Jesus och Nya testamentet

10 röster
17935 visningar
uppladdat: 2006-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad jag kommer att ta upp:

Litet testamentes lexikon
Jesus födelse
Jesus firar påsk i Jerusalem som 12-åring
Jesus döps
Jesus och hans lärjungar
Bergspredikan
Liknelser – Liknelsen om den förlorade sonen
Underverk
Påsk, Jesus död och uppståndelse, varför vi firar påsk
Jesus för en religiös person – kort intervju Sabina
Källor



Lexikon för NT:

För att förklara vissa ord och deras innebörd tänkte jag ställa upp dem i ett litet lexikon:
Korset: Korset symboliserar de sätt som Jesus avrättades på. Att dö så var relativt vanligt under den tid då Jesus levde.

Duvan: Duvan är den enda fågel som närmare beskrivs i nya testamentet. Guds ande beskrivs ofta som en Duva, t ex i texten om Jesus dop.

Nattvarden: Nattvarden är nuförtiden ett sätt att symbolisera Jesus sista måltid. Att dricka lite vin och äta en bit bröd. Brödet symboliserar Jesu kropp, vinet Jesu blod.

Dopet: Att döpas är nu ett sätt att välkomnas som kristen medlem i kyrkan. Förr sågs det som en pånyttfödelse, ett sätt att rena sig från sina synder. Att döpas ansågs ta bort gränserna mellan människorna.

Frälsare: Frälsaren betyder räddare och man ansåg att Jesus var Frälsaren, räddaren från alla svårigheter.

Evangelium: Evangelium är de fyra böcker som bibeln är indelade i. Evangelium betyder ”glatt budskap”.

Kristus: Betyder Messias, som i sin tur betyder ”den smorde”. Den smorde kommer från sättet att ”märka” kungligheter under Jesu tid. Olja smordes då i den kungliges panna.

Amen: Amen är slutordet på böner och betyder Ske, alltså eller förvisso.

Apostel: Apostel har samma innebörd som lärjunge som betyder sändebud.


Jesus Födelse

Att skriva om Jesus och nya testamentet känns för mig som en svår uppgift. Vad finns det inte att skriva? Det är svårt att begränsa sig, det finns så mycket att ta upp. För att göra det någorlunda lätt tänkte jag börja med Jesu födelse…

Maria och Josef var för ungefär tvåtusen år sedan ett vanligt par från Nasaret i Galiléen. De var förlovade och Maria bar på en hemlighet, utan att hon och Josef haft sex väntade hon barn, Guds barn…

Maria berättade för Josef vad som hänt, att en ängel kommit till henne och berättat att hon bar på Guds barn. Josef blev först rädd och tänkte lämna Maria, men ännu en ängel visade sig och Josef förstod att han inte behövde vara rädd.

Under denna tid var Israel en del av romarriket och Kejsar Augustus hade bestämt att alla skulle skattskrivas. Därför begav sig Josef och den gravida Maria av mot Betlehem där skattskrivningen ägde rum. Under vistelsen i Betlehem födde Maria sin son, Jesus. Eftersom Varken Maria eller Josef var välbärgade kunde de inte bo på hotell utan Maria tvingades föda Jesus i ett stall. Den kvällen lös en stjärna klarare än de andra på himlen, den stjärnan var över stallet där Jesus fötts. Tre stjärntydare (de tre vise männen) såg stjärnan och de förstod vad som hänt. De begav sig till stallet för att träffa den nyfödde och ge honom fina gåvor.

Kungen som härskade under denna tid, Kung Herodes gav order om att döda Jesus så fort nyheten nått hans öron. Att Jesus fötts var för honom ett hot, då det sades att Jesus skulle vara Messias, Den nye kungen. För att vara säker på att Jesus verkligen var död mördades alla pojkar under två år i Betlehem. Men Herodes plan gav vika. Maria och Josef hade blivit varnade. En ängel hade kommit och sagt till dem att Ta skydd i Egypten. Där stannade de till Kung Herodes dött och Nasaret var säkert igen.

