Svenska språket

10 röster
38957 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Framtidens språk

Lite historia

Det svenska språket är släkt med dem flesta språken i Europa. Från början trode man att vi alla pratade samma språk, sedan bildades det stammar som började sprida sig över Europa, och varje enskild stam skapade ett enskilt språk.
Man kan se likheter mellan språket även idag om vi tar typ ordet fader på engelskan heter det father och på tyska fater , så kan man nästa göra med vartenda ord i svenskan.
Man tror det är under Vikinga tiden det nordiska språket började utvecklas , och det delade på sig senare och därifrån har vi fått svenskan.
Men det var inte förän på medeltiden vi började tala ”riktig svenska”.
Men svenskan består mycket av lånord från tyskan och inte minst av det franska språket. På 1600-talet var frankrike en stormakt och Sverige hade då goda kontakter med dem. Den franska kulturen var mode och då passade vi på att låna lite ord från franskan.
Under 1800-talet så blev England berömt för sin industriella revolution och då började vi importera ord som var an knuta till industrin som T.ex. ordet maskin som heter machin på engelskan.
Jag vet inte om man kan kalla det svenska språket för äkta svenska. Det verkar som det svenska språket bara består av inlånade ord och så tror jag det kommer att utvecklas framöver.


Uppsatsen
Det svenska språket tycker jag är relativt ungt, och jag tror och hoppas på att språket inte skall försvinna. Tvärtom så tror jag det svenskan har fått ett större betydelse i världen.
Det finns många invandrare i Sverige och alla är beroende av att tala svenska och om man inte kan så får man gå i skola , oavsett ålder.
Många svenskar som reser och pluggar utomland, dem kommer tillbaka med nya ord, plus att svenskar som pluggar utomlands dras till varann, om man träffar någon svensk i det landet man pluggar i så vill man umgås och prata svenska, då känner man sig kanske inte lika ensam. Och där tror jag svenskan kommer att få ett starkt fäste.
Om jag tar tex. Libanon, där har man börjat bygga svenska skolor, för barn och ungdomar som bott i Sverige och sedan flyttat tillbaka till sina hemländer. Och på det sättet tror jag svenskan kommer att leva vidare.
Dialekter i svenska språket tror jag inte kommer att försvinna helt, men där kommer nog inte finnas lika stora skillnader som idag. Enkla transportvägar och många hittar olika jobb på olika ställen i landet och så tar man lite från den dialekten och ”lånar” ut lite själv av sin dialekt. På det sättet tror jag dialekten kommer att neutraliseras.
När man inte har så stor skillnad på dialekten, så tror språket kommer att delas in i klasskillnader. Som allt i framtiden, så skall allt gå fort, och jag tror att svenskan kommer att utvecklas fortare än vad den gjorde för.
Därför så tror jag att svenskan kommer att delas upp i klasskillnader, där den klassen som är låg utbildad (arbetar klassen) samt , brottslingar , missbrukare med mera kommer tala ett annorlunda språk än det folk som har en god utbildning kommer att göra.
Det språk som dem lågutbildade kommer att tala är mera slang och mycket svärord.
Jag tror att när vi är med i de stora gemenskaperna (EU och FN) så kommer det tvinga folk till ett mer gemensamt språk, i alla fall inom handel. Bara inom EU försöker man ju nu fixa en gemensam valuta, så varför inte ett gemensamt språk också? Logiskt sätt så skulle det göra allting lättare. Vi skulle inte behöva lära oss en massa andra språk. Vi skulle inte behöva lära oss en massa andra språk i skolan. Vi skulle kunna göra oss förstådda överallt utan problem. Och det skulle skapa problem för den äldre generationen som kanske inte är så duktiga i engelska.
Förr så var könsskillnader i språket större än vad det är idag. Förr så talade mannen ett grövre språk än vad kvinnan gjorde, mannen fick svära men när en kvinna började svära så var det jätte fult. Kvinnan skulle ha ett vårdat språk.
Om man kollar på dagens kvinnor, både barn ,unga och gamla så använder dem ungefär lika mycket slang och svärord som en vanlig man gör.
Förr när någon sa ord som satmara till en kvinna så var det något jätte fult för ungefär 30-40 år sedan. Ordet i dagens samhälle har bytts ut till hora, som man nästa hör varje dag. Och det betyder inte lika mycket som det betydde innan.
Svordomarnas användning har ökat kraftigt i Sverige på senare tid. Från att ha använts i ytterst få tillfällen när man varit riktigt arg till en svordom i varje mening. Svordomarna används också som förstärkningsord så att ordet får större betydelse. Istället för att säga "Väldigt bra" så säger man "Jävla bra" eller "Skitbra. Det värsta är att man kallar varandra för könsord helt vardagligt. Slangorden är oftast låneord och svordomar. Bitch är ett exempel som nämns allt för ofta nuförtiden. Bitch behöver inte heller betyda något dumt, bitch kan vara en tjej med ett gott självförtroende och självsäker och bryr sig inte om vad andra tycker om henne.
Alla tänker vi på något när vi hör ordet svordom. Kanske tänker vi på något av alla de svordomar vi har eller kan. Kanske tänker vi att det är fult att svära, att det är något negativt. Det beror lite på hur vi ser på svordomar, och hur vi själva använder oss av dem.
Själv tänker jag på gamla svordomar, såsom fan, helvete, satan och jävlar. Man tänker även på alla dessa grova könsord, som i många fall ersatt den "gamla" svordomen.
Det finns även ord som används som förstärkning av något man säger eller tycker.
Exempel på ord är jätte, skit och as som för övrigt används hur mycket som helst. Det är en sak att man tycker att något är jättestort, men var är då jätteliten? Och vad är asgott eller skitgott? Tänker man lite på alla dessa uttryck vi använder oss av, förstår man att det inte är lätt att vara invandrare! *smile*. Eller hur förklarar du till...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska språket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Svenska språket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1817 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×