Klimatzoner

1088 visningar
uppladdat: 2021-04-16
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Orsaker: Orsaker till att det är klimatskillnader mellan zonerna är för att de ligger på olika ställen på jordklotet och ligger olika nära solen.

 

Tropiska zonen vid ekvatorn, subtropiska zonen norr och söder om den tropiska zonen, tempererade zonen norr och söder om den subtropiska zonen, polarzonen som är vid polerna (norr och söder om den tempererade zonen).

 

2. Tropiska zonen:

I den tropiska zonen är det lågtryck hela tiden. När det är lågtryck är det oftast ostadigt väder och det regnar. Solen skiner hela tiden. Lågtryck bildas när luften utvidgar sig och vatten blir till vattenånga och stiger eftersom det är så varmt. Högre upp är det kallare och vattenångan blir till vattendroppar. Dessa bildar regn. Klimatet i den tropiska zonen är varmt och fuktigt, ungefär som i ett växthus. Det är tack vare värmen och regnet som det har bildats regnskog. I regnskogen lever ca. 50 % av alla djur- och växtarter som finns i hela världen. I den tropiska zonen bor de få människor eftersom man kan lätt bli infekterad. Detta kan hända om man får ett sår. Såret klarar inte av att läka p.g.a. fuktigheten.

 

Subtropiska zonen:

I den subtropiska zonen är klimatet varmt och torrt. Här finns det savanner. En savann är en stor slätt med gräs och ett fåtal träd. Men mycket gräs innebär mycket betande djur. Betande djur drar också till sig rovdjur som kommer för att jaga. Ex. På djur kan vara; noshörning, elefanter och gnuer. Rovdjuren kan vara lejon och leoparder. Men som djuren i öknen är anpassade för torka är växterna också det. T.ex. kaktusar suger åt sig extremt mycket vätska och sparar det inuti sig. Andra växter har väldigt stora rotsystem eller ett slags vaxtäcke på bladen så att de inte ska avdunsta vatten. Här finns det öknar också. Det finns olika slags öknar som stenöken och sandöken. De djur som lever i öknen är anpassade för torka och de sover oftast på dagen när solen steker och de jagar och äter på natten när det är svalare. I öknen kan det bildas oaser. En oas är en vattenkälla som har bildas i öknen. Där finns det källvatten och det brukar också växa lite mer växter som inte har så stora rotsystem. Det är vid oaserna som människor och djur bor eftersom de behöver vatten för att leva. Men det bor få människor här eftersom det är svårt med resurser som vatten och mat. Det är också inom den subtropiska zonen som nord- och syd passadvindarna går in mot ekvatorn. 

 

Tempererade zonen:

I den tempererade zonen finns det något som inte finns i någon av de andra zonerna, nämligen årstider. Det är också stora skillnader med klimatet inom den tempererade zonen. Ex. Både Sicilien och Lappland finns inom den tempererade zonen och ändå är det kallare i Lappland än på Sicilien. Växtligheten är stor. Det finns många olika trädsorter som barrträd och lövträd. Barrskogen finns mer i norr och lövskogen mer i söder. Det finns även ett stort barrskogsbälte uppe i norr. Taigan. I taigan finns det till största del barrträd som gran och tall men det finns ett litet antal lövträd också. Inom den tempererade zonen bor det mycket människor. Det är också här vi bor och här de flesta industriländerna finns. I omgivningen finns både skog, stäpp och berg.

 

Polarzonen: 

På polerna är det extremt kallt och det är ständigt högtryck. Alltså det kommer lite nederbörd och det är klart och inga moln. Marken är tundra och är ständigt frusen. Det växter inte så mycket här heller även solen står lågt på himlen 24/7 under hela sommaren. Den hinner bara tina det översta lagret och det hinner inte växa så mycket under den tiden. Det brukar bara bli lavar, mossa, buskar och få träd. Det finns även djur som lever här är fjällripa, renar, pingviner och isbjörnar och de har anpassat sig till kylan genom att bygga upp ett ordentligt fettlager, ha mycket päls eller gräva ner sig i ide. Det få människor som bor här kallas eskimåer och de äter till mesta dels fisk som de fångar själva. Terrängen kan vara stora is områden och glaciärer.

 

3. Konsekvenser till klimatskillnaderna

 

Eftersom det är så kallt vid polerna som ligger inom polarzonen är det svårt för de få människor som bor där att odla. Därför livnära de sig på att jaga. De äter oftast fisk men även säl och isbjörn fungerar. Både skinn och päls kan bli varma kläder och filtar för oss människor. Fettet är näringsrikt.

I Sverige har vi potatis och vete som baslivsmedel. Flera länder inom den tempererade zonen har potatis som baslivsmedel eftersom den hinner växa och mogna under den korta och ganska kyliga sommaren. Potatis är också ganska näringsrik. Vete är ett spannmål som ungefär en tredjedel av världen odlar. 

Vete brukar man ha i bröd men det fungerar även med andra spannmål. För de flesta tillhör bröd vardagsmaten liksom potatis.

I Asien äter nästan alla ris med tillbehör flera gånger om dagen och ungefär hälften av alla människor äter ris. De mesta ris odlar i översvämmade fält. Ris behöver ca. 25° att växa i för att både hinna att växa och att mogna. 

Majs kan växa i princip var som helst. De enda kraven är att de ska vara soligt och varmt. Av majs kan man göra både bröd, gröt, flingor och såklart ätas som en grönsak i sig själv.

Hirs har ungefär samma kriterier som majs men hirs klarar både värme och torka bättre. Hirs odlar mest Indien och Afrika men de finns förstås andra ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Klimatzoner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Olivia Bohlin [2021-04-16]   Klimatzoner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60840 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×