Vad är en hjälte?

6 röster
24256 visningar
uppladdat: 2011-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är en hjälte?

Romantiken, idag och lite till.

I dagens samhälle förknippar vi ofta ordet hjälte med seriefigurer så som Superman, Fantastic Four och många andra. Dessa är abnormalt starka, flygande, övermänniskor som överlever vilka faror som än kastas mot dem. De blir hyllade av hela världen, får pengar och vinner folkets hjärtan och därmed det allt mer lockande kändisskapet som många idag strävar efter. Jag tror att våra orimliga hjälteideal har mycket att göra med hur vår värld och vårt vardagliga liv ser ut idag.

Vi som lever i västvärlden har allt en människa någonsin kan behöva och mycket mer därtill, därför krävs det något onaturligt, något vi aldrig kan uppnå, kanske rent ut sagt total perfektion, för att man ska kunna anses och bekräftas som en regelrätt hjälte. För så är det ofta nu mera att först när man fått bekräftelse hos majoriteten av människorna i ett större eller mindre perspektiv, beroende på vad man satsar på, går man från allmänt sinnessjuk till hjälte.

I andra tider har hjälteidealet varit något helt annat. En hjälte skulle under till exempel upplysningen vara en stark man som stod på sina egna ben, sökte utmaningar och ville lösa dem. Daniel Defoe skrev boken om mannen Robinson Crusoe som blev strandsatt på en öde ö. Robinson levde under hårda förhållanden men skapade med hjälp av egna uppfinningar en rätt behaglig levnadsstandard. När han återvände till sitt England blev han hyllad för sina överlevnadstekniker. Han uppfyllde det som upplysningsidéerna handlade om och därför blev boken mycket populär och karaktären Robinson blev en förebild, en hjälte, för sin generation.

Om vi ser till romantiken och deras ideal för hur en hjälte skulle se ut så handlade det då inte heller om styrka eller laserskjutande ögon, utan människans natur och hur man var gentemot sina medmänniskor. I Goethes bok "Den unge Werthers lidanden" hittar vi en annan typisk hjälte av sin egen tid. Werther gör allt för sin stora kärlek i livet som han inser att han aldrig kommer få, han lyssnar på sitt hjärta och önskar den fagra damen all lycka men tar sitt liv för att följa sitt hjärtas sorg. Där kommer vi till romantikens känsla och passion som slår ut upplysningstankarnas förnuftiga resonemang med nytänkande och uppfinningsrikedom. Det är ett sinnestillstånd som bryter fram som en genomgripande kulturrörelse med sikte på en ny känslosamhet i den europeiska kulturen. Werthers uppoffring gav ett sådant känslomässigt intryck på bokens läsare som levde i romantikens ideal att många ville uppnå samma fullomlighet och följde därför Werthers spårför att visa sin förmåga att vara mjuk och känslomässig men samtidigt stark och sann mot sig själv i den mest slutgiltiga formen av uttryckssätt som finns, självmord.

Vi är alla barn av vår egen tid och ser därför upp till dem som har alla egenskaper samhället strävar efter under den tid man lever, t ex nytänkande, perfektionism och eget tänkande har alla varit i fokus under olika epoker. Personligen tycker jag en hjälte kort och gott är någon som kan hjälpa en annan människa utan att få något för det själv. Civilkurage innebär att man har mod att göra det man finner rätt även fast det kan innebära en personlig risk. Ett vanligt exempel är det vi kallar vardagshjältar; att bara hjälpa en tant över gatan och andra småsaker som anses som bagateller, men när det handlar om civilkurage menar man ofta något ur ett större perspektiv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är en hjälte?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-04-28]   Vad är en hjälte?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58921 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×