Bokrecension: Waris

1 röster
6916 visningar
uppladdat: 2006-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det var en gång…
En av världens mest kända och framgångsrika fotomodeller. Från början tyckte alla att Waris var en mycket snygg och framgångsrik kvinna. Men en dag berättade Waris något som fick alla att se henne på ett annat sätt.

Hemligheten
För en tidning i USA berättade Waris om sin störta hemlighet, Waris hade blivit könsstympad som barn. Delar av hennes könsorgan hade skurits bort. En kvinna vid namnet ”zigenarkvinnan” hade tagit bort hennes klitoris och blygdläppar, när Waris bara var fem år. Könsstympning av små flickor i Somalia är mycket vanlig där Waris är född. Varje år får ca: två miljoner flickor i Somalia delar av sina könsorgan bort skurna. Könsstympning är mycket farligt, det händer att man skär fel och då riskerar man förblöda och dö.

FN
FN kontaktade Waris i september år 1997, de undrade om waris ville bli ambassadör under 3 år, Waris skulle resa runt i världen och berätta om den hemska könsstympningen för folk. Det skulle bli svårt tänkte Waris, men hon tackade ändå ja för att hjälpa andra kvinnor. FN vill därför att könsstympning ska förbjudas.

Könsstympningen
Waris berättelse om den hemska könsstympning har väckt en stor uppmärksamhet och, och en berättelse som har fyllt en plats i mitt hjärta. Här är den sanna berättelsen om Waris dirie.

Om Waris
Waris familj var djurskötare och nomader. Waris fick aldrig bo i ett hus som låg på en bestämd plats. Familjen hade en hydda av flätat gräs som packades på kammelsens rygg när det var dags att flytta. Eftersom det är ont om vatten i öknen måste familjen flytta för att hitta en plats med vatten. Waris och hennes tolv syskon fick aldrig gå i skolan, de skulle istället hjälpa föräldrarna att sköta om djuren. När waris var sex år ansvarade hon för sextio får och getter. Waris trivdes mycket med sin familj. Hon älskade och beundrade sin vackra mamma jättemycket. På kvällarna brukade Waris mamma berätta sagor för Waris. Waris älskade att ligga bredvid sin mamma och bli smekt om håret. En dag berättade Waris mamma att Zigenarkvinan äntligen var på väg till deras hydda. Zigenarkvinna var en sån som omskär små flickor i Somalia. Om flickorna i Somalia inte var omskurna var de orena. Zigenarkvinnan gjorde en oren flicka till en ren och värdig kvinna. Om man inte var omskuren kunde man aldrig bli en riktig kvinna, och ingen skulle respektera hennes så länge hon var oren. Ingen skulle vilja ta Waris till sin make, och om hon fick dålig ryckte skulle ingen resptkera henne och aldrig bli gift. Därför bad Waris för sin mamma om att bli omskuren, hon ville så gärna bli kallad för en riktig kvinna. Waris mamma sa ja, och sa att hon skulle prata med zigenarkvinnan.

Omskärelsen
En morgon väcktes Waris av sin mamma, Waris mamma sa att Zigenarkvinnan var på väg, så det var bäst om de gick upp. Waris och hennes mamma gick in till skogen och satte sig på en sten, waris höll sin mammas hand hårt och började hålla utsikt. Efter en stund hörde de några steg, det var Zigenarkvinnan. Hon hade en gammal väska som hon bar på och en stor sjal runt om kroppen. Hon verkade otrevlig och hård, hon sa inte ens hej och började rota i sin väska. Hon frågade inte ens Waris om hur hon mådde, hon började med att säga att waris skulle sätta sig med benen isär, så skulle de börja. Waris mamma satte sig bakom waris och gav waris en rot att ha i munnen. Då förstod waris att det skulle göra ont, waris mamma satte också en bindel framför waris ögon, waris skulle inte behöva se när Zigenarkvinnan omskar Waris. Det fanns ingen bedövning att få. Det gjorde så ont när Zigenrkvinna omskar i waris underliv. Waris kunde inte riktig säga hur ont det gjorde, men det var ungefär som att skära smalbenet på en om och om igen. Det gjorde så fruktansvärt ont så att Waris svimmade. När Waris vaknade låg hon i en liten hydda lite längre bort från stenen där hon blev omskärd. Hennes fötter var sammanbundna, Zigenarkvinnan hade skurit bort hennes klitoris och blygdläppar, hon lämnar bara ett litet hål för att urinen ska passera. Såret hade inte läkt än så länge så Waris skulle få ligga kvar här några veckor tills hon kunde gå igen.

