Musselstranden

1 röster
21412 visningar
uppladdat: 2006-04-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1. Handling
Boken handlar om Ulrika som är en ensamstående kvinna i trettioårsåldern, hon har två söner som heter Jonathan och Max. Hon arbetar som forskningsassistent och forskar nu om bergtagningsmyten. Det vill säga att när någon försvinner spårlöst tror man att det är trollen som tagit personen. I boken berättar Ulrika om sin uppväxt bland annat om de sommrar hon tillbringade som barn i Tångevik i Bohusläns skärgård. De hade ett sommarhus där och det hade även hennes sommarvän Anne-Maries familj. Anne-Maries föräldrar var journalister och arbetede på ett reportage om barnhem i Afrika, väl där nere fann de en flicka som de senare adopterade. Hon fick namnet Maja och var inte som andra barn, hon talade aldrig med någon. Det kom senare en förklaring till detta och det var att Maja led av autism.
En sommar åker Anne-Marie, Ulrika, Maja och några fler ut till en ö för att tälta över natten. Men på natten försvinner Maja spårlöst från ön och man finner henne inte någonstans. Men efter 6 veckor hittar man henne stående på ett klippblock och ingen förstod hur hon kommit till musselstranden. Hon bar samma kläder som den dagen hon försvann.
Eftersom Ulrika i sitt vuxna liv forskar om bergatagning tror man som läsare att Maja blivit tagen av trollen, men så är det inte.
Under natten kom en kvinna vid namn Kristina och hämtade Maja i en kanot och förde henne hem till sig. Kvinnan var psykiskt sjuk och bodde på en avlägsen plats. Man får följa Kristina i boken genom en parallell handling.
En dag hittade Kristina en grotta vid musselstranden som hon och Maja bodde i under natten. Men på morgonen när Kristina vakna så var Maja borta, hon stod ute på klippblocket och ville inte komma tillbaka. Några dagar senare efter att Maja räddats tar Kristina livet av sig och hittas av Ulrikas barn 24år senare.
Handlingen är skriven i en kronologisk ordning.

2. Miljö, tid och plats
Miljön är inte särskilt viktig för boken och författaren beskriver inte heller miljöerna noggrant. Man får en bild i huvudet av hur allt ser ut. Boken börjar att utspelar sig för cirka 30år och man får följa Ulrika till hennes vuxna liv.

3. Personer
Den viktigaste huvudpersonen är Ulrika eftersom det är från hennes liv man läser denna roman. En annan viktig person är Kristina men hon känns inte lika viktig trots att man läser om henne i den andra parallellhandlingen. Maja är också en viktig person i denna bok och även Ulrikas sommarvän Anne-Marie.
Ulrika utvecklas från att vara ett litet barn till en vuxen person, man får inte veta så mycket om vad hon tänker.

4. Form, Berättelsens byggstenar
Inledningen av boken var bra men efter ett tag blev det lite rörigt. Man förstod inte vem Kristina var i början, men lite längre in i boken klarnade alla frågetecknen upp. Det fanns inte direkt några stegringar utan allt flöt på. Slutet var öppet, fast handlingen hade redan avslutats innan boken tog slut. Vad som sedan hände i Ulrikas liv vet man inte i boken.

5. Tolkning och omdöme
Jag förstod aldrig budskapet i denna berättelse. Det var en självbiografi om Ulrika.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Musselstranden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-03]   Musselstranden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5965 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×