Vad är egentligen kärlek?

13 röster
21555 visningar
uppladdat: 2006-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kärlek är för mig som att ge sig ut på en vandring mitt inne i skogen där det inte finns några stigar och du har varken karta eller kompass. I kärlekens värld läggs allt annat åt sidan och det enda som betyder något är jag och mina känslor. Men hur vet jag vad jag känner, vilka känslor som är äkta? Vad är egentligen kärlek?

Sex, vänskap, avundsjuka, åtrå... alla är de olika sidor av en och samma känsla: kärlek. Du kanske säger att du älskar din mamma. Men vad menar du egentligen med det? Älskar du din mamma så mycket som du älskar din pojk- eller flickvän? Vem älskar du mest, din pappa eller mamma? När jag frågar mig själv den här frågan vet jag redan att den inte har något svar. Kärlek är inte som framgång eller pengar. Kärlek går inte att mäta.

”Det finns händelser som är så viktiga att upplevelsen av dem inte ryms inom den tid de utspelar sig. De kräver helt enkelt denna extra tid av fördröjd förnimmelse.” (s. 47, ”Musselstranden” av Marie Hermansson, 2001.) En sådan känsla är kärlek. Känslan av kärlek är så stor och svår att hantera att ingen någonsin förblir opåverkad efter att ha känt kärlek. Kärlek kräver tid att bearbeta och är något som man aldrig blir riktigt klok på.

Kärlek är inte bara en känsla utan så mycket mer. Kärlek för mig är att hejdlöst kasta sig ut på djupt vatten utan flytväst, att ta en risk när man inte vet vad som väntar. Kärlek rör om, förvirrar, gör dig lycklig, gör dig förkrossad. Kärlek kan vara ditt livs största misstag eller också ditt livs största chans.

”Det är en grå värld hon färdas i. Solen har ännu inte gått upp. Hon älskar denna värld som saknar både ljus och mörker, en värld utan skuggor, utan färger. Ingenting är riktigt synligt och inget riktigt dolt, allt är aningar, förväxlingar” (s. 7, ”Musselstranden” av Marie Hermansson, 2001.) Kärlek är en värld som utgörs av en blandning av känslor där det är omöjligt att skilja dem åt. Det går inte att veta var känslan kom ifrån eller hur länge den legat där i en värld av blandade känslor och blandats med andra känslor tills den till slut blivit oigenkännlig.

Kärleken är så stark att den kan hålla i hundra år, men samtidigt så svag och skör som en vacker glasfigur. Den kan gå i tusen bitar och är svår, nästan omöjlig att reparera.

Men hur definierar man egentligen något som är så komplicerat och svårt som kärlek? Genom handling - sex eller bara en öm smekning - eller bara genom en blick? Kärlek går inte att definiera. Är kärlek ens en känsla eller en företeelse? Finns det något som heter kärlek?

Jag har försökt beskriva något som är för stort för mig att greppa. Något jag inte förstår bättre än någon annan. Kärlek kan inte beskrivas med metaforer och än mindre med ord. Det finns egentligen ingen som förstår sig på kärlek, att ens hävda att man förstår kärleken är en ren lögn. Jag tror aldrig att vi kommer att förstå kärleken och det är nog inte heller meningen.

Vad kärlek är för dig kan jag inte svara på. Kärlek finns i så många olika former och är så olika för alla. Det går inte att definiera kä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är egentligen kärlek?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-13

    tycker de va skitdålit

  • Inactive member 2008-05-20

    Skit bra! Jag inspireras av de

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-28]   Vad är egentligen kärlek?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6804 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×