Demografi

1 röster
10341 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hemtenta – Demografi


1. Vilka push- och vilka pullfaktorer anser du att det finns för Sverige?
Vi är många naturtillgångar som mycket skog m.m. vilket är en stor pushfaktor. Vår kyla är både en push- och pullfaktor beroende på vad man är intresserad. Det är push om man är intresserad av rymden vilket man kan se i Kiruna där det finns ett rymd gymnasium m.m.
Sen är det så att Sverige har väldigt hög skatt vilket lätt kan skrämma bort folk (pullfaktor)
Men med skatten kommer det ändå en stor trygghet. Vi har mycket bidrag som gör att man lätt kan klara sig i Sverige, både gammal som ung.


2. Vilka personer får asyl i Sverige?
Det är flyktingar som t.ex. är förföljda i sitt land för t.ex. sin ras, politiska åsikt, sexuella läggning, religion m.m. Men man kan även få asyl om man är skyddstillsyn för t.ex. rädsla för dödstraff


3. Vad innebär den så kallade Dublinförordnanden?
Den som flyr ett land har ej rätt att välja asyl land utan får söka asyl i det första land man kommer till som är tryggt. Och inom EU kan man även skicka en asylsökande ”vidare” till ett annats EU land där man sökt asyl först.


4. Vad innebär integration?
Integration innebär ett ”blandsamhälle”. Där det inte är uppdelat mellan folk som har olika etniska bakgrunder, ”ras”. Man vill att alla ska ha förståelse och respekt mot alla i vårt land oavsett kön, bakgrund, ”ras”, sexuallitet. Man tror även att man kan minska fördomarna helan ”raserna”. Man vill även att det ska bli mer kontakt mellan alla både i samhället men framförallt redan i skolan, där redan där det byggs upp många fördomar.


5. Redogör för begreppet total befolkningsförändring?
Med total befolkningsförändring räkna man hur många som födds (Nativitet) + hur många som invandrat (immigrerat) - hur många som dör (mortalitet) – hur många som flyttar från ett land. Med att använda detta sätt kan man ta reda på hur mycket man går plus eller minus med hur mycket befolkningen ökad/ minskat under ett år. För vissa länder (som Sverige) som behöver bli fler ska denna slutsiffran vara positiv. Detta då för att vi i Sverige behöver mer invånare derför att vi bland annat har brist på folk inom vissa yrken m.m. Medans vissa länder (Kina) som ej behöver vara fler ska slutsiffran bli negativ. För de är så många redan att de skulle inte klara av fler folk, det skulle bli brist på bostäder och föda.




6. Välj ett valfritt land och gör en analys över landets framtida möjligheter, faror och behov. Med utgångspunk från befolkningspyramider från 2000,2025 och 2050.
Jag har valt att analysera Bulgarien. På deras befolkningspyramid kan man se att de blir färre och färre vilket kan ha olika andledningar, men i Bulgariens fall tror jag att det är att de blir rikare, vilket gör att de får mer pengar och vill utvecklas, vilket i sin tur gör att det studerar mer. Och om folk studerar mer väntar det med att skaffa barn vilket då leder till att det blir minskad befolkning. Om man tittar på pyramidens olika år ser man att det blir äldre i Bulgarien det kan man tyda på att deras sjukvård bli bättre. Men det blir bara fler äldre hela tiden vilket gör att det de yngre kommer få jobba längre så att de har råd med alla äldre.
Men det blir även brist på personal inom t.ex. äldreomsorgen för där är ej så mycket att ta hand om alla de gamla.


