Fastighetsskatten, 2006

3311 visningar
uppladdat: 2006-08-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
2 Frågor inför valet hösten 2006
FASTIGHETSSKATTEN OCH REAVINSTBESKATTNINGEN

Det är mycket att tänka på inför riksdagsvalet och många frågor är aktuella, men det finns två frågor som har kommit att röra mig och min familj en del och dessa är hur fatighetsskatten och reavinstbeskattningen kommer att påverka oss som villaägare beroende på vilket parti som kommer att bli det ledande.
Jag kommer skaffa den information jag behöver gällande frågorna genom tidskiften “Vi i Villa”, Partiernas hemsidor på Internet och genom en intervju med Göran Andersson medlem i villaägarnas riksförbund.

Intervju med Göran Andersson, medlem i villa ägarnas riksförbund och aktiv demonstrant mot fastighetsskatten, här kommer en sammanfattning godkänd av honom själv;
Andersson menar att fastighetsskatten bör avvecklas snarast. Fastighetsskatten är ett fiktivt värde, som tas ut varje år, som ingen fastighetsägare kan påverka utan den sker utav de förbättringar och försäljningar som sker inom området som fastigheten tillhör enligt länsstyrelsen. Värdet på förbättring även de som tillhör en bättre miljö, beskattas två gånger dels vid inköpet och därefter vid höjd fastighetsskatt. Göran Andersson tycker också att den borgliga alliansens förslag om att istället ta ut en kommunal avgift är bra, då han kan se hur detta gynnar kommunernas ekonomi. Andersson hävdar att det bästa partiet i denna fråga och de flesta andra är; Nya Moderaterna.

Följande frågor och svar är direkt hämtade ifrån “Vi i villas” hemsida, den 23/8-06; http://www.viivilla.se/articles.asp?articleid=2899&categoryid=111&mode=ShowArticle&searchit=fastighetsskatt

För att få en ytterligare bredd på frågan och då ifrån ett politiskt obundet parti, så har jag tagit information och hjälp ifrån föreningen; Småhusägare mot boendeskatten,
Källa;http://www.boendeskatt.nu/Omoss.htm

Fastighetsskatt
Hur ser ni på fastighetsskatten för villaägare?
Hur vill ni att den ska se ut i framtiden?

Vänsterpartiet
Kombinationen fastighets- och förmögenhetsskatt kan ge en orimlig skattebörda för låginkomsttagare som har ett avbetalat hus med högt taxeringsvärde. Därför har Vänsterpartiet varit pådrivande för att utvidga begränsningsregeln på så sätt som nu görs. Vi kommer också att följa utvecklingen för att vid behov initiera ytterligare justeringar. På sikt bör uttaget av fastighetsskatt bygga på ett alternativ med bättre fördelningspolitisk inriktning. Vi vill ha en neutral och rättvis fastighetsskatt för de olika boendeformerna. Beskattningen bör ske utifrån upplåtelseform och inte som idag utifrån hustyp. På sikt vill vi helt avskaffa fastighetsskatten på hyresfastigheter.

Socialdemokraterna
Skatter finansierar vår gemensamma välfärd och det är viktigt att den har trovärdighet och folkligt stöd. Vi vill se över fastighetsskatten och ett sätt att gå kan vara via ytterligare förändringar i begränsningsregeln. Vi vill tillsätta en utredning som ser över hela skattesystemet.

Miljöpartiet
På kort sikt är det viktigast att med begränsningsregler se till att skatten blir möjlig att bära för alla. Nästa steg är att se till att investeringar som görs för att värna miljön, exempelvis energieffektiviseringar, inte leder till högre fastighetsskatt. På lång sikt finns ett kongressbeslut på att fastighetskatten ska tas bort. Det är boendets miljöpåverkan, inte själva boendet, som ska stå allt mer i fokus för beskattningen.