Kort Fakta
Många som blir omskärda riskerar då att dö. Det händer att man skär fel. Waris stora syster dog när Zigenarkvinanan skar fel på henne, det var för att hon skar med en smutsig glasbit som hon tidigare hade använd för en annan. Det kan leda till att man då får infektioner och förblöder. Meningen med omskärelsen är att kvinnan får ont av att ligga med en man. Om mamnen vet att kvinnan är omskärd så kan han känna sig trygg i äktenskapet. En omskuren kvinna ska var trogen mot sin man, därför omskärs flickor i Somalia.

Waris blivande man
Waris är en väldig stark och modig tjej. Waris pappa brukade säga till Waris att hon var mer som en son för han. Om Waris skulle få fortsätta att vara en stark och modig kvinna skulle ingen vilja gifta sig med henne. Om waris fick dålig rykte skulle waris aldrig bli gift. Männen i Somalia ville inte ha självständiga fruar. Så Waris pappa var tvungen att hitta en man åt Waris, innan det var för sent. En dag ville Waris pappa visa Waris hennes blivande man. Waris hoppades på att det skulle vara hennes grannes son. Waris hade varit kär i honom sen de hade flyttat bredvid de. När Waris såg sin blivande man var han inte som Waris hade hoppats på. Mannen var gråhårig och runt sextio, och med en käpp i ena handen. Waris pappa tyckte att det var det bästa Waris kunde få. Waris var ju bara tretton år. Mannen skulle betala Waris pappa fem kameler och ta hand om Waris väl. Kameler är viktiga djur i Somalia. Waris familj behövde nya kameler för att klara sig. Waris kunde inte göra nåt, men hon hade bestämt sig för att inte gifta sig med den gamla mannen. Det ända hon kunde göra var att rymma. Waris syster som också hade rymt några år tidigare, och som nu bodde i Mogadishu, Somalias huvudstad. En morgon väcktes Waris av sin mamma, Waris skulle rymma men lovade sin mamma att komma tillbaka. Hon lovade också att komma tillbaka rik med mycket pengar åt sin fattiga mamma. Waris vägrade säga imot sin pappa att hon inte ville gifta sig med den gamle mannen, så därför var hon på väg att rymma hemifrån. Waris lämnade familjens hydda och började springa framåt i öknen.

Waris rymmer
På vägen till Mogadishu var Waris nära på att bli uppäten av ett lejon, när Waris hade vandrat runt i öknen i flera dagar orkade hon knappt gå längre. När Waris fick syn på en väg med bilar sprang hon fram till en lastbil för att få skjuts. Två män stannade lastbilden och sa till Waris att hoppa på. Waris och en annan man satt längstback i lastbilen, plötsligt var hans han under waris klänning. Mannen började ta av sig kläderna och slängde sig ner på Waris. Waris försökte slita sig loss men han var för stark. Till sist förstod Waris att hon aldrig skulle ta sig loss om hon inte gjorde något åt det. Waris sa till mannen att hon ville ligga med han, men hon skulle bara gå ut och kissa först. När Waris hoppade av lastbilen sprang hon bara rakt fram som bara den och såg aldrig de två männen mer. Efter mycket letande efter sin syster hittade hon äntligen henne. Hon var besviken på Waris. Waris skulle inte ha lämnat mamma och djuren. Vem skulle nu hjälpa till mamma?

