Fakta text Astrid Lindgren

1 röster
41280 visningar
uppladdat: 2018-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Astrid Lindgren

 

Den här texten kommer att handla om den kända författaren Astrid Lindgren och om hennes barndom, hennes verk och hennes böcker så enkelt om hennes liv. Vi kommer att berätta hur hon lyckades så bra med barnböcker.

 

Astrid Lindgren

  Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907 i Vimmerby i Småland. Hon dog den 28 januari 2002 i Stockholm. Där bodde Astrid med sina systrar och sina föräldrar. Astrid var en svensk barnboksförfattare och väldigt känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Bröderna lejonhjärta och Madicken.

   Hon är en av världens mest kända författare. Många av hennes berättelser är roliga, en del är allvarliga men de mesta handlar om barn som gör roliga saker och många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Hennes första bok var Pippi Långstrump och hennes sista bok heter Ronja Rövardotter.

   Astrid brydde sig mycket om barn och hon var emot våld och orättvisor och kämpade för barns rättigheter. Hon skrev många berättelser från sin egen barndom i sina böcker. Hon glömde aldrig hur det är att vara barn. Hon tyckte om att skriva redan i skolan, där hon brukade skriva sina uppsatser.

                                                             

 

 

 

 

 

 

Hennes barndom

  Astrid Lindgren hette från början Astrid Ericsson. Gården som Astrid föddes i heter Näs. De som kände Astrid när hon var liten säger att hon alltid hittade på roliga saker. De säger att hon älskade att klättra i träd! En av hennes bästa vänner hette Ann-Marie.

Precis som en av figurerna i Astrids böcker, Alltså mycket av det hon skrev är från hennes barndom. Astrid har sagt så här om tiden när hon var barn;

”Vi hade trygghet och frihet, Vi lekte och lekte så det var underligt att vi inte lekte ihjäl oss.”

 

 

 

Livet på gården

   Hon växte upp på en gård som heter Näs.

Den ligger i Vimmerby i södra Sverige. Astrids pappa var bonden och arbetade på gården. Alla i familjen borde hjälpa till även barnen. Alla i hennes familj tyckte mycket om varandra även att de hade svårt ibland i gården och Astrid älskade sina föräldrar.

Hennes familj när hon var barn; Mamma Hanna, pappa Samuel, storebror Gunnar, lillasyster Stina och andra lillasyster som hete Ingegerd.

 

 

 

Astrids familj

    När hennes son Lars var tre år blev hans fostermamma väldigt sjuk. Hon kunde inte längre ta hand om Lars, så han skulle flytta till ett nytt hem. Men Astrid tänkte att åka till Köpenhamn och hämta honom istället. Hon gjorde det och hämtade Lars och han fick att bo hos Astrids föräldrar på gården Näs.

    Efter två år träffade Astrid en man som hette Sture Lindgren och var chef på kontoret där Astrid jobbade. År 1931 gifte de sig och Astrid bytte efternamn till Lindgren. Då flyttade Lars hem till dem. År 1934 föddes Astrids och Stures dotter Karin och år 1941 flyttade familjen till Dalagatan i Stockholm. Där bodde hon resten av livet.

 

 

 

 

 

 

Hur började hon att skriva?

   Hennes pappa berättade alltid sagor och historier för sina barn. Pappan berättade ibland om roliga saker som han själv gjorde när han var barn. Då lärde sig Astrid att läsa böcker och sagor både hemma och skolan och tyckte hon om det. ”böckerna är vänner” sa hon en gång.

  När Astrid blev äldre började hon att skriva egna berättelser och när hon var 13 år gammal fick hon en av sina berättelser; ”livet på en gård ”publicerad i Vimmerbys tidning.

 

 

 

 

Några av Astrid Lindgrens böcker

 

     Pippi Långstrump (skapad 1945, figurerar i 3 romaner)

Boken är en av Astrids kända böcker och även finns namnet på den första boken om Pippi och hennes vänner, Tommy och Annika. Pippi är världens starkaste flicka, har fräknar och röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna och är allmänt ouppfostrad.

Boken finns översatta till 92 språk.

 

   Barnen i Bullerbyn (1947, 3 romaner)

Barnen i Bullerbyn är huvudpersoner i en serie barnböcker av Astrid Lindgren. De bor i tre hus bredvid varandra. Astrid såg sig själv som ett bullerbybarn, då mycket av det som beskrivs i böckerna är minnen från hennes egna barndom.

 

    Kajs Kavat (1950, 1 novell)

   Kajs Kavat är en novell av Astrids noveller. Den handlar om den fiktiva flickan Kajsa som bor hos sin mormor, och hjälper med julstök och torgförsäljning. På grund av detta kom mormor kalla henne Kajsa Kavat.

 

 

   Bröderna Lejonhjärta (1973, i en roman)

Boken är en fantasy-äventyrsroman av Lindgren som publicerades hösten 1973. Berättelsen handlar om bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Efter att de avlidit kommer de till Nangilja, ett land som var i himlen där de får sitt nya hem. I Nangilja upplever bröderna äventyr.  Böckerna översatts till 46 språk.  

 

Några detaljer

·         Astrid var 38 år gammal när hennes första bok kom ut. Den hette ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”

·         Hon var 86 år när hennes sista släpptes år 1993. Det var bilderboken ”Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken”.

· &n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

• Fakta om Astrid Lindgren av Nina Sahl • www.nyponforlag.se • https://sv.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgren • Astrid Lindgren – Ett liv av Cilla Dahlén • Författare av Kristina Nordström • Läs fakta och övningar av Eva Lundberg och Mikael Pauli • www.inlasningstjanst.se

Kommentera arbetet: Fakta text Astrid Lindgren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Claes Wik 2021-05-06

    Clean asf

Källhänvisning

Inactive member [2018-04-09]   Fakta text Astrid Lindgren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60277 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×