Luft- och vatten föroreningar & Ozonlagret

23 röster
22617 visningar
uppladdat: 2006-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Miljöhot!

Om vi tänker oss jordens livstid på tolv timmar så har vi människor endast existerat ett fåtal sekunder av denna långa tid. Under jordens livstid så har det utvecklats åtskilliga fantastiska ekologiska kretslopp och system, och en oerhörd mångfald av växter och djur. Sedan kom människorna, som på en sekund av dessa tolv timmar lyckades riva ner stora delar av det som tagit miljontals år för naturen att bygga upp. Vi har i största allmänhet börjat riva ner livets grundläggande förutsättningar (tex. har vi lyckats utrota över hälften av alla arter, förgiftat skogar, sjöar, djur och natur, huggit ner nästan alla regnskogar, tillverkat öknar, gjort hål i ozonlagret). Om vi fortsätter i samma tempo så kommer jorden ur detta perspektiv ligga öde om några få sekunder.

De två stora miljöhot enligt mig skulle ju vara luft - och vattenföroreningar och skadandet av ozonlagret.

Ozonlagret

Ozon är en starkt illaluktande gas som befinner sig i stratosfären, (ovanför atmosfären). Ozonet skapades för ca 1 miljard år sedan då syret började bildas av fotosyntesen. Ozonlagret skyddar oss från solens cancerframkallande och farligaste strålning och släpper igenom all nyttig strålning. Ozonlagret fungerar ungefär som ett filter som filtrerar bort nästan all UV-strålning och annat skadligt och släpper igenom ljus och en lagom mängd UV.

Vi människor har arbetat upp ett gigantiskt hål i ozonlagret och tunnat ut det rätt kraftigt här och där. Som tur är så befinner sig inte Sverige rakt under ett ozonhål. Det mesta ozonet bildas runt ekvatorn men konstigt nog så är ozonlagret tunnast just där.

Sedan freoner (lätta gaser) har börjat användas i bl.a. kylskåp, som drivgas i sprayflaskor, eldsläckare, växtgifter, och lösningsmedel m.m. så har ozonlagrets tunnats ut.
UV-strålningen, som är mycket farlig i stora mängder, är cancerframkallande och gör i stora mängder så att liv ej kan existera. Om ozonlagret fortsätter att tunnas ut i samma takt som nu så kommer det att vara slut på jorden om ca 100 år. Det blir svårare och svårare att odla och växter kommer att dö ut.

Kineserna köper kylskåp
Skulle en miljard kineser köpa kylskåp med freoner i skulle ozonskiktet inte klara sig. Ozonskiktet över Europa var, enligt mätningar från januari 1995, 20% tunnare än normalt.
Nu har Kinas näst största kylskåpstillverkare fått bidrag och håller på att bygga om fabriker för omställning till Greenfreeze-tillverkning.
Arbetet för att sprida Greenfreeze till fattiga länder fortgår. Det har även lett till resultat i Brasilien, Ryssland och Polen.

Över södra Chile sträcker sig nu det så kallade ozonhålet. I oktober, då hålet är som störst, blir fler invånare sjuka i den elakartade hudcancerformen svårartad melanom, får, laxar och andra djur blir blinda. Allt tyder på att det beror på en ökad UV-strålning.



Luft och vatten föroreningar

Luftföroreningar

Vi förorenar luften genom olika utsläpp i form av gas. Dessa föroreningar kommer huvudsakligen från bensindrivna fordon och olika fabriker. Förr i tiden försökte man bara bygga högre och högre skorstenar för att få alla utsläpp att ”försvinna”. Detta fungerade emellertid inte och nu, senare så har man insett att man behöver rena utsläppen innan man låter de fara med vinden.
Kvicksilver
Koldioxid
PCB
DDT är exempel på olika utsläpp som släpps ut.
Avgaser från bilar innehåller bland annat kväveoxider, kolväten, och koldioxid. Kväveoxider bidrar till övergödning och en försurning av naturen. Kolväten är mycket hälsofarliga och cancerframkallande. Somliga (tex metan) ökar växthuseffekten. Koloxid är en mycket giftig gas som även uppkommer vid förbränning av tobak. Gasen är dödligt giftig och ger stora hälsoproblem. En katalysator omvandlar kväveoxiderna till kväve, kolvätena till koldioxid och vatten och koloxid till koldioxid. Sorligt nog så renas inte allting utan några procent läcker ut i luften. Alla industrier och fabriker som producerar olika produkter släpper oftast ut förorenade avgaser genom höga skorstenar som bidrar till försurningen av naturen och växthuseffekten. Alla olika produkter hämtade från olja innehåller svavel i stor eller liten mängd. I bensin t.ex. finns det en liten mängd svavel. När en bensinmotor körs så bildas då svaveloxid som bidrar till försurningen av naturen.

