett hedersmord kan vara vem som helst. Men oftast brukar det vara en ung flicka.
För att det är för det mesta unga flickor som har det svårt, dem har det inte lika svårt sen när de har gift sig. För då är det deras man som bestämmer över dem och inte deras pappa eller bror längre. Dem har mer frihet på något sätt när de har kommit ifrån familjen. Men det är inte så för alla, vissa har mer frihet innan dem gifter sig..

2.2 Bakgrund

Hedersmord sker nästan överallt, det har till och med funnits hedersmord här i Sverige för flera hundra år sedan. Det sker mest nu i de muslimska trakterna, bland de män som tycker att deras heder ligger i deras döttrars händer.
En ung kvinna blev mördad av sin pappa bara för att hon ville ha frihet, bara för att hon ville bestämma över sitt liv, Fadime Sahindahl. Hon vågade säga emot sin familj, hon vågade säga stopp, men sen kände pappan att hon hade dragit skam över familjen och han blev tvungen att återupprätta sin heder genom att döda sin dotter. Han kanske är ångrad, men det hjälper inte. Hon är ett exempel på hur unga kvinnor drabbas av hedersförtryck och hedersmord. Men hon är inte den enda, det finns flera andra.
Det är många som inte har en aning om att hedersmord sker, de har ingen aning om vad det är, om att unga muslimska tjejer drabbas av förtryck och aga.

2.3 Syfte

Jag är säker på att jag kommer lära mig mycket under tiden jag skriver om hedersmord. Jag vet bara vad hedersmord är och varför det sker. Jag kan nästan inget mer. Jag vill ta reda på mer om varför hedersmord sker, och vilka som påverkas av det. Jag undrar om nu tidens ungdomar tänker som sina föräldrar, alltså om de tänker bryta mot de regler som deras föräldrar har nu och ha egna regler, eller inte.

2.4 Frågeställningar

•1.      Vad är hedersmord?
Varför sker det?
Vilka är det som drabbas av det?

•2.      Hur påverkar det en tjej?
Hur påverkar det en kille?

•3.      Är det okej med hedersmord?
Vad kan man göra åt det?

2.5 Metod och Material

För att uppnå mitt syfte har jag gjort enkäter som jag vill att ungdomar ska svara på. Det är frågor om hur man själv tycker om hedersmord, och hur man kommer att göra sen när man blir äldre. Jag tror inte att de kommer att svara upp till 100 % sanning, för att det är deras klasskompis som ställer frågorna. Det är en annan sak om en främling kommer och ställer sådana frågor, då svarar man ärligare. Orsaken till detta kan vara att man skäms för att berätta det man egentligen tycker.
Jag har också läst många böcker om verklighets baserade hedersmord och flickor som känner sig inlåsta i hederskulturen.
Jag har också nyligen läst en bok som är skriven av Dilek Baladiz - "I Hederns Skugga". Den boken var en väldigt intressant, det är intervjuer med ungdomskillar från 15-23år, och killarna i boken svarar ärligt på frågorna. Det är just det jag menar med att man svarar ärligare när man inte känner personen som ställer frågorna.
Jag har också surfat runt på Internet väldigt mycket och läst en hel del om heder och hedersmord. Där finns det en massa fakta, men jag tror nog att boken som Dilek Baladiz har skrivit har hjälpt mig mer.

