Svenska språket i framtiden

29 röster
132491 visningar
uppladdat: 2006-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Framtidens svenska

Ingen vet idag hur svenskan kommer att se ut i framtiden, det är omöjligt att säga, men många språkforskare har olika teorier om hur utvecklingen kommer att ske.
Något som är helt säkert är att nya saker och ny teknik kommer att skapas. Det kommer att behövas nya facktermer framförallt inom vetenskap, när nya områden utforskas och innehållet blir mer och mer specialiserat. Tänk på hur mycket industrialismen förändrade det svenska samhället. Alla dessa nya saker och områden behöver egna namn. Det var inte så länge sedan som ord som mp3 och ipod tillkommit. Även ord kommer att förfalla i glömska, de saknar helt enkelt användnings område t.ex. stenkaka (en typ av grammofonskiva som var vanlig förr). En del ord kommer också att få nya betydelser, t.ex. ordet fett ”de va fett bra”, ”mitt hår kändes fett”.
Något som starkt påverkar svenskan idag och som även kommer att fortsätta att göra det i framtiden är massmedia. Varje dag ser flera tusentals svenskar på tv, läser tidningen och lyssnar på radio. Därför är det mycket viktigt att språket i media åtminstone håller en viss kvalitet. Idag är mediaspråket mindre formellt en tidigare. På tv och radio pratar man mer på ett ”vardagligt” sätt, i tidningen går det skrivna språket mer och mer mot att likna talspråk. Man förenklar och förkortar uttryck och de mest komplexa och djupa texter är på väg att försvinna. Grammatik och innehåll ändras med, det ska vara lätt att förstå och ta allt till sig. Dagens mediaspråk kommer att påverkar framtidens svenska betydligt, just eftersom så många människor kommer i kontakt med dem.
Ett annat medium är Internet. Där går det inte på samma sett att kontrollera vad som skrivs. Internet påverkar också till stor del svenskan eftersom nätet når ut till hela värden och många människor har tillgång till det. På det här sättet blir det också lättare att komma i kontakt och få information på andra språk.
På grund av globaliseringen har svenskan börjat förlora funktionsdomäner. Engelskan har blivit mycket viktig, men även andra språk som franska, tyska och till viss del spanska har ökat i betydelse. För att förklara kan man dra en parallell till EU, där flera olika språk används och konturerar. I framtiden kan det hända att svenskan därför minskar i betydelse. Redan nu upptäcker man att engelska används oftare än svenska i både tal och skrift inom teknik, vetenskap och medicin. Även internationella företag använder andra språk, främst engelska för att kommunicera. Det är idag ett krav i Sverige att kunna engelska och hälst ett språk till. Därför är det kanske inte så konstigt om svenskan i framtiden innehåller och efterliknar engelskan mer i både tal och grammatik. Antagligen kommer inlånade och försvenskade ord i svenskan bli vanligare, inte bara från engelskan utan även från andra språk, eftersom vi så lätt kommer i kontakt med dem.
Ungdomar använder alltid språket på ett nytt sätt om man jämför med deras föräldrar och andra äldre människor. Därför är det självklart att svenskan ändras i takt med att dessa människor växer upp och nya generationer föds. Ungdomar pratar fortare och artikulerar ofta otydligare, de förkortar och förenklar även ord. En vuxen kanske kan säga ”kan du vara snäll att göra det” medan en tonåring enkelt kan säga ”gö’ de”.
Något som forskare tror kommer att påverka hela svenska språket på längre sikt, med ord som de flesta människor använder normalt, är de olika varianterna av språket som finns i förorterna, framförallt i områdena Rinkeby (Stockholm), Gårdsten (Göteborg) och Rosengården (Malmö). Man kan säga att det har vuxit upp nya dialekter där. En liknande situation uppkom på 1800-talet är människor flyttade in till städerna. Då bildades i Stockholm en ny typ av stockholmska som senare kallades Ekenssnacket. Idag är faktiskt Ekenssnacket också den vanliga dialekt man förknippar med Stockholm. Utvecklingen skulle kunna gå på liknande sätt med exempelvis Rinkebyskan.
Samtidigt som nya dialekter uppstår i förorterna håller de ”vanliga” dialekterna i olika områden på att avta. Värden har helt enkelt blivit större. Det är till stor del också medias förtjänst. Alla kan idag höra på tv hur den så kallade rikssvenskan låter, även om det idag anses charmigt att ha sin dialekt kvar.
Antagligen kommer skriftspråket i framtiden gå mot talspråket, stavningen bli enklare och följer mer hur ordet låter. Till exempel idag finns de mer korrekta sättet att stava dig, de och dem, men på senare tid har det blivit mer tillåtet att använda de enklare formerna dej och dom. Kanske kommer utvecklingen att fortsätta så i framtiden? Om man tittar lite på det förenklade språk som används vid sms och chatt så skulle det inte vara helt omöjligt. Men jag tror inte att de båda skriftspråken helt kommer att gå ihop. Vem vet möjligen kommer det att bildas två skriftspråk istället, ett strikt och ett betydligt mer förkortat.
Värden runt omkring styr det svenska samhället, när samhället föredras ändras även språket. Då det behövs nya ord för att beskriva värden.



• Ingen vet idag hur svenskan kommer att se ut i framtiden, men det finns flera teorier.

• Nya saker och ny teknik kommer att skapas. Nya facktermer behövs framförallt inom vetenskap. Nya saker och områden behöver egna namn.

• Även ord kommer att förfalla i glömska, saknar användningsområden. En del ord kommer också att få nya betydelser.

• Dagens mediaspråk kommer att påverkar framtidens svenska betydligt, just eftersom så många människor kommer i kontakt med dem, både gramattiskt och talmässigt.

• På grund av globaliseringen har svenskan börjat förlora funktionsdomäner. Engelska används oftare än svenska inom teknik, vetenskap och medicin. EU, där flera olika språk används och konturerar.

• Inlånade och försvenskade ord i svenskan bli vanligare, på grund av större kontakt med omvärden.

• Ungdomar använder alltid språket på ett nytt sätt. Svenskan ändras i takt med att dessa människor växer upp och nya generationer föds.

• Nya dialekter i Rinkeby, Gårdsten och Rosengården, kansk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska språket i framtiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-26]   Svenska språket i framtiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6972 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×