Den lyckosamme soldaten

2188 visningar
uppladdat: 2006-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det var en gång en soldat, som var på väg hem efter en vakttjänstgöring på slottet. För att komma hem till sin gamla mor – soldaten bodde fortfarande hemma hos henne –, behövde han gå genom en stor, mörk skog. Där han gick vägen fram, mitt inne i skogen, mötte han en gammal, gammal gumma. Den gamla gumman kånkade pustande och stönande på en säck. Soldaten stannade och frågade gumman om hon ville ha hjälp att bära hem säcken.
–Ja, du ser ut att vara stark, så har du inte bråttom, och ingenstans att gå, så kan du nog få hjälpa mig, svarade gumman, ta säcken nu, så visar jag vägen. Gumman gav soldaten säcken och började gå. När de gått ett stycke svängde hon av på en liten stig. Efter att ha vandrat ytterligare en stund, som kändes väldigt lång, svängde den annars raka vägen äntligen, och när de gått runt kröken uppenbarade sig en liten grå stuga. På långt håll såg stugan ut att vara väldigt gammal och sliten, men när de kom närmare såg soldaten att den var mycket välvårdad, och inte alls luggsliten. När de var ända framme visade gumman var soldaten skulle sälla säcken, sen bjöd hon in honom på kaffe, som tack för hjälpen. När de druckit upp kaffet frågade soldaten om det var något annat gumman behövde hjälp med.
–Åja, sade gumman då, nog skulle det vara skönt att få veden inburen, så om du inte har något annat att göra är jag bara tacksam.
–Mor vet inte när jag kommer hem, så nog har jag tid att hjälpa till.
–Veden är upphuggen i en liten glänta några minuter österut härifrån. Ta den här korgen och fyll den med så många vedträn det får plats, så bjuder jag på soppa när du är tillbaka.
Soldaten gick och hämtade veden och när han kom tillbaka fick han den utlovade soppan. När de ätit färdigt tänkte soldaten att det kanske var mer gumman behövde hjälp med, så han frågade: –Är det något mer jag kan hjälpa till med, som tack för soppan?
–Ja, jo, vatten skulle behövas, så har du fortfarande tid, kan du ta de här hinkarna och ta lagom mycket vatten ur en bäck några minuter västerut härifrån.
Solen höll på att gå ner, så soldaten skyndade sig att fylla hinkarna med det klara kalla vattnet. När han kom till skogsbrynet nära stugan var det inte stugan, utan ett slott han såg. Utanför slottet stod den vackraste prinsessa han någonsin sett! När prinsessan såg soldatens förvånade min sade hon: –Det är jag, den gamla gumman! Jag blev förvandlad av en elak häxa, och skulle aldrig få bli mig själv igen, om inte en man självmant hjälpte mig med tre ting. Som tack för att du löste förtrollningen ska du få gifta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den lyckosamme soldaten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-17]   Den lyckosamme soldaten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6244 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×