Borgerlig överenskommelse om fastighetsskatten
En Alliansregering kommer att sänka fastighetsskatten 2007 och förbereda ett beslut om ett fullständigt avskaffande på längre sikt. Det kom de fyra borgerliga partierna överens om i Almedalen den 4 juli. I ett första steg föreslår Alliansen att man fryser taxeringsvärdena, så att skattehöjningen för 2007 stoppas. Ett kraftfullare tak i beskattningen införs för att kapa topparna i de områden där taxeringsvärdena ökat mest de senaste åren. Detta sker genom att skatten på markvärdet begränsas till max 5 000 kronor. Huvudinriktningen är att avskaffa den statliga fastighetsskatten och ersätta den med en låg kommunal avgift. Omedelbart efter ett eventuellt regeringsskifte ska en statlig utredning tillsättas som ska ta fram underlag för en avveckling av den statliga fastighetsskatten. Utredningen ska bland annat visa hur en kommunal fastighetsrelaterad avgift, som är frikopplad från fastigheternas marknadsvärden, kan utformas.

Reavinstbeskattning
Hur ser ni på reavinstbeskattningen vid försäljning av villor?
Hur vill ni att den ska se ut i framtiden?

Vänsterpartiet
I debatten framförs ofta förslag om att ytterligare höja realisationsvinstbeskattningen. Vi menar att om ytterligare en höjning ska vara möjlig måste också ett återinförande av indexuppräkningen diskuteras, annars blir en sådan åtgärd mycket tveksam.

Socialdemokraterna
Vi har inga planer på att göra några förändringar av det som gäller idag. Den skatt på kapitalinkomst som utgår vid försäljning av aktier, fastigheter och andra tillgångar brukar kallas "skatt på kapitalvinst" (tidigare reavinstskatt). Enligt huvudregeln är denna skatt 30 procent av kapitalvinsten, men det finns två undantag: kapitalvinsten avseende bostäder är beskattningsbara till 20 procent. För permanentbostäder finns dessutom möjlighet att få uppskov med att betala skatt om pengarna används för investering i en annan bostad.

Miljöpartiet
Vi föreslår inga ändringar i vårt valmanifest. Inte heller i det mer långsiktiga partiprogrammet föreslås några ändringar.

Kristdemokraterna
Kristdemokraterna vill helt slopa den statliga fastighetsskatten. För att finansiera det förslaget är det rimligt att höja reavinstskatten till 30 procent. Dock inte på beviljade uppskov. Reavinstsskatten ska heller aldrig få överstiga 20 procent av försäljningsvärdet.

Centerpartiet
Det är rimligt med någon slags beskattning när man gör en påtaglig vinst. Centerpartiets fastighetsskatteförslag innebär en höjd reavinstskatt vid försäljning till förmån för lägre löpande beskattning av fastigheter, det är en mer rättvis beskattning och driver inte folk från hus och hem.

Folkpartiet
Om man avskaffar fastighetsskatten är det rimligt att fastighetsägare betalar lite högre reavinstskatt när de säljer och har pengar tillgängliga. Dagens regler för uppskov bör dock finnas kvar. Vi vill komma överens med övriga partier i Allians för Sverige även om detta.

Moderaterna
I dag är reavinstskatten så hög att många äldre bor kvar i sin villa fastän de skulle vilja flytta. Därför vill vi befria de över 65 år från reavinstskatten när de säljer sin villa i syfte att flytta in i ett trygghetsboende. Vi motsätter oss förslag till höjningar av reavinstskatten, och om det finns förutsättningar i framtiden kan vår skattelättnad vidgas till andra grupper.

