Hotell Rwanda

2396 visningar
uppladdat: 2016-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Rwanda och FN: 

FN gjorde inget för deras jobb var bara att föra Tutsier i säkerhet bakom Hutus linjer. FN fick bara order om att skydda och aldrig skjuta. FN får egentligen aldrig gå in i en konflikt, deras jobb är att skydda och ge provianter till behövande. Det som FN’s säkerhetsråd kunde gjort var att skicka in fler soldater och ge tillåtelse att skjuta om det behövdes för att skydda och få ut fler Tutsier. Om FN skulle skickat in Runt 10 000 soldater så skulle dom kunnat stoppa denna kris på en vecka. Säkerhetsrådet kan också skicka in fredsbevarande militär som endast få skjuta om man skyddar sig själv eller civilbefolkningen. Säkerhetsrådet får också vidta åtgärder mot länder som försöker förstöra freden. Ännu en anledning till att dom inte gick in och gjorde något var för det krockade med Suveränitetsprincipen, att dom inte få lägga sig i länders enskilda problem

Omvärldens svek:

Rädsla eller ointresse, jag tror det är lite både och. Rädsla för att man är rädd att förlora många soldater av sitt egna land, man kanske var rädd för att det skulle bli ett till stort världskrig eller så kanske man var rädd för att man skulle få mycket kritik och skit av andra länder om man gick in och gjorde något. Ointresse för man som land inte brydde sig om folket i Rwanda eller att man trodde att FN hade hyfsad koll på läget och att man inte ville förlora så många av sina egna soldater för ett land som det redan var så mycket kaos i. De soldater som kom fick som uppdrag att ta hem de som inte tillhörde Rwandas befolkning.

 

Jag tror att det faktiskt finns det. T.ex om vi i norden skulle hamna i en sorts kris så skulle vi hjälpa varandra för vi har en koppling till varandra medan om t.ex Rwanda skulle hamna i en kris så hade vi inte brytt oss så mycket tror jag för vi känner ingen gemenskap med folket där och vi har ingen koppling till dom. Men om USA skulle hamnat i en stor kris så skulle nog fler länder hjälpa till för att det är ett världsland och ett ledande land inom politik, likaså med t.ex Tyskland som också är ett ledande land inom politk och har bra inflytande på de flesta länder. Då Rwanda egentligen inte tillför något till omvärlden och deras egna polis och militär deltog i folkmordet så länderna som kanske ville hjälpa kände att Rwanda hade tappat kontrollen över sitt land och då ville inte länderna gå in och hjälpa och förlorad sina egna soldater för ett land som redan är ”förlorat”. 

Jag tror det beror på att vi har helt olika kulturer, vi är inte grannländer och det enda vi har gemensamt är att vi är människor. Om USA hade gått under så hade det rubbat allt i världen för dom har ett finger med i nästan allt som sker i världen.

Folkmordet: 

Allt började för längesedan på 1300- eller 1400-talet då Tutsierna tog kontroll över de land som idag heter Rwanda och trots att de är en minoritet så har de haft kontroll i områdena i över 500 år. Tutsierna var ett skickligt krigarfolk och tack vare de så tog de makten över Hutuerna. De levde som liknats de feodala Europa i de överordnad aristokratisk kast i de områden som dom tog över och byggde ett samhälle. Ledaren ansågs vara från gudomligt ursprung och tillkallade mwami. Det skilde mellan tutsier och hutuer i kasten, att hutuer var mindre värda och fick sämre jobb som jordbrukare. Även om man som tutsier var fattig så ställde personens klan upp med boskap, som då är en symbol för tutsiernas överlägsenhet. Sen på 1900-talet tog belgarna över landet och gjorde kolonier av det och det var belgarna som gjorde det värre mellan tutsi och hutu, dom lyfte fram och gjorde tutsier till ett mer ”värdefullt” folk. Tutsier fick fördelar som var på bekostnad av hutuer. Tutsier var de folkslag som dominerade i landet fram till att belgarna lämnade landet för då gav dom makten till hutuer. President Juvénal Habyarimana skrev på ett fredsavtal 1994 med tutsierna. Efter avtalet blev Juvénals och presidenten av Burundis Cyperien Ntarymiras flygplan nerskjutet och båda omkom. Hutudominerade regeringen anklagade tustsierna och detta var starten på folkmordet på tutsierna. 

Det är fortfarande oklart i dagsläget om det var tutsierna som sköt ner planet eller om det var hututerna som gjorde för de inte var nöjda med avtalet och då kunde skylla på tutsierna.

 

Några likheter var att man använde sig av samma sätt som dom gjorde när dom nästan utrotade judarna. Man spred massa lögner om tutsierna att dom var råttor och att dom var mindre värda genom radio och tidningar, man ville utrota ett folkslag och det skedde på ett brutalt sätt. Några skillnader var t.ex i Tyskland så var allt väldigt organiserat och det var en man som bestämde (Adolf Hitler) och styrde så alla var tvungna att följa han. Det som tyskarna också gjorde var att dom byggde fabriker och läger där man höll judarna fångna/brände/sköt/dränkte/svälte ihjäl dom, man byggde järnvägar där man förde alla judar till dessa ställen och dom hade ekonomin för att göra detta, dom hade råd att köpa vapen och alla redskap som behövdes till allt. I Rwanda var det små grupper som tog initiativet att döda alla tutsierna och dessa kallades för interhamwe. Man kunde bara få för sig att gå ut på gatan och hugga ner en person med en machete om hen vägrade visa pass på att dom var hutu men den största skillnaden var nog ekonomin. Rwanda hade inte så mycket pengar (som nog var bra) så dom kunde inte köpa massa vapen, så som pistoler, ak47 osv. Hade hutuerna fått tag på mer vapen så tror jag att dödssiffran hade varit mycket större.

