Hur mitt landskap har förändrats

4400 visningar
uppladdat: 2006-11-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag bor ute på Väddö, eller i Väddö om man ska vara petnoga, då jag inte bor på själva ön. Jag har växt upp i en liten by som heter Husinge, som ligger i ett litet område som kallas för Tyskland.
Husinge är ett jordbruks- och skogsbrukslandskap, då det finns fullt med åkrar runtom, och massa skog som avverkas lite nu och då.
Husinge är ett periferiområde för att varje hus har eget vatten och avlopp, vi har en egen vägförening så vi sköter våran lilla byväg och allt sånt själva. Vi har inga mataffärer, läkare eller bensinmackar inom en radie på 5km.
Under de senaste 50-100 åren så har det kommit till nybyggnationer av enfamiljshus. Jag har räknat ut att totalt 8 enfamiljshus har byggts till på bara 20 år. Men det har också byggts till flera familjehus under 1900-talet. Det fanns till exempel en väderkvarn i byn på 1800-talets slut, men den revs och istället byggdes det hus som jag nu bor i. Vi har fått en asfalterad genomfartsväg genom byn som inte fanns tidigare. Den vägen delar våran by i två delar.
Det har avverkats en hel del skog för att kunna få plats med nya hus och vägar. Alla våra mjölkbönder i byn har försvunnit. Förr fanns det ungefär 2-3 mjölkbönder i byn, och nu återstår det bara en gård som har några få kor för köttproduktion. Mjölkkorna har istället bytts ut till hobbyhästar. Det finns mer än 30 hästar där av litet stuteri med ungefär 25 småhästar.
Betesmarker och skogsmarker har växt igen, spannmåls åkrar har lagts i träda och gärdsgårdar har rivits. Åkrarna har blivit mycket större och hästens och oxens dragarbete har konkurrerats ut av traktorn.

4 maskinhallar till redskapsmaskiner som traktorer, grävmaskiner och hjul-lastare har byggts på olika håll i byn.
Man har börjat med att kalhugga skogen runt om, istället för att gallra den. Några skogsvägar har även växt igen och nya djupa spår från tunga skogs-maskiner har kommit till i skogen som är lätta att följa när man är ute och rider.
Lite mer norrut hos Leffe i Musko, som har ett eget rökeriföretag, rinner det vatten i ett dike som sen mynnar ut i Gåsvikssjön. Detta dike hade förr stor betydelse i både Husinge och i Gåsvik. På 16-1700-talet fanns det ett flertal skvaltkvarnar placerade längs det här diket, och i Gåsvik finns det en kvarn och såg som fram tills nu, användes med hjälp av det här vattnet som rinner i ”Husingediket”.
Flera av de boende pendlar mellan 0,5 – 3 mil till arbetet. Byns självförsörjning har försvunnit. Förut fanns det slaktare, kvarn, såg, taxi m.m. varje hushåll har dessutom 1 bil eller flera för att de som bor i hushållet arbetar så pass långt ifrån varandra, och på så olika arbetstider, så de måste kunna ta sig själva till jobbet.
12 personer i Husinge är egen företagare, och de flesta byborna jobbar hemifrån. Men arbetstillståndet har nog inte ändrats så mycket bland de boende. Vi hade ett antal dagmammor i byn men den verksamheten lades ner och ”dagmammorna” började arbeta högstadium och förskola, och sen är det mina föräldrar som fick byta arbete då Lv3 lades ner.


Pensionärshushåll 7 st.
Barnfamiljer 12 st.
Hushåll med max 2 boende 10 st.
Säsongs boenden 4 st.
Behandlingshem för missbrukare 1 st


Antal personer i olika åldrar i byn (sommargäster ej inräknade)

0-20 år 25 st.
21-30 år 3 st.
31-50 år 24 st.
51+ år 19 st.


Av siffrorna att döma, så verkar det som att de flesta som är över 20 år och slutat studera flyttar ifrån Husinge. Det är flest barnfamiljer och pensionärer som är fastboende i området.

I framtiden tror jag att det har byggt till flera hus i byn, och då framförallt flera sommarhus. Men jag tror inte att det kommer avverkas någon mer skog för att få plats med nybyggen, då det finns en hel del öppna platser runt om. Men den gård som håller på med jordbruk nu kommer att lägga av med det, och på dehär åkrarna som finns runtom kommer antingen bli hästhagar eller tomter.
Det kanske kommer ett privat daghem i byn, och jag tror att fler pensionärer från Stockholm kommer flytta hit. Pensionärsinvasionen har redan börjat då 2 pensionärsfamiljer har flyttat hit på mindre än 4 år.
Våra hus kommer nog också att bli kopplade till kommunalt vatten och avlopp och vi kommer att börja sopsortera. Våran lilla grusväg vi har genom våran del av byn kommer asfalteras, och gatubelysning kommer att sättas upp. Några affärer kommer inte att byggas, för jag tror att alla inköp vi gör kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur mitt landskap har förändrats

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-03]   Hur mitt landskap har förändrats
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7002 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×