3.1 Vad är hedersmord?
Varför sker det?
Vilka är det som drabbas av det?

Ordet hedersmord betyder att rengöra hedern genom att ta livet av en individ. Att döda en fru, en flicka, syster eller kusin för att rentvå sig från den skam hon har dragit över familjen.
Hedersmord och hederstänkandet är starkt kopplat till kyskhetsregler och sexualitet.
Hedersmord ses ofta som ett mord på en kvinna utfört av hennes far, bror, make eller annan släkting, för att hon har haft en sexuell relation.
Kvinnor är förbjudna att ha ett sexuellt umgänge före äktenskapet och utom äktenskapliga förhållanden. Då anses det att kvinnan har dragit skam över familjen. Både killar och tjejer dvs. båda könen riskerar att drabbas på olika sätt av hedersrelaterat förtryck och våld om de bryter mot hedersnormerna.
Hedersmord sker för att straffa kvinnors olydnad, för att bevara familjens heder. Hedersmord är alltid ett planerat mord på en kvinna som har dragit skam över familjen. Det kan också vara mord på en kille. Men det är oftast kvinnor som drabbas hårdast av det.
För att ett hedersmord ska ske så räcker det med ett osant ryckte. Det kan handla om vad som helst, ex fel kläder, fel umgänge, vad som helst så länge mannen i familjen eller männen i släkten tycker att det är fel och utmanande. Familjens rykte står hela tiden på spel, därför har dem en sån kontroll. Det behövs inte alls mycket för att få ett dåligt rykte. Det är just därför det bidrar till en sån stram kontroll.
Oftast sker hedersmord på grund av att en tjej vill ha frihet. På grund av att hon vill ta egna beslut, bestämma själv!

Flera andra orsaker till varför det sker är,

  • Att flickan har sex utan äktenskap.
  • Att hon får barn eller blir gravid innan hon gift sig.
  • Om hon lämnar sin man och rymmer till en annan.
  • Har pojkvän eller älskar en kille.
  • Umgås med fel kompisar eller umgås med killar.
  • Att rymma hemifrån.
  • Om flickan anmäler familjen för att hon misshandlas.

Då när en tjej gör något som får familjen att skämmas, det är då pappan återupprättar hedern genom att tvätta bort skammen som dottern har fört dit, "man tvättar bort skammen" genom att döda den som har skämt ut familjen.
Hela släkten drabbas egentligen av det när något har hänt. För att när man ska mörda en tjej som har dragit skam över familjen så brukar man samlas inom släkten och planera mordet. Då pratar vi bara om män och killar. Männen planerar mordet och er en minderårig utföra mordet. För att de minderåriga får ett mindre straff, det kan vara en bror, son eller kusin. Den som mördar anses vara den som har försvarat släktens heder, den som har försvarat släktens heder, den som har tvättat bort skammen. "Män har också en heder som de kontrollerar, men deras heder är kopplad till hur väl dem lyckas kontrollera sin familj."

4.1 Hur påverkar det en tjej och en kille?

Båda könen drabbas olika av det. En tjej påverkas mer av hedersmord. Men samtidigt som en tjej drabbas av det, så påverkar det brodern också.
En pappa kan tvinga sin son till att sonen ska döda sin syster. Mot sin vilja kan en broder sätta ett finger på sin syster dvs. slå eller mörda sin syster. Protesterar sonen och säger nej, då kan han utsättas för samma sak. Pappan kan frysa ut sonen om inte han gör som pappan säger. Sonen kan få dåligt rykte bland sina landsmän, ett rykte som, han är olydig och dålig kille.
En bror kontrollerar sin syster jämt. Om systern gör något dumt, t ex har en pojkvän och brorsans kompisar får reda på det och pratar om det framför honom, så skäms han för att det är hans syster, då sänks han framför vännerna. Det är en annan sak om han vet om att systern har en pojkvän, så kan han säga, "jag vet vad min syster håller på med, håll koll på din syster du". Det är en större fördel för brorsan. På det sätt mår han absolut bättre. Det är stor skillnad om han vet om sin syster, eller inte vet om henne.
Och...en homosexuell, kriminell, eller olydig kille kan också drabbas av hedersmord. Så länge familjen (pappan och släkten) tycker att han har dragit skam över familjen genom att vara homosexuell, så rengör de skammen han har orsakat genom att döda honom.

Jag läste om en homosexuell kille i boken - "I Hederns Skugga" av Dilek Baladiz. Där berättade killen att han träffade sina pojkvänner i smyg och höll det som en hemlighet. Det är så med tjejer, dem träffar pojkvännerna i smyg och håller det hemligt. En homosexuell kille lever för det mesta som en muslimsk tjej.
Det är för det mesta tjejer som är förbjudna att göra saker. Vissa måste gå runt med slöja på huvudet så snabbt de har fyllt tretton, redan vis sju års ålder kan några små tjejer tvingas att bära på slöja. Det finns tjejer som inte ens har sett vad som händer ute på stan på en eftermiddag, men däremot får killarna se stan jämt. Hur mörkt det än är ute. Så är det inte för alla killar, men för de flesta.