Vad ger luftföroreningarna för konsekvenser?

Något som vi själva kan märka är när vi t.ex. åker till fjällen och upptäcker vilken fantastiskt härligt ren och klar luft det är. Luften är exempelvis mycket mer förorenad i städer än på landet och absolut bäst är den långt bort från städer t.ex. i de norrländska fjällen. Här i stockholmstrakten så bidrar Arlanda starkt till luftens dåliga kvalité. Den dåliga luften vi ständigt andas in här gör att vi får kortare livslängd och mår aningen sämre än människor i Norrland. Flera olika växter hittar man bara i skogar i Norrland för de kan bara växa i ren luft. Alla utsläpp går för eller senare tillbaka på oss själva när maten innehåller miljögifter osv.
Människor får i sig organiska miljögifter främst genom mat. De hälsoeffekter man kunnat koppla till exponering för dessa gifter är uppkomst av cancer, skador på centrala nervsystemet som leder till beteendestörningar (inlärningssvårigheter och koncentrationssvårigheter), biokemiska förändringar av och nedsatt funktion hos immunsystemet, nedsatt fortplantningsförmåga samt uppkomst av diabetes. Dock är det svårt att säkert koppla speciella effekter till exponering för miljögifter, eftersom vi lever i en miljö med många olika faktorer som påverkar vår hälsa.
Det finns miljögifter som kan påverka kroppens hormonreglering i kroppen, vilket i sin tur kan leda till störningar av viktiga processer i kroppen. Man har allt mer börjat tro att flera hälsoeffekter uppkommer som följd av just störningar i kroppens hormonella system.
DDT och andra bekämpningsmedel orsakade under 1950- och 1960-talen förgiftning hos flera rovfågel- och sjöfågelarter, som fick kraftigt försämrad fortplantningsförmåga Under 1960- och 1970-talen stod det också klart att havslevande däggdjur som sälar drabbades av missbildningar och därav följande starkt försämrad fortplantningsförmåga. Liknande problem drabbade andra fiskätande däggdjur som utter och mink. Lokalt har missbildningar och andra skador förekommit hos fisk och bottenfauna utanför massaindustrier, i synnerhet där massan blekts med klorgas.
Det finns starka skäl att koppla exponering för långlivade organiska föreningar till olika skador hos vattenlevande djur. Till dessa skador hör nedsatt fortplantningsförmåga och andra störda kroppsfunktioner samt missbildningar.
Effekterna på sälarna i Östersjöområdet är kända. I USA har forskarna undersökt skador hos rovdjur som örnar, skarvar, öring, mink och sköldpaddor i Great Lakes och i Kanada. Det visade sig att samtliga djurgrupper hade drabbats av kraftiga hälsoskador och minskade populationer. Djuren hade nedsatt fortplantningsförmåga, fick ägg med alltför tunna skal, hade ämnesomsättningsstörningar, missbildningar hos både vuxna djur och nyfödda ungar, tumörer, beteendestörningar, störd sköldkörtelfunktion och störningar i andra hormonella system, stört immunförsvar och könsförändringar (handjur uppvisade mer feminina attribut och beteenden, hondjur mer maskulina).
Vattenföroreningar

Förr i tiden så släppte man ut det mesta skräp via långa rör i havet och sjöar. Man trodde att man ”blev av” med alltihop då vilket senare visade sig vara helt fel. Nu har man insett att man måste försöka rena utsläppen innan man släpper ut dem i vattnet. Detta gör vi emellertid bara i våra egna länder. Många fabriker står fortfarande och spottar ut livsfarliga ämnen i floder i olika u-länder. Vattenföroreningarna kommer från våra utsläpp i avloppen, från fabrikers utsläpp i sjöar och hav, från förorenat regn, från oljeläckor i havet och mycket mer. Pappersindustrin och gruvindustrin förorenar också vattnet kraftigt. Vi är emellertid mycket bättre på att rena och ta hand om vårt vatten nuförtiden än för några år sedan. Då användes t.ex. Östersjön som en stor papperskorg. I Östersjön ser vi en av de största konsekvenserna hittills. Alla länder runt Östersjön är högt industrialiserade. Alla har haft Östersjön till sin gemensamma papperskorg. Det som har förorenat Östersjön är orenat avfall rätt ut i havet, militärt avfall, surt regn, oljeolyckor och mycket annat. Därför är Östersjön full med gifter, tungmetaller och diverse miljöfarliga ämnen.
Det är bra att ta Östersjön som ett exempel för att beskriva konsekvenserna för vattenföroreningar som vi människor orsakar.

