Svenska akademins historia

3 röster
7435 visningar
uppladdat: 2006-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Svenska Akademin bildades 1786 av Gustav III. Gustav III är den kungen som många kallar teaterkungen. Detta för att han älskade att titta på teater, skriva pjäser och för att han gillade att agera på scen. När han skapade Akademin var det för att få bort missnöjet från folket och för att han var väldigt förtjust i Franska Akademin. Han inrättade Svenska Akademin i det nybyggda börshuset. Akademin har till uppgift att behålla svenskans renhet och styrka, samt att ge svensk litteratur någon betydelse. Under kungens levnadstid hade Akademin en lätt tid, man fick finansiellt stöd av kungen och kungen var personligt engagerad. 1792 var ett hemskt år för Svenska Akademin, kungen blev mördad, när kungen agerade på scen blev han skjuten. Efter detta så hade Akademin många tuffa år. Hela 1800-talet var en tid full av motsättningar. Då hade verksamheten ingen egen lokal utan de arbetade i börshuset, men efter ett tag när allting såg riktigt mörkt ut för Akademin så kom en ny medlem, han fick en riktig snurr på Akademin och han ledde den med järnhand.

Efter cirka 100 år flyttade Akademin in i ett hus som låg på Skeppsholmen, man köpte huset av Von Beskow, en nyligen avliden medlem till förmånligt pris. Men 1907 rivdes huset och man flyttade tillbaka in i börshuset. I börshuset sitter Svenska Akademin än idag och de har möte där varje torsdag.

I början på 1900 talet kom en förfrågan till Akademin om de ville dela ut Nobelpriset. Detta var egentligen inte deras uppgift men man ansåg att man kunde klara detta ändå. Nobelprisets pengar kommer ur en fond som tillhör Alfred Nobel. När han dog 1896 så skrev han i testamentet att Svenska Akademin skulle få makten över hans förmögenhet. Man utdelade det första Nobelpriset 1901.

Akademin består av arton ledamöter, om man lyckas bli invald i Akademin sitter man där på livstid. Även om man inte längre vill vara en ledamot i Akademin kan man inte sluta. Först när en medlem i Svenska Akademin avlider kommer hans eller hennes plats att tillträdas av en ny. Man väljer en ny medlem genom att personer inom Akademin lägger fram förslag på vem som skall bli deras nästa medlem, sen sker en sluten omröstning. Den första kvinnan som blev invald i Svenska Akademin var Selma Lagerlöf, hon blev medlem 1914. De som väljs in i Akademin är företrädesvis språkvetare och författare men även någon enstaka jurist. Deras arbete är ideellt vilket innebär att det inte ger betalt. Arbetet inom Svenska Akademin är uppdelat så att man arbetar i olika kommittéer, till exempel Nobelkommittén, Förvaltningskommittén och språkkommittén. Många tror att Svenska Akademin lägger ner stor energi på att välja ut Nobelprisvinnare men så är inte fallet, man lägger ytterst lite kraft på Nobelpriset och man lägger ner mer kraft på att till exempel ge ut Svenska Akademins Ordlista. Detta har man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska akademins historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-18]   Svenska akademins historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7351 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×