Bokrecension: Anne Franks dagbok av Anne frank

57 röster
62980 visningar
uppladdat: 2006-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anne Franks dagbok

Jag har läst Anne Franks dagbok. Boken är en självbiografi så huvudpersonen är Anne Frank och hon skriver den utifrån sig själv och sina egna erfarenheter. Boken handlar om hennes liv under kriget, hur de lever gömda i flera år för Hitler och hans trupper. Berättelsen är skriven som en dagbok. Det innebär att dag, datum och år står så man vet vilken tid det rör sig om.

Hon var tretton år när hon gick under jorden och i dagboken får vi följa hennes utveckling till en ung kvinna. Anne Frank gömde sig tillsammans med sin familj i en lagerlokal i centrala Amsterdam. Tidsintervallet i hennes bok är 12 juni 1942 - tisdag 1augusti 1944.

Det är Annes pappa som har gett ut boken så att man ska kunna läsa om hur de behandlades och hur dom hade det under kriget. 1947gav hennes far Otto Frank ut hennes dagbok, som översattes till en mängd språk och som också blivit filmatiserad ett antal gånger. Den version som Otto Frank gav ut var en smula reviderad; bland annat strök han saker som handlade om dotterns pubertet. Senare har mer fullständiga versioner av dagboken kommit ut i tryck.

Här ett citat ur boken;
”Kära Kitty, fars födelsedagsvers till mig är så vacker att jag måste visa dig den. Eftersom Pim skaldar på tyska, måste Margot ge sig på att översätta. Du får själv bedöma hur väl Margot lyckas med det frivilliga uppdraget. På en sedvanligt kort sammanfattning av det gångna årets tilldragelser följer:

Som yngst av oss alla men stor ändå är bördan din tung, det kan man förstå, alla vill mästra, man trampar på din tå: >>Lyssna och lär !<< - >>Sanna mina ord<<
>>Slikt är ju vårat och knappast ditt bord det gäller att veta vad man måste och bör.<< Så lyssnar du ständigt till en samlad kör. Vår a egna skavanker står sig jämnt lika slätt, att klanka på andra går ledigt och lätt. Felar och missar gör faktiskt envar, det inser måhända även mor och far, som hastigt och lustigt på dig kan skylla även om gamla ibland må förbrylla. Sitter man omgiven av gamla tanter måste man plikta, betalar man panter, för man vara nöjd med en mager portion, då tiger man still för friden och ron. Månader går men inte förgäves, du besitter den tåga som fordras och kräves, böcker och lärdom fyller din tid du hinner knappt vila efter dagens id. Värre än så här frågan som gnager: >>Vad nu ta på mig? Vad jag en drager är det smått och trångt. Byxor har jag inga linnet når knappt ens över min bringa. Om skorna bör vi helst inte resa någon talan de klämmer och plågar mig här mitt i dvalan.<< Ja, om tio centimeter man hunnit växa är allting för litet, man lär sig sin läxa.”

Anne fick även andra fina presenter, men dikten stod henne närmast hjärtat.

Att Anne Franks dagbok är känd över hela världen är inte så konstigt med tanke på hur mycket fakta, underhållande och gripande texter som är skriven av en trettonårig tjej. I Annes dagbok visar det sig att även hennes syster skrev dagbok, men den har aldrig återfunnits.






Fakta om Anne Frank

Anne Frank hette egentligen Annelies Marie Frank, men hon föredrog att kallas Anne. Anne var en 13-årig judisk flicka som var född 12 juni 1929 i Frankfurt am Main, Hessen, Tyskland. Hon levde med sin pappa (Otto Heinrich Frank) och mamma (Edith Holländer Frank) och en syster som hette Margot som var 16 år. Hennes pappa kallades för Pim, varken han eller barnen kunde minnas varför. Anne blev väldigt berömd för sin dagbok och därför blev en av hennes drömmar uppfyllda, men tyvärr så var det efter hennes död. Annes dröm var att bli journalist eller författare.