Waris i Mogadishu
Efter att ha bott hos sin syster ett tag träffade Waris en utav sina mostrar, vars man som skulle flytta tillbaka till London. Waris undrade om hon kunde få följa med. Men det fick hon inte. Waris bad om att hon skulle jobba som städerska och göra vad som helst bara hon fick följa med. Till sist fick hon det. Waris arbetade som en städerska åt sin moster i London. Men för varje år som gick började Waris drömma om att kunna prata engelska och gå i skolan och att få lära sig skriva och läsa. Hon var så nyfiken på det engelska språket och kulturen. Waris uppgift var också att hämta sina kusiner från skolan. Varje gång såg hon alltid en man stå och stirra på henne när Waris väntade på sina kusiner. Waris vågade inte gå fram och prata med mannen. Waris var så rädd att hann inte skulle göra henne något ont, som den gången när Waris var nära på att bli våldtagen av lastbilschauffören. En dag kom mannen fram till Waris och gav henne en kort och sa något på engelska. Waris som inte förstod engelska frågade sina kusiner om vad mannen ville. Kusinerna sa att mannen var en känd fotograf som ville ta bilder på Waris, han tyckte att Waris var så vacker. Waris skulle säkert passa bra på bild. En dag så sa Waris moster att de skulle åka tillbaka till Somalia. Waris ville inte flytta, så hon grävde ner sitt pass i familjen trädgård och sa att hon hade tappat bort den. Hon kunde ju inte åka med utan pass, så Waris fick stanna och bo på en ungdomsgård. Waris skaffade sig ett jobb och började läsa engelska på fritiden, men Waris tänkte mycket på fotografen. En dag ringde hon ditt och bokade in en tid hos fotografen. Efter den första bilden som togs av Waris visste fotografen att Waris skulle passa jättebra som fotomodell, fotografen ringde till ännu en känd fotograf och frågade om han ville se bilderna på Waris. Fotografen som såg bilderna på Waris visste nu att det var något speciellt med Waris. Fotografen hade rätt, waris passade väldigt bra på bild. Hennes vackerhet gjorde så att alla ville ha Waris i till sina bilder. Alla ville att just Waris skulle göra reklam för just deras vara.

Waris och Dana
För första gången blev Waris kär på riktig i en man som hette Dana. Men Waris var orolig om vad Dana skulle tycka om Waris underliv som var ihop syd. Dana visst redan om kvinnlig omskärelse. Efter att ha gift sig med Dana, opererade sig Waris och fick därefter en son ihop med Dana. Waris döpte sin son till Aleek som betyder lejon på somaliska.

Speciella Händelsen i boken
Det som gör boken intressant och oförglömligt är när waris blir omskärd. När man läser boken känns det som om man själv var med, det som gör så att man känner att man hänger med är att Waris berättar väldigt tydligt och detaljerat. Ett citat som jag tyckte passade jättebra ihop med den gången som Waris skulle bli omskärd. Efter att ha blivit omskärd ligger då Waris i sin lilla hydda och frågar sin mamma om varför kvinnor ska få lida. Då säger hennes mamma:

”Kvinnor ska lida i det tysta.”

Man ska inte prata om sina problem, kvinnor ska lida även om det kan leda till döden. Waris mamma säger också att det var bra att Waris blev omskärd för annars skulle hon aldrig ha blivit gift och fått en bra man. Det är bäst om man är trogen mot sin man om man vill ha ett bra liv. Efter allt det smärta som kvinnan upplever ska mannen inte behöva känna till, utan det är kvinnas sak.

Waris liv efter boken
Waris jobbar fortfarande som fotomodell och är gift med Dana. Waris bor i New York och har en son som heter Aleek. Waris som nu är 33 år, hon är inte så säker för att i Somalia har man inte koll på sån här. Waris har gett upp tre andra böcker. Waris har också varit till en stor hjälp för FN. Waris har en egen hemsida där man kan gå in och läsa om könsstympning och läsa om andra kvinnor som har varit med. Waris har också blivit nominerad för World Social Award. Waris är en utav de 10 mest kända fotomodellerna i världen. Waris har bl.a. varit modell ansiktet för många kända märken som Nike, Gucci och många andra. Efter att boken gavs ut, åkte Waris tillbaka till Somalia för att träffade sin mamma. Waris säger att träffa hitta sin mamma var nästan lika omöjligt att tänka dig bli fotomodell, och när waris tänker tillbaka på sitt gamla liv känns det som en saga, säger Waris.
- Waris Dirie

Jag tyckte...<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Waris

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-16]   Bokrecension: Waris
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6217 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×