Jesus Uppväxt

Om Jesus uppväxt vet vi inte speciellt mycket. Det finns nämligen ytterst lite nedskrivet från den tiden. Däremot har man kunnat gissa sig till hur Jesus uppväxt kan ha sett ut. Antagligen hjälpte Jesus sin pappa i hans arbete som byggjobbare redan från tidig ålder. Antagligen hade Jesus även syskon, men i bibeln står ingenting om det.

Den första dokumenterade händelse från Jesus uppväxt var då han var med sin familj i Jerusalems Tempel för att fira påsk. Bland all uppståndelse kring påsken, människor, offringar och gudstjänster i templet kom Jesus bort. Maria och Josef letade i tre dagar innan de fann honom. Då satt han bland lärda män och diskuterade. Männen var imponerade över Jesus kunskap och hans intelligens vid hans ringa ålder.

När Jesus blev utskälld av sina föräldrar för att ha varit borta så länge svarade han bara om ”de inte förstod att han var tvungen att vara hos sin fader”.



Jesus dop

Jesus blev äldre och när han blivit vuxen (närmare 30 år) bestämde han sig för att besöka Johannes döparen. Johannes var en man som Jesus hört talas om många gånger. Johannes höll till vid floden Jordan, han var en stor profet som fick människor att bekänna sina synder. Han gjorde så de fick Guds förlåtelse och han döpte dem. När Jesus skulle döpas hände något som aldrig tidigare hänt hos Johannes döparen. När Jesus klev upp ur vattnet öppnade sig himlen och Guds ande kom över honom i en duvas skepnad. En röst sade: ”Detta är min älskade son, min utvalde”

Efter dopet sägs det att Jesus begav sig ut i öknen. Under fyrtio dagar åt han ingenting. Jesus frestades under denna tid av djävulen. Men Jesus gav inte vika utan sade bara ”Du borde inte sätta Gud på prov”. När Djävulen lovade Jesus alla väldens riken om han tillbad honom svarade Jesus ”Det står ju skrivet: Herren, din Gud skall du tillbe, och endast honom ska du tillbe” Efter den händelsen lämnades Jesus ifred.

Jesus lärjungar

Jesus lärjungar var de män som Jesus hade som sina ”egna” apostlar (apostel = sändebud). De var män som ”vilka som helst”. De var alltså inte bildade inom kristendomen sedan tidigare, de var inte präster utan enkla män som sysslat med exempelvis jordbruk eller fiske. Lärjungarna var, alla tolv, män. Detta berodde nog på att religion sågs som en ”mans syssla” och ingenting som kvinnor hade med att göra riktigt. Men varför valde Jesus olärda män? Kanske såg Jesus att dessa män hade ”öppna sinnen” och Jesus kunde predika på sitt sätt och få ut sitt eget budskap. Skulle Jesus valt exempelvis präster skulle de kanske redan ha egna uppfattningar och kunskaper. Men varför valde lärjungarna att följa Jesus? Han lovade dem ju inte guld och gröna skogar. Men av vad bibeln berättar så var Jesus en otroligt bra talesman, kanske kunde han lätt få ett sådant inflytande på människorna.

Bergspredikan

Vad predikade då Jesus om som fick människorna att ”följa honom”? Ett exempel är bergspredikan. Bergspredikan var den predikan som Jesus använde för att beskriva etik och moral. Jesus talade nämligen ofta i liknelser, exempel på en liknelse kommer senare i texten. Jesus talade i bergspredikan om hur han tyckte att människorna skulle leva. Han sa att de inte skulle oroa sig, de behövde inte fundera över sina grödor, arbete, skörd och mat sade han. Gud skulle se till att allt gick bra ändå. Trodde man på Gud skulle han ge människorna allt vad de behövde.

