Bokrecension: Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

9 röster
11722 visningar
uppladdat: 2007-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Michelle Magorian
Michelle föddes 1947 i England men växte upp i Singapore och har vistats en lång tid av sitt liv där. Hon är skådespelare och har studerat sång, drama och balett.

Genre: Äventyrsklassiker.


Resumé:
Boken utspelar sig under andra världskriget. Barn från storstaden blir evakuerade till landet.
Lilla William, åtta år, hamnar hos en man i Little Wierwold, som inte gillar barn och lever ensam. Hos mannen, Tom, får Will för första gången i sitt liv uppleva, kärlek, värme, mat, kläder och en säng.
När Will bodde tillsammans med sin mamma, så inbillade hon honom en massa saker. Det var t.ex. syndigt att leka med en flicka, man fick heller inte fråga något. När Will frågade Tom ”Varför?” så ångrade han sig jättemycket och bad om förlåtelse, medan Tom inte förstod något. Tom förklarade för honom att hans mamma hade helt fel.
Will älskade att rita så när han fyllde nio år fick han färgpennor och block. Han hade aldrig firat sin födelsedag och aldrig fått paket i hela sitt liv.
Will finner en del vänner i den lilla byn, hans bästis Zach och han brukade leka ofta och vara med i byns julspel.
Tom och Will börjar utveckla en stark relation till varandra, något de inte trott från början.
Will börjar även i skolan men han hamnar inte i klassen som hans vänner gör eftersom han inte kan läsa och skriva. Men så fort Will kommer hem från skolan sätter han sig med Tom och övar på att läsa och skriva. Några månader senare har han äntligen börjat i sina vänners klass.
Plötsligt en dag får Tom ett brev från Wills mamma. Hon skriver att hon är sjuk och ber Will att han ska komma hem. Både Tom och Will blir förtvivlade, de vill inte att han ska lämna byn. När Will väl har åkt iväg hör Tom aldrig av honom, och efter en vecka börjar Tom söka efter han. Efter några dagars intensivt sökande hittar de tillslut han. Hans mamma har lämnat honom och hans lillasyster Trudy, som var helt nyfödd. Will kommer hem, men det tar flera långa veckor tills han har blivit helt återställd. Tom adopterar Will och pojken börjar kalla honom för pappa.
Det händer något som vänder upp och ner på Wills liv, men han blir hel igen efter några månader.
Personbeskrivning:
Will är åtta år när han kommer till den lilla byn. Dagen då han kom till Tom var han mager och såg sjuk ut, hans hår var livlöst och rödblont. Hans ögon såg gråa ut. Han hade på sig en regnrock och trasiga kläder. Will är väldigt kort och smal så han ser ut som en femårig. Han gillar att rita och är verkligen duktig på det. Att sitta och mysa med hunden Sammy och klappa hans mjuka, ljusbruna päls tycker Will är mysigt.
Will var en blyg pojke när han kom till byn, men sedan när började känna alla var han inte blyg och tog för sig lite grand. Han var oerhört hjälpsam, snäll och brydde sig väldigt mycket om sina vänner och Tom.

Platsbeskrivning:
Boken utspelar sig under mer än ett år så det är lite svårt att skriva hur miljön är, men jag beskriver miljön på hösten och sommaren. Åren är under andra världskriget, 1938 och framåt. Det beskrivs inte så mycket om miljön så det blir inte så mycket text av det.
På hösten i den lilla byn regnar det mycket, det är blåsigt och åskigt. Utanför Toms hus ser man kyrkogården och gröna och gula fält. I Toms trädgård finns det träd och en stor ek. Under eken ligger Toms hustru och deras son begraven. De dog när sonen föddes.
På sommaren går det att plocka goda björnbär i skogen, som de sedan gör saft och sylt av. Det är väldigt varmt. En dag cyklar de till havet. Havet är mörkblått och väldigt kallt och illande.


Utdrag av boken
”När Willie vaknade nästa morgon kändes allting väldigt ovanligt. Han låg kvar i sängen en stund och stirrade upp i taket medan han försökte komma på vad det var. Till sist gav han upp och klättrade ur sängen. Det var inte förrän han av gammal vana började dra av lakanen som han insåg vad det var som var så annorlunda. Lakanen behövde inte tvättas den dagen. De var torra.”
Det betyder mycket för pojken att lakanen var torra för de hade varit blöta varje gång han hade vaknat upp i flera veckor. Han höll på att bli stor nu.


Mitt omdöme av boken
Jag tyckte boken var väldigt bra och det beskrivs bra hur det var ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-10-08

    jättebra!

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-26]   Bokrecension: Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7831 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×