Familjen flyttade från Frankfurt am Main 1931. Därefter flyttade dem till Aachen, som ligger i Tyskland. Annes pappa, Otto var då och letade bostad i Amsterdam, så att familjen kan flytta dit för att komma undan nazisterna.

Livet i Amsterdam:

De kom till Amsterdam i början av 1933. Då var Anne bara fyra år gammal. Otto startade ett affärsföretag, Opekta. Anne hade det lättare att anpassa sig än vad Margot hade det. Anne hade två bästa vänner Susanne (Sanne) Ledermann och Hannah ( Hanne) Goslar. Sannes syster Barbro var Margots bäste vän. Annes intressen var historia, filmstjärnor, grekisk mytologi och att skriva. Hon gillade också djur, men katter var favorit djuret. Hela familjen tyckte mycket om djur! Anne hade till och med en katt, Moortje hette den.

Det dröjde inte länge förrän nazisterna kom till Holland. Strax efter fick alla judiska barn flyttas till judiska läroverk eller till privatlärare.

Men det skulle komma att bli ännu värre för judarna, dom blev tvungna att fästa en smutsgul stjärna i brösthöjd på vänstersida, väl synlig, på alla kläder med ordet Jood (jude). Såklart var de inte gratis utan de kostade 4 cent styck. Överallt kom det upp skyltar där det stod "förbjudet för judar". De fick inte sitta på parkbänkarna, cykla, inte åka med spårvagnarna och inte umgås med såna som inte var judar.

När Anne fyllde 13 år, så fick hon den hett efterlängtade grön och rödrutiga dagboken som hon hade önskat sig sålänge. Den var egentligen ett poesialbum, men den hade ett lås så den fungerade som en dagbok.

Några veckor efter Annes 13- årsdag var alla judar tvungen att lämna in sina cyklar. Men familjen Frank lydde inte ordern, de gömde undan Ediths (mamman) och Margots cyklar, men Annes cykel hade blivit stulen under påsklovet.
Strax efter cykelinlämningen så kom utegångsförbudet. Judarna fick inte lämna deras hem mellan klockan åtta på kvällen och klockan sex på morgonen. Samtidigt kom förbudet att de inte fick vara i sina trädgårdar eller balkonger mellan åtta på kvällen och sex på morgonen.

Annes 13 årskalas var det sista stora kalaset dom hade, innan de gick under jorden. En av Annes intressen var att läsa böcker och hennes favoritförfattare var Cissy van Marxveldt. Dessutom gillade Anne att skriva brev. Men Otto Frank förbjöd henne att skriva brev eftersom risken var stor att dom kunde bli upptäckta, så därför kom det sig så att hon skrev mer och mer i sin dagbok.

En person avslöjade dem till slut för Gestapo. Hela familjen hamnade i koncentrationslägret Bergen – Belsen. Alla utom pappan dog där. Anne dog av tyfus år 1945, inte lång tid innan brittiska soldater befriade lägret den 15 april 1945.
Den brittiske historikern David Irving har hävdat att Anne Franks dagbok är enförfalskning, och han är inte ensam om denna åsikt. Simon Wiesenthal är också en historiker och gammal politiker som menar detsamma.

Egna funderingar

Detta är en bok som jag först tyckte var lite svår att komma in i, men när man har läst ett tag så går det nästan inte att sluta. Det som är synd, är att det är många svåra ord och mycket uppräkningar. Hon listar upp ex. alla presenter, vad alla heter och allt vad de äter. I och för sig kan man ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Anne Franks dagbok av Anne frank

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-08

    Jättbra recension!Jag har oc

  • Inactive member 2006-11-06

    skit bra

  • Inactive member 2008-03-11

    Jättebra, verkligen! 5 stars!

  • Inactive member 2008-05-13

    Att Simon Wiesenthal, den gaml

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-07]   Bokrecension: Anne Franks dagbok av Anne frank
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6544 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×