Vad ger vattenföroreningar för konsekvenser?

Vattenföroreningarna går på sikt tillbaka på oss själva genom att vi får giftig fisk och förorenat vatten som kostar massor att rena. Somliga ämnen går inte att rena i reningsverken. Det har t.ex. hittats läkemedelsrester i dricksvattnet här i Stockholm. Sådana ämnen slinker alltid med hela vägen fram till kranen. Livet i de förorenade vattnen reduceras kraftigt och naturens egna kretslopp slutar att fungerar som de ska. Fisk från Östersjön är enligt de flesta länders gränsvärden helt oätlig. Sverige och andra länder kring Östersjön har fått befrielse från skyldighet av EU att ha mycket högre gränsvärden. Det beror på att dessa länder har flera tusen människor sysselsatta med fiske i Östersjön. De skulle förlora sina jobb om någon helt plötsligt bestämde att det var förbjudet att fiska. Somliga fiskar samlar på sig olika mycket miljögifter och olika fiskar är således olika farliga att äta. Om man äter för mycket sill kan man bli steril! I Östersjön fiskar fiskare då och då upp ammunition från andra världskriget. I dessa områden har det hittats flera missbildade fiskar, fiskar med två huvuden osv. Läkemedel som t.ex. P-piller följer med urinen ner i avloppen och läcker regelbundet ut i haven där det rubbar hormonbalansen hos fiskarna. Detta leder till missbildade fiskar och problem med förökningen.


USA är det land som släpper ut mest föroreningar i hela världen. Många rika länder bygger fabriker i fattiga länder som är mycket miljöfarliga. Enligt boken Korkade vita män så dör 200 000 människor varje år på grund av USA:s stora utsläpp i luft och vatten. Många människor i olika u-länder har inte tillgång till rent vatten på grund av de rika ländernas fabriker som förgiftar vattnet.


Jag tycker att det är på något sätt rent tokigt av oss människor som bor i världen att vi inte tar hänsyn till vad som pågår! Vi förstör och vi håller på att få slut på vår egen värld.
Trots att jag är en del av dem som förstör miljön så tycker jag att varje individ borde få information om detta vilket säkert kommer leda till att de inser vad de själva gör. De som har mest makt i samhället, så att säga, de borde hjälpa alla invånare med att få bort allt icke miljövänligt som finns och bygga upp ett bättre samhälle som tar bra hand om vår värdefulla miljö. Vi beror på naturen och just den håller vi på att evakuera. Vem vill att världen ska ta slut? Ingen, men ändå verkar det som att alla vill det.
Jag valde dessa ämnen eftersom de, som de andra också, har en stor effekt på oss i samhället, oss i världen. Vi har det jätte bra just nu, vi har tillgång till allt vi behöver och lever ett superbra liv. Men konsekvenserna kommer med tiden, och de ser inte bra ut. Det vet vi redan nu eftersom vi ser olika tecken.
Dagens miljöproblem måsta behandlas utifrån insikten att vi bara har ett jordklot. Alla människor måste ges samma förutsättningar för välfärd utan att miljön offras, staten eller regeringen borde införa långsiktigt hållbar energiförsörjning, ekologisk omställning av trafiken, ett hållbart jordbruk och förbättrad arbetsmiljö. Vänsterpartiet vill införa en heltäckande miljölagstiftning, förbättra tillsynen av lagarna och införa hårdare sanktioner mot miljöbrott. Det tycker jag är superbra, om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Luft- och vatten föroreningar & Ozonlagret

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-28

    Klippa o klistra

  • Inactive member 2007-12-28

    hahaha väldigt bra skrivet,myc

  • Inactive member 2008-11-25

    vad fick du för betyg för arbetet?

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-06]   Luft- och vatten föroreningar & Ozonlagret
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7257 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×