Varför blev judarna syndabock under andra världskriget?

5 röster
31533 visningar
uppladdat: 2011-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Varför blev judarna syndabock under andra världskriget?

1. Inledning

Jag fick i uppgift att skriva en historisk uppsats i ämnet Historia B. Jag kom på och valde frågeställningen ”Varför blev judarna syndabock under andra världskriget?” Jag tycker detta är en intressant frågeställning eftersom jag inte kan förstå hur ett sådant extremt hat kan uppstå och att detta hat fick så extrema följder. Vad hade hänt som gjorde att detta hat uppstod? Varför behövdes en syndabock? Vilka konsekvenser fick det judiska folket av att bli så hatade? Detta är frågor som jag ska diskutera kring och försöka besvara genom att leta upp källor på främst det världsomspännande intranätet internet och sedan analysera dessa källor själv.

2. Metod

När jag skrev denna uppsats så letade jag källkritiskt efter källor på internet eftersom där finns oerhört mycket information på svenska men framförallt engelska. Eftersom internet är ett medie som tilltalar mig är det lättare för mig att hitta fakta där. Jag har mestadels använt mig av en kvalitativ metod när jag har letat och bearbetat fakta och källor eftersom jag tyckte det lämpade sig bäst för min frågeställning. Detta innebär att jag har läst olika texter såsom artiklar i historieinriktade tidningar men även rena faktatexter.  När jag tog reda på hur många som dog använde jag mig av en kvantitativ metod som är bättre när man arbetar med siffror och statistik. Materialet jag har använt är såkallade bearbetningar vilket betyder att jag har läst och reflekterat över tidigare texter som berör min frågeställning. 

3. Undersökning

För att besvara min frågeställning måste jag först ta reda på varför andra världskriget bröt ut.
I slutet av 1930-talet så drabbades Tyskland av ekonomisk depression och det medförde en väldigt hög arbetslöshet. Detta ledde till att folket fick ett politikerförakt och man började tvivla på demokratin. Folk blev desperata och ville ha förändring.
Hitler var då ledare för det Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet, NSDAP, även kallat Nazipartiet. Före depressionen hade partiet haft ett ganska dåligt stöd men när Hitler trädde fram och lovade att utplåna arbetslösheten och få landet på fötter igen så fick partiet ett större stöd. Folk var arga och när människor är i kris har man väldigt lätt att ta in vad som helst som verkar som bättre än det nuvarande läget. Hitler verkade vara en stark ledare och han var väldigt övertygande i sina tal. År 1933 vann NSDAP valet med 40 % och så fort Hitler blivit rikskansler utsåg han sig själv till diktator och förbjöd alla andra partier att verka i Tyskland. Hitler började rusta upp armén och allmän värnplikt återinfördes. Hitler ville ta tillbaka de landområden som förlorats under det första världskriget och den 1 september 1939 inledde den tyska armén ett anfall mot Polen och detta är den officiella starten för andra världskriget.
NSDAP var som sagt ett Nazistiskt parti, men vad betyder Nazismen för judarna? Nazismen har tagit till sig termen ”den ariska rasen” som ansågs vara överlägsen alla andra raser av rasteoretikern Joseph Arthur Gobineau. En perfekt arier hade ljus hy, blåa ögon, blont hår och en muskulös kroppsbyggnad. Enligt Gobineau kom de ursprungliga och finaste arierna från det germanska folket och det tyska folket räknades som ett väldigt fint germanskt folk.  Det Hitler ville göra var att bygga ett rike med arier och då fick inget komma i vägen och ”smutsa ner” rasen. 

Genom att kombinera den moderna rasbiologiska läran och den ekonomiska depressionen gav Hitler judarna skulden för eländet i landet. Hitler skyllde bland annat arbetslösheten på judarna och sa att om man fråntar judarna deras jobb så får fler tyskar jobb. I sin bok ”Mein Kampf” beskriver Hitler en systematisk diskriminering och nämner möjligheten att gasa ihjäl judar i massor. Redan det första året Hitler satt vid makten infördes det första koncentrationslägret i Dachau, München, men detta var främst avsett för personer som motsatte sig Hitler och NSDAP. Snart fråntogs judarna deras rättigheter, de fick inte längre jobba vid myndigheter och man började bojkotta judiska affärer och företag.
Natten mellan den 9 och den 10 november 1930 så genomfördes den såkallade ”kristallnatten” i Tyskland. Beväpnade styrkor från NSDAP dödade ett tusental judar och 20 000- 30 000 judar arresterades och fördes därefter till koncentrationsläger. NSDAPs styrkor brände även ner 267 stycken synagogor och över 7500 judiska butiker vandaliserades. Naten kom att kallas ”kristallnatten” eftersom så många skyltfönster förstördes.  Detta var ett av de första stora attentaten mot judarna men många fler skulle komma.

4. Sammanfattning

Efter att jag har letat fakta tycker jag att jag har tillräckligt med underlag för att besvara min frågeställning och de andra frågor jag har ställt.
Så, varför blev då judarna syndabock under andra världskriget?
Tyskland var i kris och folket törstade efter förändring. Politikerföraktet var starkt och när det kommer en till synes stark ledare som vet vad han vill och lovar jobb och välfärd så tänds hoppet i befolkningen. Men vems fel var krisen? Hitler påstod att det var judarnas fel men egentligen var det ju eftersom Tyskland var skadeståndsskyldiga efter första världskriget som det blev kris eftersom Tyskland drabbades av inflation. Judarna var den perfekta syndabocken, de var i minoritet och i alla tider har judar förföljts så folket hade redan lite förakt mot dem.

Men varför behövdes en syndabock överhuvudtaget?  När Tyskland drabbades av kris ville ju folket inte gärna skylla det på sig själva men dock på politikerna. När Hitler kom till makten hävdade han att det var judarnas fel och folk vill allti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_världskriget http://www.levandehistoria.se/forintelsen/kristallnatten http://www.levandehistoria.se/forintelsen/fakta/judeforfoljelserna

Kommentera arbetet: Varför blev judarna syndabock under andra världskriget?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-12-17]   Varför blev judarna syndabock under andra världskriget?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59055 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×