Fåret Dolly

13335 visningar
uppladdat: 2011-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Uppgift: Beskriv hur Dolly kom till, vem som var mamma och pappa, vem som var Dolly tvilling. Beskriv även dina egna tankar kring kloning, vad är rätt och vad är fel.

Faktadel: År 1997 lyckades man med den första kloningen av ett vuxet djur och det var fåret Dolly. Hon skapades av forskar vid Roslin-institutet i Edinburgh. När Dolly kom till var det en mycket stor förvåning för de flesta forskarna eftersom det var de som var övertygade att man inte skulle kunna klona däggdjur.

Under den tid hon levde födde hon ungar helt normalt som ”vanliga” får gör.

 

När hon var fyra år drabbades hon av sjukdomen ledgångsreumatism, som innebär att man får ont i leder runt händer och fötter och man kan tom få svullningar runt händerna och fötterna, denna sjukdom kan även drabba vanliga människor. Det går inte att bota ledgångsreumatism men sjukdomen går att förhindra genom att man går till en sjukgymnast och får hjälp, och tränar hemma. När Dolly fick sjukdomen fick hon den tidigare än genomsnittet, men det är inte ovanligt att äldre får drabbas av denna sjukdom.

Dolly avled i förtid nästan sex år gammal. Hon dog utav cancer som hon hade fått utav ett lungvirus som hon hade tidigare och viruset dödade även fåret som stod bredvid henne i en spilta.

När Dolly efter sin död obducerades hittade man inga andra tecken än reumatism och cancer, att det var det hon dog av och inget som hade med att hon blev klonad att göra.

KLONING – Så här klonar man ett vuxet djur:

 

       I)      Man tar små kroppsceller från det djur som man vill klona.

 

    II)      Därefter tar man en äggcell från ett annat djur men man opererar bort kärnan från äggcellen för att ägget inte ska omfatta några egna arvsanlag.

 

 III)      Kroppscellen och äggcellen slås samman, nu finns det bara arvsanlag från den som håller på att klonas.

 

 IV)      Nu kommer den ihop satta cellen bete sig likadant som ett nybefuktat ägg och då bildar den ett embryo som sedan kan placeras in i honan och senare också utvecklas till ett fullvuxet djur. Som är en kloning av det tidigare djuret som i första början fick en kroppscell ut opererade ifrån sin kropp.

 

Kloning av en människa skulle gå till så här:

 

       I)      Först tar man en cell (med kärna; kärnlösa celler kan inte användas när man ska klonaen människa) från den person som man vill klona och sedan placera man cellen i ett provrör med näringslösning standard. Sedan ska man odla fram en cellkoloni i 5 dagar.

    II)      Näringen som cellerna ska ha ska bara vara 5 % av den mängd de normalt behöver; detta kommer göra att den gå in i ett vilotillstånd.

 III)      Sedan tar man en obefruktad äggcell från en kvinna och ta bort DNAt från kärnan.

 IV)      Efter att den vilande cellen placerats bredvid äggcellen ger man båda cellerna en liten elstöt så att de smälter ihop.

    V)      När den ihop smälta cellen har delat sig till 8 eller 16 celler flyttas dem i mammans livmoder.

 VI)      Efter nio månader och barnet har fötts har man då fått en klonad människa.

 

Diskussionsdel:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.genteknik.nu/index.asp?id=529 http://genteknik.sandboxen.net/metoder/52-kloning/102-dolly.html http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Ledgangsreumatism/ http://www.genteknik.nu/index.asp?id=558 http://www.genteknik.nu/index.asp?id=532 http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0004/03/kloning.html http://www.bionetonline.org/svenska/Content/sc_cont5.htm

Kommentera arbetet: Fåret Dolly

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-02-19]   Fåret Dolly
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58870 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×