Ingvar Kamprad

3 röster
13501 visningar
uppladdat: 2007-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ingvar Feodor Kamprad föddes 30 Mars år 1926 på gården Elmtaryd i Agunnaryds socken i Ljungby kommun. Gården som han föddes på var den största i trakten, hela 500 hektar.
Hans farfar var en förmögen godsägare, och hans släkt på hans mammas sida hade den största livsmedelbutiken i Älmhult. Han var en invandrare i tredje generationen från Tyskland.
Till och med när han var ung visste han att han ville jobba med affärer. Han cyklade omkring och sålde tändstickor till sina grannar. Han kom på om han köpte i stora mängder från Stockholm kunde han sälja dem billigt och ändå tjäna bra. Han fortsatte att sälja, men i stället för tändstickor sålde han fisk, juldekorationer, frön och pennor.

År 1943, när Ingvar var 17 år, fick han en gåva av sin far för att fullfölja sina studier. Han använde gåvan till att grunda IKEA, som kommer ifrån hans initialer I.K. och första bokstaven i Elmtaryd och Agunnaryd. Från början på IKEA kunde man köpa pennor, tavelramar, plånböcker, bords-löpare, klockor, nylomstrumpor och smycken.

År 1945 började Ingvar Kamprad med en postorderservice. Han annonserade i lokaltidningarna. Varorna delades ut på en mjölkvagn till närmaste tågstation.

År 1947 började Ingvar sälja möbler som hade tillverkats av företag som låg nära hans hem. IKEA växte och det var en positiv inställning mot IKEA. Efter 4 år med försäljning av möbler bestämde Ingvar att sluta med de andra produkterna och koncentrera sig på lågprismöbler.
Ett par år senare öppnades en utställning av möbler i Älmhult. Nu kunde kunderna för första gången se och röra möblerna innan de köpte dem. Eftersom man nu kunde se och röra på IKEAs möbler fick folk reda på hur bra kvalité det var, det löste ett problem som Ingvar hade. IKEA låg i priskrig med sin värsta konkurrent. De låga priserna gjorde en risk att också kvalitén skulle sjunka. Eftersom man nu kunde se och röra på IKEAs möbler fick folk reda på hur bra kvalité det var, det löste det problemet.

År 1955 började IKEA designa egna produkter. Det berodde på att påtryckningar från konkurrenter gjorde att producenterna vägrade att sälja till IKEA. Den egna designen ledde till att de hade en bra design med bra funktion till låga priser. En arbetare från IKEA fick en snilleblixt, om man hade löstagbara bordsben kunde man enkelt transportera i bilen och hindra transportskador. Sedan dess har man försökt att oftast använda sig av platta paket, som blev ännu billigare för kunderna. Det blev billigare för man kunde leverera fler varor i lastbilar och mindre utrymme för förvaring behövs, arbetskostnaderna minskades och transportskador kunde undvikas.

Det första IKEA varuhuset öppnades år 1958 i Älmhult. Med hela 6 700 kvadratmeter heminredningsprodukter var det den största möbelutställningen i Skandinavien.
Gillis Lundgren var den fjärde som anställdes på IKEA. År 1959 formger han TORE, som blir den största säljsuccén någonsin.

Det första varuhuset som öppnades utanför Sverige var i Norge utanför Oslo år 1963.
48000 kvadratmeter stort var IKEA varuhuset som öppnades i Stockholm år 1965. När man öppnade varuhuset fick man några kapacitetsproblem. Man började med självbetjäning, som var en av idéerna med IKEA.
År 1973 öppnas det första varuhuset utanför Skandinavien, utanför Zürich i Schweiz.

Under de nästa 20 åren hände mycket för och på IKEA. År 1983 anställdes den sextusende personen på IKEA. Det hade öppnats IKEA varuhus i Kanada, Australien, Österrike, Nederländerna, Frankrike, Belgien, USA, Storbritannien, Italien, Ungern, Polen, Tjeckien och Förenta Arabemiraten. Antalet varuhus var 114 stycken i 25 länder.

År 1997 startade Barnens IKEA. Barnen är de viktigaste människorna i världen, så IKEA riktade in sig mer på barn. För att få fram så bra barn-produkter som möjligt arbetade man med barnpsykologer och professorer. De hjälpte till att skapa varor som var bra för rörligheten, social utveckling och kreativitet.
Samma år skapades den första webbsidan för IKEA.
År 1999 hade IKEA 53000 arbetare och 150 varuhus i cirka 30 länder. Vid millenniumskiftet tackar Ingvar Kamprad alla medarbetare på IKEA för förra århundradet. Det gör han genom att ge alla en bonus som innebar mer än en månadslön för de flesta.
För en unik design på ett kök får IKEA ett internationellt pris som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ingvar Kamprad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-10-22

    Tack!

  • Inactive member 2016-11-28

    Riktigt bra!

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-01]   Ingvar Kamprad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7517 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×