Turkiet

2 röster
7621 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Turkiet är ett ganska avlångt land. Landets yta är 779 452 km2. Landet gränsar i öster till Syrien, Iran och till Irak, Georgien och Armenien. Svarta havet gränsar till landet i norr och söder till Medelhavet. Om man skulle placera ut landet i mellanöstern så ligger det i norr. Turkiets huvudstad är Ankara, det bor ca 65,7 miljoner människor i landet. De största städerna i landet är Izmir, Adana, Istanbul och Antalya. Det finns några sjöar i landet dom flesta är saltvattensjöar som är ganska små. Den största är Vansjön som ligger i öster. Andra stora sjöar är Tus, Beysehir. Der rinner även en del floder i landet de största är Eufrat och Tigris. De finns en del större bergskedjor, Poriska bergen som ligger i norr och Toros Daglarr. Det Största berget är Ararat som är 5 165m högt. Utanför landets östkust finns flera småöar, och det finns flera vikar T.ex. Antalya, Iskenderun, Germlik, Izmit.
I januari är det ca 5 grader varmt och i juli ca 20-30 grader varmt i landet, på sommaren söker sig många turister till Turkiet på solsemester
Nederbörden är 50-100 mm i januari och 0-50mm i juli. Landet är uppdelat i följande klimatzoner Norra delen har en subtropisk zon, vinterregnklimat, buskstoppklimat och lite lövskogsklimat.

Landets producerar nötkött, tomater, solrosor, majs, foder, sockerbetor, citrusfrukter och bomull. Energiråvaror är brunkol som utgör 15 % av världsproduktionen. Turkiet utvinner även bavixit och järn.
De viktigaste exporterna kläder och textilier, elektriska och elektroniska varor, bilar, livsmedel, metallvaror. Fisket har stor ekonomisk betydelse för landet. Fångsten är till störta del från områdena i vattnet söder om landet. Havet runt Turkiet är i stor del oljeförorenat eller förorenat på något annat sätt. Produktionen av olja per år är ca 10 000 ton.

Folket är muslimer i Turkiet. Och man talar turkiska. Ca 5-20 % av befolkningen är analfabeter. Deras välstånd och inkomsttillväxt har ökat med 5 %. Medellivslängden i landet är 60-70 år. Om man ska jämföra med stora delar av Afrika där det är ca 45år så är medellivslängden hög. Befolkningstillväxt per år är 2-3 %.

Landet består i mitten av betesmarker, i nordöst är det skogsmark. Längs kanten av landet från öst upp till nordväst är det odlad jord. Landet har en liten risk att drabbas av jordbävningar, men det finns några aktiva vulkaner i landet. Landets jordmåner är i norr grå-brun eller bruna jordar. Mitten av landet öken och i syd bergsjordar.



Landet består av ganska stor del odlad jord. 10-30 % av landet är skog. Och det är ingen avskogning i landet utan tillväxt.

Tidzonen i Turkiet är (+2), om man jämför med Sverige är det 1 timmes skillnad. Det är ganska mycket turister som besöker landet för solsemester. Många besöker också hamnstaden Istanbul. Turkiets flagga är röd med en vit ”måne” och en liten stjärna. Och deras Statsskick är republik och deras valuta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Turkiet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Eliah Gabrielsson 2018-05-03

    bra med fakta men inget roligt att läsa.

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Turkiet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6290 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×