Jesus predikade också om hur människorna skulle möta våld och orättvisa. Men skulle inte hämnas och man skulle älska sin fiende. Jesus talade om ”Ifall någon slår dig på högra kinden vänd då den andre kinden mot honom”

Jesus tyckte även att orena tankar var otroligt fel, en synd mot gud. Men hur skulle människorna kunna följa det? Att leva så rent, gjorde ens Jesus det? Men bergspredikan förde med sig många bra saker. I stort lärde sig människor vad som var rätt och fel, kanske på ett sätt de inte gjort tidigare.

Man brukar säga att bergspredikan är hur Gudsriket skulle vara när det var fulländat.

Liknelser

När Jesus predikade talade han ofta i Liknelser. Att tala i liknelser hjälpte folket att förstå innerbörden i det Jesus predikade om. Ett exempel på en känd liknelse är ”Liknelsen om den förlorade sonen”: Jesus sade: ”En man hade två söner Den yngste sade till fadern: ’Far, ge mig den del av förmögenheten som skall bli min.’ Då skiftade fadern sin egendom mellan dem.
Några dagar senare hade den yngste sonen sålt allt han ägde och gav sig i väg till ett främmande land, och där slösade han bort sin förmögenhet på ett liv i utsvävningar.
När han hade gjort av med allt blev det svår hungersnöd i landet, och han började lida nöd.
Han gick och tog tjänst hos en välbärgad man i det landet, och denne skickade ut honom på sina ägor för att vakta svin.
Han hade gärna velat äta sig mätt på fröskidorna som svinen åt, men ingen lät honom få något.
Då kom han till besinning och tänkte: ’Hur många daglönare hos min far har inte mat i överflöd, och här svälter jag ihjäl.
Jag ger mig av hem till min far och säger till honom: Far, jag har syndat mot himlen och mot dig.
Jag är inte längre värd att kallas din son. Låt mig få gå som en av dina daglönare.’
Och han gav sig av hem till sin far. Redan på långt håll fick fadern syn på honom. Han fylldes av medlidande och sprang emot honom och omfamnade och kysste honom.
Sonen sade: ’Far, jag har syndat mot himlen och mot dig, jag är inte längre värd att kallas din son.’
Men fadern sade till sina tjänare: ’Skynda er att ta fram min finaste dräkt och klä honom i den, och sätt en ring på hans hand och skor på hans fötter.
Och hämta gödkalven och slakta den, så skall vi äta och hålla fest.
Min son var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’ Och festen började.
Men den äldste sonen var ute på fälten. När han på vägen hem närmade sig huset hörde han musik och dans.
Han kallade på en av tjänarna och frågade vad som stod på.
Tjänaren svarade: ’Din bror har kommit hem, och din far har låtit slakta gödkalven därför att han har fått tillbaka honom välbehållen.´
Då blev han arg och ville inte gå in. Fadern kom ut och försökte tala honom till rätta,
men han svarade: ’Här har jag tjänat dig i alla dessa år och aldrig överträtt något av dina bud, och mig har du aldrig gett ens en killing att festa på med mina vänner.
Men när han kommer hem, din son som har levt upp din egendom tillsammans med horor, då slaktar du gödkalven.
Fadern sade till honom: ’Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt.
Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.


Vad Jesus ville få fram med den här liknelsen är nog upp till var och en att fundera över. Men jag tror att det han ville få fram var att saknaden av någon blir påtaglig först när personen inte längre finns bredvid en. Det är lätt att ta någon förgivet när den alltid är vid ens sida, då får man även en ”vardaglig kontakt” även fast man inte umgås speciellt mycket. Det är den som saknas när någon är borta en längre tid. Pappan i liknelsen ville antagligen bara göra sin son uppmärksammad på att han faktiskt var otroligt glad att han kommit hem och att han saknat honom mycket under tiden han varit borta.