7. Välj ett valfritt demokratiskt problem och gör en analys utifrån det.
Jag hade tänkt skriva om födselunderskottet i Kina.
Kina är ett väldigt speciellt land när det gäller barnafödsel. Kina är den folkrikaste stat med sina 1,3 miljarder invånare. Men egentligen så skulle det inte vara ett problem för det finns fler länder med den landytan som Kina har och det finns fler länder med så mycket invånare fast på mindre yta. Men nu är det så här att Kina är täckt med en massa ofrukt bara berg, öknar och stäpper. Så det flesta som bor i Kina bor i stora städer där det är väldigt förtätande lägenheter, där ibland det är så överbefolkat. Kinas befolkning är en femtedel av världens befolkning men bara 7 % av den odlingsbara jorden. Detta är ett stort problem i Kina. Därför försöker nu Kina se till att alla bara från födda ett barn var så att det ej blir så mycket folk där. Men det som man inte tänker på är att det kommer bli kaos i Kina om några år då alla de som är födda innan lagen trädde i kraft, det är jätte många, och då är det få som kan ta han om de gamla och det kommer bli kaos inom vården för det kommer va för få som jobbar med det. Men inte nog med det så kommer även det vara svårt att ge pension till de äldre, fast jag vet ju dock ej om. Men i Kina är det så att man ska ta hand om sina föräldrar och det blir svårt om man är det ända barnet som ska ta han om båda sina föräldrar och då kanske den man är gift med dennas föräldrar. Då går det åt väldigt mycket tid till att ta hand om det äldre och mycket pengar åt att försörja dessa. Inte nog med det så kommer nog även skatterna att höjas i Kina för at klara av all dessa äldre. Vilket gör att det blir fattigare i Kina.
Ute på landet i Kina där ca två tredjedelar bor på landsbygden fuskas det mycket om hur många barn man har. För där ute är det bara sönerna som får förra vidare namnet och ta över efter fadern. Det är även så att föräldrarna står för bröllopet om det är en Flicka. Detta betyder då att det är mycket dyrare/ ”opraktiskt” att ha en flicka, därför är det ofta så att man har två eller tre barn och då den ena är en son om de första barnen är flickor. Detta har medfött att många tar reda på i förväg om det är en pojke eller flicka. Är det en flicka görs abort. På vissa ställen har det förbjudits att ta reda på vilket kön det är för att man ska försöka få fler flickor (då det är vanligare med pojkar i Kina), men det de gör då är att när de väll hat fött barnet och det är en flicka så dödas hon och man försöker på nytt med ett nytt barn. Och visst det låter jätte hemskt och jag förstår ej hur de kan göra så mot små barn, men ändå förstår jag de för det ger många fördelar att ha pojkar. Men det jag tycker presidenten Hu Jintao kan införa något speciellt tillägg om man får en dotter så att det blir fler kvinnor i landet. Men det är nog ej så lätt med tanke på att Kina är folkrepublik med ett kommunistiskt parti i styr och med en erfarenhet världen har av hur det är när ett land är undre kommunistiskt styre (Hitler tyskland, Sovjet, Kuba) så vet man att det oftast är oroligt i landet och jag kan tänka mig att det inte gör saken bättre.
En annan sak som också kan göra så att det blir stora problem är att Kinas medelklass försvinner allt mer. För det är de som bor i städer och som bara föder ett barn och oftast lite senare då de satsar mer på karriären och utbildningen och tar barn senare. Men det är även så att det är medelklassen som betalar mest skatt vilket betyder att det blir mindre skattepengar.
Men man kan ju fråga sig varför regeringen överhuvudtaget hat lagt sig i barnafödseln. Varför inte bara låtit landet styra det själv. Jo det är för att annars hade Kina haft så många invånare om några år att det ej skulle ha funnits mat och plats att bo på. De hade fått importera mer och byggt mer på höjden men det hade ej funkat i längden det hade blivit svårt att hålla alla levande. Men kan Kinas Regering göra något. Nä jag tycker inte det för hur de än gör det så blir det problem både för de yngre, äldre, ekonomiskt och boyta. Men så som de har gjort det ny är nog på det bästa sättet fast det skulle ej ha tagit det så drastiskt, utan kanske börjat med en trebarnregel och försökt så folk ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Demografi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Demografi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6316 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×