Reptiler

2 röster
6056 visningar
uppladdat: 2007-03-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har tagit reda på en hel del om reptiler. Tillexempel ormar, krockodiler, och ödlor m.m.

Faktatext om huggormars gift:
Huggormen är den enda giftiga ormen som finns i Sverige. Giftet är en blandning av olika enzymer, och har två funktioner; det används dels till att döda bytet, men också för att underlätta spjälkningen av maten. Det verkar i första hand på blodet och blodkärlen; blodkropparna förstörs och de små blodkärl som kallas kapillärer går sönder, så att blodet rinner ut i vävnaderna. Giftet verkar även på nervsystemet, och bytesdjuret dör oftast antingen på grund av inre blödningar eller på grund av att hjärtverksamheten eller andningen satts ur spel. På människan får bettet liknande effekter, men verkan är mycket mera lokal än hos en åkersork som snabbt får giftet spritt i hela systemet. För vuxna är ett huggormsbett sällan livshotande. Det har hänt att människor dött efter huggormsbett, då vanligen på grund av överkänslighet (anafylaktisk chock/allergichock) men det årliga antalet dödsfall efter stick av bin eller getingar är större. Ungefär 200 personer per år söker läkarhjälp för huggormsbett i Sverige; till detta kommer dem av de bitna som aldrig uppsöker läkare. Någonstans mellan en tredjedel och hälften av alla huggormsbett är "torra bett" där ormen endast bitit utan att spruta in något gift; detta eftersom ormen skiljer på försvarsbett och bett för att skaffa mat.


Faktatext om kameleonter:
Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass.

De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg. Huvudet är pyramidformigt och kantigt. Halsen syns nästan inte. De smala och trinda benen är försedda med fem tår. Tårna är undertill klädda med en kornig hud och bilda ett slags griporgan. På framfötterna är de tre inre och de två yttre, på bakfötterna de tre yttre och de två inre tårna sammanvuxna. Stjärten är trind och stark, avsmalnar mot spetsen och kan hoprullas snäckformigt. Huden saknar fjäll, men är i stället försedd med små, korniga upphöjningar, mellan vilka ibland finns små plåtar och släta fält.

Ögonen omsluter kapselformigt av starka ögonlock, som lämna bara en liten, rund öppning för pupillen. Båda ögonen är fullkomligt oberoende på varandra i sina rörelser och kan samtidigt riktas åt olika håll. Denna egenskap gör det möjligt för kameleonten att betrakta hela sin omgivning, utan att röra sin kropp, och så med stor lätthet upptäcka sitt byte. Tungan ligger i vilande tillstånd sammandragen i svalget, men kan utsträckas 15 till 20 cm.

Kameleonterna är kända för sina färgförändringar. Färgbyten sker med hjälp av optiska hudceller som ligger i olika skikt på varandra. Varje skikt skapar en annan färg.

De lever i Gamla världen och där huvudsaklig i Afrika. Man känner 50 till 60 arter och en stor antal tillhör släktet Chamaeleo. Nästan halva antalet arterna finns på Madagaskar.


Faktatext om krokodiler:
Krokodiler, Crocodylidae är en av tre familjer av krokodildjur.

En krokodils nos är smalare och trekantigare än nosen hos en alligator. Det finns flera krokodilarter, bland annat nilkrokodil, saltvattenskrokodil, kubakrokodil, sumpkrokodil, amerikansk krokodil, nyaguineakrokodil och spetskrokodil. Saltvattenskrokodilen är den största arten: den kan bli upp till 10 meter lång och väga över ett ton. Saltvattenskrokodilen lever i Australien och den kallas också australisk saltvattenskrokodil, listkrokodil och deltakrokodil, varav den senaste benämningen är vanligast.

Nilkrokodilen är världens näst största krokodilart: den kan bli upp till 8 meter lång och väga ungefär ett ton. Nilkrokodilen lever i Nilfloden i Masai Mara i Afrika.

Krokodiler hör till familjen Crocodylidae; det finns också två andra grupper av krokodilartade kräldjur: Gavialidae (gavialer) och Alligatoridae (alligatorer och kajmaner).

Sexuell aktivitet startas under en en regning säsong i Oktober. Stora hanar kan äga en 20 km lång flod och ha ett harem bestående av ca 20 honor. Honor har speciella spermauttag som kan lagra och befrukta sperman från flera olika hanar, vilket medför att avkomman har flera fäder. Att honor kan lagra sperma från flera hanar motverkar inavel eftersom en hane stannar vid sitt bo under hela livet och parar sig med nära honor. Alltså skulle en familj bo vid samma flod och även para sig med varandra om det inte vore för spermalagringen.

Honor går in i transtillstånd när d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reptiler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-17

    fint arbete=)

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-03]   Reptiler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7663 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×