Jesus Underverk

Jesus fick också enastående saker att ske, han gjorde underverk. I bibeln berättas om hur Jesus botade sjuka, till och med fick människor att uppstå från döden bara genom att hålla dem i handen. Jesus fick även fem bröd och 2 fiskar att mätta femtusen hungriga människor genom att räcka upp de mot himlen och läsa tacksägelse bönen. Maten räckte, alla blev mätta och maten som blev över fyllde tolv korgar.

Ett annat underverk var händelsen då Jesus var på ett bröllop. Det värsta som kunde ske under bröllopsmiddagen skedde, vinet tog slut. En sådan händelse var väldigt pinsam och för att bespara bröllopsparet detta lät Jesus fylla sex krus med vatten. När människorna skulle dricka vattnet hade det förvandlats till vin.

Jesus död

Jesus blev inte gammal, han predikade och var ”som störst” endast under åren han var mellan 30-35 år. Många såg nämligen Jesus som sin fiende. En del präster ansåg till exempel att Jesus hånat Gud och att han predikade en lära som inte stämde överens med den judiska tron. Därför bestämde de sig för att inte låta Jesus fortsätta sitt liv på jorden.

Jesus dog under ett påskfirande i Jerusalem. Jesus hade tillsammans med sina lärjungar åkt för att besöka Jerusalemstempel under påsken. Under en påskmiddag sade Jesus plötsligt ”Sannerligen en av er skall förråda mig, ja, den som doppade handen med mig i skålen, han skall förråda mig”. Lärjungarna frågade vem och de kunde nog inte ha gissat att det skulle bli en av dem. Det var nämligen Judas, en av Jesus lärjungar som förrådde Jesus den kvällen. Under samma måltid tog Jesus upp ett bröd, läste tacksägelse bönen och sade ”tag och ät, detta är min kropp” Efter det tog han vinet, gjorde samma sak och sade ”tag och drick, detta är mitt blod”. Det är denna händelse man skildrar i dagens nattvard. Nattvard betyder ju just kvällsmåltid.

Samma kväll befann sig Jesus och hans män i Gestamene som var en olivträdgård. På denna plats fick Jesus en stark rädsla. Han bad till Gud att få slippa dö. En ängel kom till Jesus då för att ge honom extra kraft. Efter en lång kväll kom en skara män till trädgården. Då kysste Judas Jesus på kinden, och det var tecknet åt männen för att visa vem som var Jesus. Jesus togs då tillfånga. Han fördes till överste prästen Pilatus som egentligen var på Jesus sida, men som inte vågade gå emot sitt folk. När Jesus inte svarade på Pilatus frågor som om han ”ansåg sig vara messias” dömdes han till döden. Att säga sig vara Guds son var olagligt.

Jesus kläddes i en röd kappa, han fick en krans av törne och han fick bära sitt kors till avrättningsplatsen. Detta var ett vanligt tillvägagångssätt för dödsdömda på den tiden. Det var en grym korsfästning då Jesus både blev slagen och spottad på under tiden han blev uppspikad på korset. På korset stod sedan ”Judarnas konung”. När Jesus suttit fast på korset i flera timmar blev det helt mörkt över staden och Jesus sägs ha ropat ”min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” Precis efter detta dog han.

Jesuskropp blev inlindad i linne tyg och han blev lagd i en grotta med en stor sten framför ingången. Romerska soldater vaktade utanför då det sagts att Jesus skulle uppstå den tredje dagen. Morgonen den tredjedagen kom en jordbävning över staden, då kom en ängel ned från himlen och rullade bort stenen framför graven. Jesus hade uppstått.

Jesus uppståndelse varade bara så pass länge att han hann tala med sina lärjungar. Han bad dem att gå ut i världen och frälsa alla människor”

Det är för denna händelse, Jesus död och uppståndelse som vi nu firar påsk. Det är tillminne av Jesus tid på jorden som vi firar våra k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jesus och Nya testamentet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-18]   Jesus och Nya testamentet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6760 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×