Egen sammanfattning och uppfattning:
I en stor undersökning som villa ägarna hade angående fastighetsskattens så tror 60% av 6000 tillfrågade villa ägare att fastighetsskatten är helt slopad om 50 år. Men jag tror att sådana som lösningarna ser ut nu till att avveckla fastighetsskatten så tror jag att det bara är mygel och valfläsk. Då man i den borgerliga alliansen kan läsa om vart skatten ska höjas eller hittas i stället, de vill höja reavinstskatten och ta ut en lägre kommunalavgift. Det tycker jag är både rättvist och inte rättvist, den kommunala avgiften drabbar alla menas de med sjöutsikt ifrån frukostbordet får det bättre. Det finns faktiskt en så kallad begränsningsregel som ser till att ingen småhusägare betalar mer än fyra procent av sin inkomst i fastighetsskatt. Och när jag sökt efter information om detta ämne så har jag stöt på massor av arga människor som är upprörda över orättvisan som fastighetsskatten innebär, så jag beslutade att jag ville veta exakt hur orättvisst är det då? Det finns ju som nämnt innan en begränsningsregel. Jag undrar om vi inte stjälper oss själva genom att skrika om en sänkt fastighetsskatt, jag är i vart fall inte så dum att jag inte begriper att staten kommer att behöva ta in de skatterna någon annanstans ifrån, kanske från mig på något annat sätt eller värst kanske från skola/barn och sjukvård. Och kommer det överhuvudtaget att bli bättre om Fastighetsskatten slopas? Jag har valt att citera Jomi Jutlöv, från Internet sidan: http://www.arbetaren.se/2002/32/debatt.html
”Taxeringsvärdena utgör ju beräkningsgrund för fastighetsskatten. Därför betalar en stockholmare med villa i ett attraktivt område idag mer i fastighetsskatt än för tio år sen, trots sänkta fastighets- och förmögenhetsskatter. Hetskampanjen mot fastighetsskatten undviker gärna att förklara detta - man kan ju inte driva kampanjer med målsättningen att sänka värdet på sin egendom.”. Så vad är det vi lägger ner sådan energi för, några 100 lappar om året? Det är väl ingen som går under utav det? Nej, jag tycker inte att vi ska höja fastighetsskatten men jag tycker inte heller att den bör slopas bort helt, att bo i hus är på många sätt enligt mitt tycke ett privilegium och valfritt, och då kostar det också lite mer.
Man påstår att denna skatt: Fastighetsskatten driver bort människor ifrån deras hus, hus som de kanske har bott i hela deras liv, och ägt i generationer, men självklart så låter det hemskt men är det verkligen rent konkret så att det kan bli på det viset?
Tänk dig den fattigaste fattigpensionären, med den lägsta pension på 7.162 kr i månaden och Föreställ dig att han/hon bor i ett hus med ett marknadsvärde på fyra miljoner kronor. Självklart är det ovanligt, men vi säger så för att räkna ut ett konkret exempel. Vad blir det i fastighetsskatt för denna person? Jo, svaret är 266 kr i månaden. Det beror på att ingen behöver betala mer än 5 procent av den beskattningsbara hushållsinkomsten. Jag tror i alla fall inte att denna pensionär behöver flytta ifrån sin vill för detta?
Men varför brinner folk så mycket för att avskaffa fastighetsskatten då? Vad är det att lägga så mycket krut över om de inte tjänar mer än några hundra lappar i månaden?
Självklart är det så att de människorna i miljon hus tjänar massor på detta, just därför att deras hus ökar med kanske ytterligare en miljon i värde om det inte finns någon fastighetsskatt.
Jag har även läst igenom en motion av Jan-Olof Larsson där det framkommer att fastighetsskatten är en inkomst på 25 miljarder varje år. Det mesta av de pengarna tas från folk som faktiskt har mycket pengar, jag bara funderar över om det är större klyftor vi bygger genom att slopa fastighetsskatten eller inte? Vad jag menar är; Vart ska staten ta de där 25 miljarder kronorna som de fått från villaägare via fastighetsskatten om vi tar bort den?
Jag har även undersökt en förening som agerar kraftigt mot fastighetsskatten och är politiskt obundna; och de som stod bakom denna sida var ju inga orättvisst belastade pensionärer. Jag slog upp dem på ”Eniro” för att titta vart de var boende, jo i Djursholm, Saltsjöbaden och i Vaxholmen, och sidan tar upp för dem stora problem med fastighetsskatten och förmögenhetsskatten… Det talar för sig själv tycker jag. Deras förslag ser i största drag ut som den borgliga alliansens. Men ett alternativ till att få in de pengar som staten går miste om är att ta ut en kommunal avgift på 2800:- om året, då blir det ju i alla fall så att pengarna tas ifrån villa ägarna, men det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fastighetsskatten, 2006

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-30]   Fastighetsskatten, 2006
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6733 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×