5.1 Är det okej med hedersmord?
Vad kan man göra åt det?

Om vi nu frågar en man "med heder" om det är okej med hedersmord, så kan vi självklart svaret på den frågan. Klart en man som tänker på sin heder jämt tycker att det är okej med att döda en dotter för att hon har skämt ut familjen genom att träffa en kille i smyg. Men jag tänker om alla män tycker lika, det tror jag faktiskt inte. Om en dotter rymmer hemifrån, och pappan tänker "den som inte vill ha något med mig att göra, bryr jag mig inte om". Sen bryr sig inte pappan om henne och slutar prata med henne helt. Hon återvänder inte hem och han släpper inte in henne i huset. Men sen när släkten får reda på det och blandar in sig, så hjärtvättar de pappan genom att säga, "hur kan du låta henne dra hemifrån, hon har skämt ut dig".
Då hjärntvättas pappan och tänker, jag måste återupprätta min heder genom att tvätta bort skammen hon har fört hit. Då planerar pappan ett hedersmord med släkten. Jag tror att det oftast går till så.
Själv tycker jag inte att det är okej med hedersmord, absolut inte! Det är bara ett mord som hela släkten drabbas av. Varför inte bara ignorera en dotter som skämmer ut en, varför bara inte säga "hon är inte min dotter längre", istället för att mörda henne för att hon har valt det liv hon vill ha. Förr eller senare blir det så att man accepterar henne för det valet hon har tagit, det kan ta minst tio år också. Men om man mördar henne direkt efter att några släktingar har pratat med en eller för att man är förbannad och gör något som man ångrar sig för sen, då kan man varken få tillbaka sin dotter eller ångra sig.
Man kan inte göra något åt hedersmord, man kan inte få slut på det. Det är nu tidens ungdomar som bestämmer själva om de ska gå sina föräldrars spår, eller sina egna. Det är vi ungdomar som bestämmer själva om vi tänker använda hedersvåld och hedersmord på våra barn. Många tänker säkert inte bryta bandet, dvs. gränsen som barnen har. Inte bara barnen, utan alla. Men många tänker säkert också ha egna regler, och hålla sig undan från hedersmord.
I många fall planerar familjen mordet så bra att det blir svårt att upptäcka. Det kan vara genom att arrangera det så det ser ut som en olycka eller även självmord. Exempel på detta kan vara att kväva henne i sömnen så det ser ut som att hon dött naturligt under natten. Förgifta henne med tabletter, tvinga henne att hoppa från fönstret eller att hänga sig själv så att det ska likna ett självmord. Ibland ordnar familjen så att hon ska bli överkörd av en bil, och de får det att se ut som en olycka.
Därför är det så svårt att veta när ett hedersmord sker, om det är ett hedersmord eller självmord/olycka. Och ingen i familjen vågar heller inte avslöja något, ingen vågar tala sanning. Den som talar sanning utsätts för samma sak, den som tjallar mördas.
Det är inte så enkelt att häkta någon bara för att man misstänker, man måste ha någon som vittnar, man måste ha bevis. Och det är inte så ofta någon som vittnar.