 

Radion spelade en stor roll under denna massaker. Nästan alla hade en radio och det var på den som all information och hat kom ut på. Man manipulerade allt folk med all propaganda, man pratade alltid om att tutsier var värdelösa och vilket hemskt folkslag det var. Den kunde också användas som ett ”spionredskap” då dom alltid fick tips om var tutsier gömde sig eller om dom försökte fly någonstans och då spred dom denna information till som hade en radion så do kunde stoppa tutsierna och döda dom.

 

Det spelar en riktigt stor roll. För nationalismen i Rwanda var så om man hade fel etnisk identitet eller om man inte kunde visa på något sätt att man var hutu så blev man dödad. Om man var tutsi så var man en förrädare och hade tryckt ner hutuer i flera år. Det finns ett undantag i filmen när Paul köpte sin familj fri från militären (då militären var med på att utrota alla tutsier och ledaren var hutu). Så hade man fel identitet så blev man dödad. Även ifall man har samma språk, samma kultur och samma religon så hängde man upp sig på historia och struntade helt i vad dom hade tillsammans. Så det var på detta sätt som dom skilde på folk och folk. 

 

Man kan nästan dra paralleller med allt nuförtiden. T.ex då att många vita människor hatar och smutskastar invandrare och skyller alla sina misstag på dom. Det är inte alltid deras val att komma till vårt land, i deras land kan det vara krig så dom var tvungna att lämna allt som dom ägde. Vi kan skylla på dessa människor för det som kanske hände för längesedan eller att det var en person från en speciell religon som gjorde något hemskt och då skyller vi på alla som har samma religon och drar alla över en kant. Min parallell är då att vi hänger upp oss på historia och inte lever i nuet.

Varför är vi mänskor så grymma?

Vi människor är så grymma för att vi vill känna makt och många människor har en ond sida inom sig. Om man hör samma sak varje dag att tutsier inte var värda något och att man skulle döda dom så blir det fakta och något som man tillslut tror helt seriöst på. På de sättet bygger man upp ett hat inom sig som sedan måste komma ut och det faller tutsierna på. 

Jag tror att vi lär oss av våra misstag och av vår historia, det är bara det att vi inte ser varningssignalerna som uppstår. Vi måste vara mer på vår vakt och ha mer koll på vad som händer runt om i världen och hjälpas åt och om det skulle uppstå en konflikt. Det som är viktigt så får vi aldrig glömma vår historia, utan vi ska lära oss av den och förhoppningsvis kunna stoppa något innan det eskalerar till något större.

Rwanda efter folkmordet: 

Alla tankar gick såklart till de anhöriga till de förlorade och sjävklart till de som har överlevt också, att kunna gå vidare från denna hemska tragedi. Det flaggas alltid på halvstång den 7 april och en månad fram. Som jag skrev i förra frågan så var det två viktigaste budskapen att vi inte får glömma det som har för att kunna förhindra ett sådant fall och vi måste fortsätta jobba mot detta så det inte blir fler folkmord. Alla måste hjälpas åt och hjälpa dessa människor som har blivit utsatta så dom kan bygga upp sina liv igen. Enligt FN:s barnfond UNICEF så finns den högsta andelen hus utan vuxna i världen. Det är 42 000 hushåll i Rwanda som gör sitt bästa för att ta hand om de 100 000 föräldralösa barnen och ge dom den bästa chansen för att kunna få ett bra liv i framtiden. Ca 95 000 av dessa barn förlorade sina barn under detta massmord, resterande barns föräldrar sitter i fängelse för olika brott som dom gjorde under folkmordet.  De barn som har överlevt denna tragedi kommer inte få den chansen att få mat varje dag eller gå i skolan. Det är så synd för dessa barn har förlorat hela sin barndom och kommer aldrig kunna växa upp ett normalt liv efter vad dom har gått igenom. 1995 åtalad internationella tribunalen personer som har legat bakom folkmordet. I rättegången som började i januari 1997, har man lyckats döma 28 stycken för detta. Det sitter ungefär 100 000 personer i fängelse som man tror har deltagit på något sätt i detta folkmord.

 

Det kommer vara riktigt svårt att få en försoning mellan hututer och tutsier. Det kommer vara svårt för att man har nu fängslat över 100 000 hutuer. Självklart är det de ända rätt att göra och de minsta man kan göra efter vad dom har gjort men så tänker kanske inte den nya generationen som kanske har familjemedlemmar som sitter inne. Då kanske man Tänker att det var tutsiernas fel och sen drar allt igång igen. Men som jag sa, det är det minsta straff som man ska ha om man har deltagit under folkmordet. 

Man får inte dela in befolkningen i olika folkgrupper (hutu eller tutsi) längre, man ska kalla hela sitt folk för rwandier. Om man lyckas med detta så har man kommit en lång bit på vägen mot försoning mellan hutu och tutsi. 

 

Som jag skrev innan så är de det minsta straff man ska ge dom, men samtidigt kan man inte ge hårdare straff för det kan bara skapa fler konflikter och bli en start på ett nytt folkmord eller krig. Man har väl hanterat dom som deltog på de bästa sätt enligt mig om man ska tänka på framtiden för landet. 

 

Man gör sitt bästa för att bygga upp samhället igen. Man försöker bygga upp områden som har förstörts för att få en ny start. Trots att vissa i militären var med på folkmordet så är de militären som höll ställningen i landet. Ett år efter detta så byggde man upp domstolarna, ungefär som den gamla modellerna. Det gick sådär med att bygga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hotell Rwanda

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-01-30]   Hotell Rwanda
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59730 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×