Kvinnlig Rösträtt

18 röster
39342 visningar
uppladdat: 2006-09-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kvinnlig Rösträtt

För inte så länge sen, mindre än 100 år sedan, var kvinnlig rösträtt ingen självklarhet. I Sverige fastställdes det år 1919 att kvinnor av högre status skulle få rösträtt, men det var ej förens år 1921 som kvinnor blev myndiga och allmän rösträtt infördes. Det hade tagit 35 år att få förslaget igenom och göra Sverige till det sista landet i Norden att införa kvinnlig rösträtt.
Redan innan kvinnan fick rösträtt till riksdagsvalen hade de ändå en gnutta politiskt inflytande. Ända från år 1862 fick förmögna ogifta kvinnor och änkor rösta i kommunvalen. Dessvärre var det endast några få av dessa som verkligen utnyttjade sin röst i valen. År 1903 då Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt bildades steg utnyttjandets av kvinnornas röster kraftigt.
År 1921 valdes de första fem kvinnorna i riksdagen vilket är väldigt lite procent jämfört med nu dagens synbart större antal.
I England fick kvinnorna rösträtt år 1918, endast ett år tidigare. Men då var det bara kvinnor över 30 som fick rösta. Suffragetterna som idag skulle klassas som terrorister pga. deras militanta protester, mordbränder, vandalism och dylikt. De var två år före oss med rösträtten och kanske var det för att suffragetterna tog till så drastiska metoder, eller var de helt enkelt mycket senare med rösträtten än de kunde ha varit om de tagit det lugnare och samlat namnunderskrifter som svenskorna gjorde. Ändå har vi svenskar aldrig haft någon kvinnlig statsminister, trots att vi har varit politiskt aktiva sen runt år 1900, medans England fick sin första premiärminister 1979, Margaret Thatcher, och hon var dessutom ledare för det konservativa partiet.
Men tiderna förändras och på hundra år har vi kommit långt, men vi har ändå inte haft någon kvinnlig statsminister. Vi har haft ett flertal kvinnliga partiledare, faktiskt flest i hela världen, men ingen av dem har kommit så långt till högsta posten. Jag tror att vi svenskar har fastnat i vanor, vi är osäkra om vi verkligen vill ha en kvinna att regera över Sverige när vi alltid har haft manliga och funkat.
Även om svenskarna var sist i Norden att införa kvinnlig rösträtt har det varit värre i andra länder i Mellanöstern. I Kuwait har kvinnlig rösträtt förrän nyligen fast kungahuset har försökt driva förslaget igenom sedan 1999. I Saudiarabien anses kvinnor fortfarande inte som värdiga rösträtt. Detta beror troligen på hur människor i Mellanöstern lever efter deras muslimska tro i vilken kvinnor är understående varelser. Schweiz var faktiskt sist i Europa med kvinnlig rösträtt. Det infördes 1971, fast endast på federal nivå. 1990 infördes det i hela Schweiz på alla nivåer. Dessutom är Schweiz mycket mer konservativa än vad vi svenskar är. I deras ögon ska kvinnan fortfarande vara den som stannar hemma, tar hand om barnen och lagar mat.
Personligen tycker jag att Sverige har lyckats rätt bra med att bryta ner klyftan mellan kvinnor och män. Detta nog för att vi fick kvinnlig rösträtt relativt tidigt jämfört med andra länder i världen. Kanske genomförde vi det sist av alla i Norden men ända 50 år tidigare än Schweiz, det är en hel generation kvinnor.

http://www.regeringen.se/sb/d/2468/a/13461
http://magazine.magnus.se/artikel.as...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnlig Rösträtt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-26]   Kvinnlig Rösträtt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6792 [2024-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×