6.1 Diskussion och Analys

Hedersmord var inget nytt för mig, det är ett ämne som vi har pratat om tidigare på svenskan, bland vännerna men inte så mycket med familjen. Det är inte min familj som har lärt mig att det finns något som hedersmord, det är mina vänner och min syster. Jag har fått reda på fakta om hedersmord lite överallt, men inte mina föräldrar. Det händer att vi sitter och kollar på en film som handlar om heder och hedersmord, då tänker dem "vi behöver inte berätta, du ser vad som händer". Det är vad jag tror, jag vet inte varför vi aldrig har pratat om det. Vi kanske har pratat om vad som har hänt andra, men aldrig om vad som kommer att hända mig eller min syster. Men man har hört lite små grejer här och där som ex du får inte ha kille, du får inte göra det och det. När man blir äldre så vet man sina gränser, man förstår bättre. Man vill göra det som är det bästa för en själv och sin familj. Man vill inte skämma ut sin familj. När jag tänker på min bror eller min pappa, t ex om min brors kompis säger till honom "din syrra var ute klockan tolv på natten igår med några killar", hur känner min bror sig då? Min bror kommer att skämmas inför sin kompis, han kommer inte att kunna ge tillbaka ett vettigt svar. Det här får mig att tänka lite innan jag gör saker. Det är bättre om min bror vet om att jag är ute då än att få reda på det från andra. Det här är något som jag har tänkt på när jag har skrivit min rapport. Att skämma ut sin familj, det finns små saker som man kan skämmas mycket för. Därför borde vi utländska tjejer tänka för väldigt noga innan vi tar ett steg. Det här tänker man inte på när man är tretton år och är förtjust i en kille. Men det kommer senare, när man blir lite klokare...
Det känns som om jag tänker på det här för mycket, alltså hedersmord, heder, hedersförtryck och allt annat. Jag börjar bli trött på att bara prata och prata, men inte kunna göra något åt saken. Det är så trist! Jag hatar det här!
När jag säger att jag inte tänker låta mina barn få leva med hedersförtrycket och våldet, så säger alla andra, ska de få gå och ha sex med vem som helst?
Att säga att man inte ska låta sina barn leva inlåst betyder inte att man menar att de behöver ha sex! Jag blir så trött på det här.
Om det fanns en man i hela världen, och den mannen var sträng. Så skulle jag hellre sitta hemma ogift än att gifta mig med den man som använder våld och är fast vid sin heder. Jag vill inte snacka stort, men det är hur jag tänker. Alla tjejers dröm är ju att få gifta sig och gå där i den vackra vita klänningen med allas ögon på en. Men jag avstår hellre från den drömmen när jag vet att mina framtida barn kommer få att leva under förtryck senare i framtiden.
Alla har sina egna åsikter, det här är mina! Man borde acceptera andras åsikter och inte lägga till en massa odugliga kommentarer.

Vi är många utländska tjejer som bor på samma ställe, och vi har ett stort problem. Vi har förstört det för oss själva, vi har gjort det värsta som tjejer som lever i hederskulturen kan göra. Vi har bildat oss i olika grupper, och är som fiender. Istället för att alla ska vara som systrar och finnas hos en när något har hänt, så gör vi det negativa istället. Vi bryr oss inte om en tjej som tillhör den andra gruppen får skit, vi tänker istället rätt åt henne. Varför gör vi så mot oss själva? Den här frågan ställer jag till mig själv och alla andra utländska tjejer runt omkring mig. Vad håller vi på med. Tjejer och kvinnor är väldigt bra på att snacka skit, skvallra och frysa ut andra tjejer som lever i hederskulturen. Lite mer systerskap och vänskap bland tjejerna hade gjort situationen lättare för alla.

En grej som jag läste i boken "I Hederns Skugga" som jag bara måste skriva är "Om du sitter i ett rum och någon säger kolla inte i det andra rummet, då kommer du att göra vad som helst för att titta i det andra rummet. Du vill bara göra det! Men om någon säger att du inte får, då kan du sitta hela dagen där utan att tänka på det andra rummet." Det här har en kille sagt. Det känns så skönt att höra det här från en utländsk kille. Det är så här, om min bror säger "du får inte" till mig, då kommer jag att vilja göra det, jag kommer tro att det är något speciellt. Varför säger han att jag inte får, jag måste testa. Det blir som en match man måste segra. 'Man måste segra för att se segern'. Men det här är inte en seger man får se, utan man får bara sin bror att skämmas.

Det är en önskan som jag har, att bara veta hur grabbarna i min omgivning kommer att svara när det är en främling som ställer frågor. Och när de får vara ensamma och svara på frågorna. Jag vet inte varför jag är så nyfiken, jag vet inte varför det är så viktigt för mig. J...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://minheder.nu/fakta.htm http://www2.amnesty.se/krg.nsf/Webbdokument/777AC41DF92F181EC1256C94003EC1A9?opendocument http://www.islamiska.org/s/heder.htm http://www2.utb.halmstad.se/karnhuset/turkiska/Fakta_Hedersmord_1.htm

Kommentera arbetet: Heder och Hedersmord

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-12-03]   Heder och Hedersmord
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58806 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×