Vad händer när vi dör?

8 röster
14610 visningar
uppladdat: 2007-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppgift

a) Välj EN av nedanstående frågor numrerade med 1-5.

Vad händer när vi dör?

b) Svara hur den givna religionen/livsåskådningen skulle svara på frågan.

Enligt buddhismens filosofier kan människor återfödas och detta beror på den enskilda människans goda eller dåliga handlingar under sitt liv. Buddhisterna påstår också att för att en ny varelse skall födas behöver en annan människa dö, det kan betyda att varelsen börjar sitt liv i befruktningsmomentet där fostret tar emot den förflutna karma är människans initiala medvetenhet som man får från den döda människan. Genom buddhismens filosofier kan man uppfatta att människokroppen dör men deras karmaenergier och handlingar fortsätter att gå hand i hand i den mänskliga världen till karman uppnått sitt slutliga liv och kommer till Nirvana och befrias från återfödelse. Detta innebär att den döda människans gamla liv kommer att påverka den nya varelsen liv som tar emot hans/hennes Karma med detta menar buddhisterna att den nya varelsen kan få ett gott liv här på jord om den döda människan hade gjort goda handlingar under sitt liv eller den nya varelsen kan få ett rent helvete i livet här på jorden pga. den döda människans dåliga handlingar. Det vill säga att endast den döda människans handlingar i livet bestämmer vilket sorts liv den nyfödda kommer att leva eftersom varelsen enbart ärver karma genom de goda eller dåliga handlingarna.

Vad menas med karma?
Enligt buddhismen Karman är den viljeimpuls som ligger bakom varje avsiktlig handling, och som psykisk präglar individens handlande.

Buddhismen slutliga livet.
Buddhisterna förväntar sig att genom karma kan de uppnå upplysningen och genom detta uppnå Nirvana och där ska alla buddhisterna befrias från att återfödas. Man kan säga att Nirvana är som de kristnas, judarnas och islamisternas himmel eller paradis.
( ur boken Några fakta om buddhismen av Gunnar Gällmo S- 106)

c) Svara hur du själv tänker och tycker kring frågan.

Jag som alla kristna tror på att efter döden kommer jag till doms rummet där gud ska analysera alla mina handlingar under mitt liv dvs. om de var goda eller onda. Sedan kommer Gud att bestämma om jag kommer till paradiset, purgatorium eller helvetet.
Om jag kommer till paradiset innebär det att mina handlingar varit goda dvs. att jag levt under guds lagar och behandlat mina medmänniskor här på jorden väl och som belöning får jag leva i evighet med Gud. Om jag kommer till purgatorium kan det betyda att mina handlingar varit vaken goda eller onda men jag får en sista chans att komma till rätta.
(Detta kan motsvara ett – G på lernia) Om jag åker direkt till helvetet innebär det att jag har varit en ond människa och då straffar gud mig genom att skicka mig till helvetet för att leva under djävulens lagar.
Vidare anser jag att själen inte kan då och jag vill inte acceptera att livet är slut genom dör. Därför att jag har spiritus som alternativ religion, med detta menar jag att buddhismens filosofier kan ha rätt när de påstår att man kan återfödas. Men till skillnad tror jag att efter man har varit en viss tid i paradiset kan vår själ återfödas för att kunna rätta till sina felaktiga eller onda handlingar som man har begått i sitt tidigare liv. Sedan tror jag att paradiset är som ett jätte stort sjukhuset där man kan få ny energi och upplysningar om guds vilja och hur man ska hantera olika livssituationer för att man kunna återkomma till den mänskliga världen.
d) Jämför till slut religionens/livsåskådningens svar med ditt svar genom att svara på följande frågor:

Vilka likheter och skillnader finns det i era svar?

Genom de kristnas, spiritus och buddhismens religion är det människans goda eller dåliga handlingar som påverkar vad som händer med den döda människan. Alla tre religioner har en sort av himmelriket som t.ex. Kristna och spiritus ideal är komma till paradiset och befria sig från alla sorts ondska och lidande som finns i den mänskliga världen medan buddhisterna inte tror på någon himmel men de vill gärna komma till Nirvana där de får fred och befriar sig från deras Karma. Då anser jag att alla vill samma sak, en plats för att vila sin själ eller sin karmenergi dvs. att himmlen eller Nirvana innebär samma saker för alla som tror på att alla människor kommer till himmel.
Vidare kan man påstå att alla religioner har sina lagar som t.ex. katolsk kyrka har guds 10 bud plus de 7 sakramenten som lär människor hur de ska leva efter Guds vilja. Spiritus som jag har sagt är min alternativa religion. Den enda som jag vet är att de tror på Jesus och Guds 10 budord och man måste vara god och respektera sina medmänniskor. Något mer kan jag inte om deras filosofier. Buddhisterna som inte tror på någon Gud måste leva sitt liv efter Dharma. Då påstår jag, att det spelar ingen roll vad man tror på för att man kommer till samma väg med olika filosofier och tolkningar om hur man bör leva i världen, men det som är mest viktigast är att var handlingar vara goda. Vidare man kan också uppfatta att inom alla citerade religioner människan har sin fria man själv bestämmer hur man ska leva sitt liv och vad ska man tro.

Varför liknar och/eller skiljer sig era svar åt?
Skillnader mellan katoliker, spiritister och buddhister är att katoliker och spiritister tror på att genom Guds dom kommer den döda människan till himmelen, purgatorium eller helvetet Buddhismen påstår att det inte finns något som heter himmel, purgatorium eller helvete. Vidare tror buddhismen och Spiritus på att den döda människan kan återföda genom karman. (trots att de ha inte samma budskap.) Enligt katoliker kan man inte återvända till den människliga världen igen. ( Den enda som återföds var Jesus Guds son. )
Den sista skillnaden i Buddhismen är att den döda människan återlämnar sina handlingar till den nyföda varelsen vilket innebär att man tar inget ansvar för sina goda eller dåliga handlingar och det nyföda varelsen får tar ansvaret och konsekvenserna av den döda människans handlingar. Genom katolska kyrkan ska alla människor ta sitt ansvar och straff genom Guds dom. Jag själv tycker att det är fel och orättvis att döma en nyfödd varelse att leva hela sitt liv under lidande och ondska på grund av en annans dåliga handlingar. Vidare påstå Bud...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad händer när vi dör?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-11]   Vad händer när vi dör?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7920 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×