Konflikt i Algeriet

5 röster
7023 visningar
uppladdat: 2007-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under 1990-talet har Algeriet genomlidit inre stridigheter av en viss grad och våldsamhet som är svår för en utomstående att förstå. Man bedömer att omkring 200 000 människor har mist livet i vad som närmast kan beskrivas som ett inbördeskrig mellan militanta islamistiska grupper och säkerhetsstyrkor. Denna tragiska period i landets historia, med likheter till befrielsekriget från kolonialmakten Frankrike år 1954-62. Som lämnat djupa spår i samhället.

Islamism: Islamismen strävar efter att politiken ska bygga på de religiösa skrifterna, En islamisk värdegrund, att lagar och styre skall gå helt enligt koranens bud. Enligt lagen är Algeriet en demokrati med islam som stadsreligion och arabiska som officiellt språk.
Islamistiska algerier störs av att staten inte bygger helt på islamism, och det finns många grupper som tar till våld och terrorism för att nå framsteg.

Terroristvåldet i Algeriet har minskat betydligt och läget har lugnat sig märkbart från 1990-talet, då situationen var som värst, var det inbördeskrig. Det kommer ständigt uppgifter om attacker mot civila. År 2003 rövades trettiotvå europeiska turister bort när det reste utan eskort genom öken i södra Algeriet, samtliga släpptes fria via stora summor pengar. Terrordåden i USA den 11 september 2001 påverkade algerisk politik. Den dåvarande algeriska presidenten Abdel-Aziz Bouteflika och hans regering beslöt att samarbeta med USA i kampen mot terrorism. Islamistiska algerier reagerade allt annat än positivt och deras kritik mot regimen växte, det anklagade Bouteflika för att vilja skära ner Algeriet från deras arabiska och muslimska rötter. I februari 2007 dödades sex personer när sju bomber samtidigt detonerade nära huvudstaden, gärningsmännen kallade sig ”Al-Qaidas organisation”. På USA’s lista över terrorister finns flera islamistiska grupper från algeriet med anteckningar såsom ”i samarbete med Al-Qaida” , eller ”farliga för allmänheten”.

Kampen mellan algeriska säkerhetsstyrkorna och islamister ledde fram till ständiga inbördeskrig. På grund av tillståndet som rått i Algeriet under decenniet lever nu stora delar av befolkningen i rädsla för dagliga attentat och terrordåd från islamistiska extremister. I Algeriet konstitution fastslås att armen är statens beskyddare, och militären har varit dominerande i det politiska processerna sedan självständigheten

Bakgrunden till konflikterna ligger i svaga institutioner, ekonomisk kris. franska kolonialtiden, etniska och regerings konflikter.

Efter allt som Algeriet gått igenom sedan 1990 och framåt, och som följd till decennier av misslyckade experiment med en socialistisk planekonomi, står nu landet inför mycket krävande utmaningar på det ekonomiska och sociala området. Fattigdom, bostadsbrist, arbetslöshet och minskade investeringar i infrastruktur och miljö gör en stor påverkan i ett land som länge dragits med konflikter och ständiga inbördeskrig. Vi har inte haft stor insyn på vad som har hänt i Algeriet under dessa år, från år 2002 lättade regeringen på kontrollen av massmedier. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konflikt i Algeriet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-12]   Konflikt i Algeriet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7929 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×